Anjema en scheids

Nieuwe regel

Tijdens mijn tweede ronde partij in de Qatar Classic vorige maand, tegen Gregory Gaultier uit Frankrijk, werd ik geconfronteerd met een –blijkbaar- nieuwe (of geheel verzonnen?) regel in professioneel squash en tevens met mijn eigen frustratie en woede. In de 4e game, na een zwaar punt en een belangrijke rally die ik won, schreeuwde ik uit: "OK, kom op!!!"

Ik denk dat elke competitieve topsporter wel weet dat zo'n schreeuw, alhoewel het misschien agressief klinkt, niet vijandig of persoonlijk is bedoeld naar je tegenstander. Tenzij je hem natuurlijk bij z'n nek tegen de muur drukt... Nee, het is puur een oppepper (mooi woord) en een positieve aansporing op jezelf gericht. Soms moet je gewoon even uit je schulp! Je bent daar bovendien geen postzegels aan het verzamelen, je probeert een topprestatie te leveren onder hoge fysieke en mentale druk en vaak onder zware omstandigheden. Na mijn "kom op!" kreeg ik tot mijn grote verbazing van de scheidsrechter het verzoek of ik kon ophouden met het spreken van mijn eigen taal op de baan.

Over het algemeen word ik niet snel boos maar dit sloeg alles! Dit raakte bij mij een verkeerde snaar. Waarom zou ik een andere taal (Engels) spreken als ik het tegen mezelf heb? Waar haalde hij deze regel ineens vandaan? Moet ik het eerst denken, dan vertalen naar het Engels, en dan uitschreeuwen? En dat allemaal in het heetst van de strijd? Het feit dat ik een aantal talen beheers, wil nog niet zeggen dat ik de voorkeurstaal van de scheids hoef te kiezen. Als ik nou Chinees was en alleen maar Chinees kon, moet ik dan jarenlang geruisloos de tour af zonder een woord op de baan te mogen zeggen? Dit sloeg gewoon nergens op.

Na al deze vragen op de scheids te hebben afgevuurd, kreeg ik als antwoord dat hij niet wist of ik schold als ik Nederlands sprak. Dit riep bij mij nog meer vragen op. Hoe mysterieus veel lijken 'kom op!' en 'come on!' op elkaar, vooral gegeven de situatie dat je twee spelers eindeloos op en neer ziet rennen en de ene uiteindelijk het punt scoort en zijn vuist in de lucht steekt? En ALS ik zou hebben gescholden, hoeveel mensen in het Qataarse publiek zouden dat dan hebben kunnen verstaan? Gaat het er bij schelden niet om dat je anderen niet moet kwetsen of in verlegenheid moet brengen? Is het MIJN probleem dat de scheids mijn taal niet spreekt? Op die dag, was het dat wel!!

Normaal gesproken probeer ik me vrij afzijdig te houden van scheidsrechterlijke beslissingen, maar dit ging gewoon te ver. Misschien was het wel een diepgeworteld gevoel van chauvinisme dat in een keer naar buiten kwam. Natuurlijk moeten referees naast het tellen van de punten en keuzes maken tussen let, stroke en no-let ook een oogje in het zeil houden wat betreft het gedrag van de spelers. Maar ze moeten zich zeker niet als politieagent gaan gedragen! En als ik internationaal kijk naar wat er tegenwoordig gedragshalve van de spelers wordt verwacht, krijg ik het idee dat ze willen dat we een soort stille, emotieloze, ballenslaande robot worden! En dat allemaal 'for the good of the game' en een professioneel imago.

Ik ben het hier totaal mee oneens. We hebben een waanzinnige tour met spelers uit de hele wereld met verschillende culturen, achtergronden en persoonlijkheden. Laten we die alsjeblieft niet 'wegstoppen' onder een saaie noemer van 'goed gedrag' door berispingen te geven, iedere keer als een speler zijn mond opent.

Het is niet alleen de sport zelf, maar voor een groot deel de persoonlijkheden en karakters van spelers die aantrekkelijk zijn voor mensen die voor het eerst naar squash komen kijken. Kortom, als leek moet je je met een speler kunnen identificeren. Of ze dan squashen, boxen of sjoelen is een tweede. Laten we de passie en emotie niet doden in deze bizar mooie en verslavende sport!

En ja, dat is 'for the good of the game'.

LJ (tussen sinterklaasgedichten door, 27 november 2008)

Profielfoto van Laurens Jan

Over Laurens Jan Anjema

Laurens Jan Anjema is het grooste gedeelte van het jaar onderweg om zijn grote droom na te jagen; wereldkampioen squash worden. Hiervoor maakt hij duizenden vlieguren, komt hij in alle uithoeken van de wereld en ontmoet hij veel bijzondere mensen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?