Bloggen

Willy-Wortel-Gloeilamp-Momenten

Waarom bloggen?

Omdat je iets van jezelf wilt laten zien. Bloggers hebben een lichte, en in sommige gevallen ook een zeer zware, vorm van exhibitionisme.

Je wilt wat delen. Je wilt dat de lezer óók nadenkt over onderwerpen die jou bezighouden. Of dezelfde emoties beleeft en met je meehuilt, of lacht.

En je wilt vooral reacties. Want reacties, negatief of positief, is het meest overtuigende bewijs dat je gelezen wordt. Staar je niet blind op Google Analytics. Reageren lezers niet altijd zoals jij wilt? Onthoud dan: There is no such thing as bad publicity!

Waarover blog je dan?

Begin dicht bij jezelf. Schrijf over dingen die je bezig houden, die je hoofd vullen met vragen, je laten schaterlachen of in woede doen uitbarsten. Geen goede blog zonder passie!

Wil je gelezen worden? Natuurlijk, anders blog je niet! Zorg dus dat de lezer je stukje wordt ingetrokken. Mensen lezen over het algemeen niet meer alles, maar scannen. De eerste alinea en vooral de kop moet er dus uitspringen.  Die moet triggeren en de lezer zo nieuwsgierig maken dat hij of zij verder wil lezen. Voor dit stukje zou bijvoorbeeld 'Willie-Wortel-Gloeilamp-Momenten' denk ik meer nieuwsgierigheid opwekken dan 'Waarom bloggen?'.

Geen inspiratie?

Komt vanzelf wel. Kijk om je heen en sta open.  Voeg een klein blocnootje toe aan je standaard uitrusting. Of gebruik desnoods je iPhone als kladblok. Noteer dingen die je opvallen, dwars zitten, je doen giechelen of verontwaardigen!

Inspiratie heeft geen knopje dat je aan en uit kan zetten. Dus maak gebruik van die spontane 'Willie-Wortel-Gloeilamp-Momenten'. Krijg je 's nachts om drie uur een lumineus idee? Niet verder slapen! Schrijf het op, morgen ben je het weer vergeten! Tip:  leg dus ook een blocnote naast je bed.

Schrijven laat zich niet plannen. Laat je inspiratie leiden. Een writersblock is niet alleen voorbehouden aan literaire schrijvers. Lukt het niet? Leg je laptop weg en ga wat anders doen. Die flow komt vanzelf wel weer!

Durf je niet?

Je wilt wel, maar durft niet? Gebruik een alter ego of pseudoniem. Grote schrijvers gingen je voor!

Patricia de Zoete

Reacties

  • arno s.
    arno s.

    goeie tips! en dus gelezen :-)

    22 december 2011 om 8:25

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?