Laurens Jan Anjema

Brainstormen over sport

Ik denk veel na over sport. Zo ben ik al een tijdje sporten aan het vergelijken met elkaar. Welke sport moeilijker is dan de andere. Welke sport zwaarder is. En voor welke sport je aan de meeste vereisten moet voldoen om goed te zijn. Dit artikel was oorspronkelijk geschreven met de overtuiging dat squash de zwaarste en moeilijkste sport is, maar tijdens het schrijven van dit artikel ondervond ik dat het niet zo simpel ligt.

Een sport kan je onderverdelen in vier aspecten, namelijk: techniek, tactiek, fysiek en mentaal. Als ik naar squash kijk, zie ik dat alle aspecten heel (en bijna even) belangrijk zijn. Je kan bijvoorbeeld zo fit zijn als superman, maar als je tactisch dom speelt, win je niet. Sterker nog, soms zie ik spelers die technisch, fysiek en mentaal in orde zijn, maar het door gebrek aan tactisch inzicht niet redden. Andersom zie je natuurlijk ook spelers die heel sluw spelen en altijd willen winnen, maar fysiek en/of technisch het onderspit delven. Je zou hier een heel boek over kunnen schrijven, maar beknopt zijn de vereisten om een goeie squasher te worden, naar mijn mening, de volgende:

  • Techniek (slaan): je moet over de technische vaardigheden beschikken om de bal op elk moment accuraat te krijgen waar je wil. Dit moet je onder druk kunnen en het liefst zonder dat je tegenstander je 'leest'.
  • Techniek (bewegen): Je moet snel, licht en efficiënt kunnen bewegen over de baan met een bepaalde 'flow' naar het midden, zodat het weinig moeite kost.
  • Tactiek: Je moet je tegenstander uit kunnen spelen, door hem steeds iets meer naar elke bal te laten lopen dan jij, en daarbij heel geduldig zijn.
  • Fysiek: Je moet over een goed uithoudingsvermogen beschikken om een wedstrijd van anderhalf uur te kunnen spelen. Tegelijkertijd moet je al die tijd explosief kunnen bewegen. Binnen de fysiologie een vrijwel onmogelijke combinatie. En die 'unieke' prestatie moet je vijf dagen opeenvolgend kunnen leveren als je een toernooi wil winnen.
  • Mentaal: Je moet over de mentale kracht beschikken om in de ongeveer 6-7 seconden tussen punten alles te vergeten en je opnieuw op te laden. En ook na een slechte beslissing van de ref moet je, bijvoorbeeld op 9-9 in de vijfde, je om kunnen draaien en volledig gefocust door kunnen gaan alsof er niets is gebeurd.

Als ik me probeer in te leven in de beoefening van andere sporten, zie ik vaak dat er maar overwegend twee of drie van de vier genoemde aspecten belangrijk zijn. Laten we makkelijk beginnen: darts. Techniek is daarbij natuurlijk heel belangrijk. Mentaal moet je zenuwen van staal hebben om een dubbel uit te gooien, terwijl je nog maar een pijltje in je hand hebt en je tegenstander in je nek staat te hijgen. Maar fysiek en tactisch? Die zijn ver ondergeschikt. Rekenen hoeveel je moet gooien is natuurlijk geen tactiek!

Teamsporten: om te zeggen dat je in een teamsport eigenlijk meteen alles kunt delen door 11 (of hoeveel spelers er in een team zitten) gaat wat ver. Maar het is wel zo dat je veel sneller kan worden 'opgevangen' door je team als je op een gebied onderliggend bent aan je tegenstander. Je wordt veel minder snel bloot gelegd door je tegenstander dan in een individuele sport, er is een vangnet.

Schaatsen/Zwemmen: fysiek gezien behoren die tot de zwaardere sporten. Techniek is, denk ik, ook zeer belangrijk, waarschijnlijk doorslaggevend. En hoe langer de afstand, hoe meer je mentaal op de proef wordt gesteld. Maar een tegenstander of scheidsrechter in your face? Niet echt. Minder dan in squash in ieder geval. En tactisch? Je racet je eigen race waarin je je 'lap-times' probeert te halen.

Ik denk dat tennis en boxen misschien nog wel het meest op squash lijken, aangezien alle vier aspecten in die sporten ook super belangrijk zijn. Verder schiet door mijn hoofd dat in sporten met een vrij korte duur, zoals een 100/200 meter sprint of een skiafdaling, je geen enkele fout kunt maken. In squash heb je natuurlijk (bijna) altijd nog een volgende rally.

Zoals ik al zei, was ik ervan overtuigd dat squash de 'ultimate' sport was. Maar tijdens het schrijven van dit artikel heb ik geleerd dat je heel moeilijk kan zeggen dat een bepaalde sport moeilijker of makkelijker is dan de andere. Elke sport heeft zijn eigen 'vereisten' om goed te zijn. De mate waarin je op een bepaald gebied moet voldoen aan deze eisen verschilt per sport enorm. Zo kan je misschien tactiek en fysiek bij darten wegcijferen, maar de mate waarin je mentaal je zenuwen in bedwang moet kunnen houden, is misschien ook wel weer groter dan bij squash. In squash kan je je zenuwen eruit slaan door wat harder te rammen. Misschien wordt je dan wat minder accuraat, maar dan kun je je wellicht nog altijd uit de problemen rennen op een cruciaal moment. In darten gooi je simpelweg mis. Weg overwinning. Er is geen fysiek vangnet. Kortom: het is heel moeilijk verschillende sporten met elkaar te vergelijken!

Nou ja, een ding weet ik zeker over mijn sport: diegene die de bal als laatst tegen de voormuur slaat, wint.

LJ

Profielfoto van Laurens Jan

Over Laurens Jan Anjema

Laurens Jan Anjema is het grooste gedeelte van het jaar onderweg om zijn grote droom na te jagen; wereldkampioen squash worden. Hiervoor maakt hij duizenden vlieguren, komt hij in alle uithoeken van de wereld en ontmoet hij veel bijzondere mensen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?