Squashblog Piedro Schweertman wie gaat dat betalen

Wie gaat dat betalen?

Als topsporter ben je verantwoordelijk voor je eigen inkomsten. Het klinkt als een sprookje; lekker sporten en ervan rondkomen! "Wow, verdien je zoveel per competitie wedstrijd?! Pfffff, dat is makkelijk verdienen, daar zou ik het ook wel voor willen doen." Ik heb er nooit een geheim van gemaakt als mensen vragen wat ik verdien of krijg per wedstrijd. Maar ik ben natuurlijk geen grootverdiener.

Een mooi voorbeeld is een klein PSA toernooi dat ik een aantal maanden geleden speelde in Barcelona. Het lastige van een ticket boeken is dat je een inschatting maakt van hoe het toernooi gaat verlopen. Begrijp me niet verkeerd, je gaat voor winst, maar zodra je verliest wil je eigenlijk geen seconde langer in het land zijn. Ik was 5/8 geplaatst en kwam in de eerste ronde uit tegen de als 3e geplaatste Steve Finitsis. Dit was tricky, want ik liep dus de kans er de eerste ronde uit te vliegen. Maar ik ben positief ingesteld dus ik boekte tot en met de finaledag. De wedstrijd tegen Finitsis won ik 3-2, de volgende 2 rondes win ik ook 3-2 en dan sta ik in de finale van het toernooi, die ik uiteindelijk verlies. Een super toernooi gespeeld want ik ben dik boven mijn plaatsing uitgekomen. Vervolgens maak ik de balans op van vjf dagen Barcelona; ticket 180 euro, hotel 300 euro, eten ongeveer 125 euro, dat is 605 euro in totaal. Het prijzengeld dat ik won was 600 dollar, als je dat omrekent speel ik dus niet eens kiet. Daarom geef ik nog 2x per week squashlessen op dagen waarbij ik zelf nog 2x train. Ik klaag niet want het is mijn eigen keuze en ik ben gek van de sport.

Maar goed, als je een EK of WK landenteams speelt, moet mijn huur ook betaald worden. Tijdens zo'n evenement wordt je reis, het verblijf en eten betaald. Er heerst altijd een super goede sfeer en je krijgt de kans mooie wedstrijden te spelen. Daarnaast is het natuurlijk een eer om voor je land uit tekomen, maar wie betaalt mijn huur en eten als ik weer terug ben? Helemaal als ik er al op toeleg bij toernooien die ik zelf financier. Daarom rijst al een aantal jaar de vraag waarom we hier helemaal geen vergoeding voor krijgen van SBN. Als je naar de landen kijkt die boven ons staan zijn ze ook allemaal verbaasd dat we er niks voor krijgen en lachen ze ons zelfs uit.. We houden allemaal van de sport, maar staan alle mensen 's ochtends in de file om vrijwilligerswerk te doen? Dat dacht ik niet! Zij moeten ook de huur betalen en willen beleg op hun bruine boterhammetjes. Ik ben benieuwd hoe het komende maanden zal gaan richting het EK landenteams en hoop dat de Bond met wat goede ideeën komt, want dit duurt te lang....

Pië

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?