Scheids

De wereld vergaat vandaag echt niet...

het is nu al morgen in Australië

Wat een mens toch een ellende over zichzelf kan afroepen!  U heeft uiteraard ook mijn vorige column over World Squash Day gelezen. Laat ik het zo formuleren: hij is niet echt juichend ontvangen! SBN was uiteraard "not amused". Maar ook Jan met de Squashpet kon vaak de ironische boodschap niet echt waarderen. Is dit erg? Neen, de taak van een columnist ligt nu eenmaal op een hoger vlak dan het verkrijgen van aardse waardering.  Een column moet per definitie controversieel en  spraakmakend zijn. Prikkelen. Ergens een vinger achter krijgen, of een misstand aanstippen. Dat soort dingen. Mensen of laten glimlachen of aan het denken zetten.  En soms, heel soms, leidt dat tot een gewenste verandering of verbetering.

En laten we elkaar ook niet voor de gek houden. Columns die "middle of the road" zijn passen niet echt bij mijn, zorgvuldig gekoesterde, imago van botte lomperik.

Dus hier sta ik, stenig mij, ik kan niet anders, haha.

Maar laat ik me vandaag dus maar eens zelf op de hak nemen, is iedereen weer helemaal blij. Laatst hadden we op mijn club een "einde seizoen-toernooitje". Het seizoen was met behoud van alle ledematen  beëindigd dus dat moest gevierd worden. U kent dat wel, aangepaste regels ter verhoging van de algehele jolijt. Het squash was eigenlijk bijzaak, er werd meer gegolfd, gedart, gesjoeld gedobbeld of wat de organisatie nog meer bedacht had om de beste squasher niet te laten winnen. Ook waren er links en rechts wat posters opgehangen met op het eerste oog zeer filosofische diepzinnigheden. Die heeft U waarschijnlijk vaker gehoord, zoals: "Meedoen is belangrijker dan winnen, maar wie niet meedoet kan niet winnen"

Quote 4 luidde: "Beslissingen worden op de baan gemaakt. Dus niet mondeling, Jos!"

De organisator had dus duidelijk behoefte om een ieder kond te doen van zijn frustratie dat ene Jos, kennelijk ik, in het verleden wel eens een scheidsrechter trachtte te manipuleren.

Nu zal ik de eerste zijn om dat volmondig toe te geven. In die dagen gebeurde het best wel eens dat wanneer een erg lange rally, eentje dus van meer dan 3 slagen, werd gevolgd door een beslissing van de scheidsrechter van dienst die in mijn ogen fout was. Ik greep zo'n gelegenheid inderdaad graag aan om hem of haar snel en simpel uit te leggen dat ik het anders (lees beter) zag. Heerlijk wanneer zo'n ref dan in mijn valletje trapte en zelf de discussie opende of omstandig ging uitleggen waarom hij dat niet vond. Huppetee, weer 15 seconden verdiend. Neem van mij aan, zoiets is op zo'n moment "better than a Xmas present!"

Maar dat wordt dus gezien als onsportief gedrag. Scheidsrechter beslist, wordt er dan geroepen.  Is dat zo? Scheidsrechters zijn onfeilbaar en maken geen fouten? Tuurlijk wel dus.

Vooropgesteld, ik  ben mordicus tegen schelden, tieren of vloeken tegen een scheidsrechter.

Wanneer dat gebeurt is het voor mij al over. Maar dat betekent niet dat een speler niet aan een ref mag vragen "waarom"? Sterker nog, het staat in de officiële regels dat een speler een verklaring aan de referee mág vragen.  Dus er is niets onsportiefs aan wanneer het dus op de goede, lees respectvolle, manier gaat. Want laten we niet vergeten dat, zeker op hoger niveau, de spelers het vaak beter KUNNEN zien. Hun zicht op de bal wordt namelijk niet negatief beïnvloed door minimaal 10 meter afstand tot de situatie plus nog eens een aantal ledematen van spelers die het zicht op de bal vaak meer dan ernstig belemmeren.

Ik kan trouwens met mn hand op mn hart verklaren dat ik never nooit een discussie met een referee heb uitgelokt als ik wist dat ik eigenlijk geen gelijk had.

Althans, dat denk ik.

Jos
(op de foto: Roy Gingell)

Terug naar hoofdpagina

Profielfoto van Jos

Over Jos Aarts

Jos Aarts speelt een actieve rol binnen de squashwereld. Zo reist hij niet alleen de hele wereld af om zijn kunsten als topscheidsrechter te vertonen, maar is hij ook eigenaar van een squashcentrum in Tilburg, (squash)fotograaf en bovenal ‘allesweter’.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?