Egyptische jeugd

Jeugdsquash in Egypte

Na een gesprek met de Egyptische topcoach Omar ElBorolossy is me duidelijk geworden waarom Egypte zo veel internationale jeugdspelers heeft en hoe het komt dat ze allemaal ook zo goed zijn. Waar Nederlandse talenten rond hun achtste, negende of tiende levensjaar in aanraking komen met squash, hebben de Egyptische kinderen er op die leeftijd al behoorlijk wat trainingsuren op zitten. Kinderen beginnen daar vaak op vijfjarige leeftijd met squash en beginnen dan meteen met twee uur trainen per week. Vanaf tienjarige leeftijd maken de kinderen al de keuze een goede squasher te willen worden en wordt er door de betere spelers al minimaal vijf keer per week getraind op de squashbaan en drie keer per week een fysieke training afgewerkt. Over het algemeen zijn de trainingen allemaal op individuele basis met persoonlijke aandacht voor het individu. Slechts enkele trainingen vinden plaats in groepsverband. Alles staat in het teken van squash. Een televisie of computer gaat doordeweeks niet aan.

Wanneer je kijkt naar het afgelopen WK voor junioren, dan zie je dat vijf van de acht kwartfinalisten bij de meisjes uit Egypte komen, waaronder de nummers een, twee en drie! De Egyptische jongens waren met vier man vertegenwoordigd tijdens de kwartfinales en ook was de finale geheel Egyptisch. Daarnaast is Egypte ook in teamverband wereldkampioen bij de jeugd, zowel bij de jongens als de meisjes. Ook op de seniorenranglijsten staan zeer veel Egyptische spelers aan de top. Opvallend is echter wel dat dit overwegend hele jonge spelers zijn.

In tegenstelling tot Egypte, wordt er door de Nederlandse jeugd een stuk minder (hard) getraind. Veel trainingen vinden plaats in groepsverband, waardoor je het stukje persoonlijke aandacht voor het individu mist. Aan de ene kant heeft dit te maken met het feit dat individuele training een stuk duurder is, aan de andere kant wordt er in Nederland een stuk meer waarde gehecht aan het sociale aspect. Het moet ook leuk en gezellig zijn. Gemiddeld gezien trainen de betere jeugdspelers in Nederland 3 keer per week, hoewel het aantal trainingssessies wel aan het toenemen is. Daarnaast wordt het fysieke gedeelte in Nederland door veel spelers onderschat. Zij zien over het algemeen nog niet in hoe belangrijk het is om naast de squashtrainingen ook fysiek aan de slag te gaan. Jeugdbondscoach Jason Morris heeft ook al meerdere malen aangegeven dat de Nederlandse jeugd het vooral fysiek aflegt ten opzichte van de andere landen.

Als je kijkt naar de resultaten van de Nederlandse jeugdspelers, dan is dit de laatste jaren drastisch slechter geworden. Waar Nederland eerder de Europese jeugdkampioenen Tommy Berden (1998) en Dylan Bennett (2002) 'afleverde', zijn we nu al blij als er iemand de kwartfinales bereikt. Ook in teamverband is de tendens duidelijk zichtbaar. Een aantal jaren geleden was Oranje structureel medaillekandidaat bij het EK-jeugd, nu is een top-10 klassering niet eens meer haalbaar. Sterker nog, op de meest recente EK's eindigden de Oranjejeugd respectievelijk als elfde (<15), achttiende (<17) en zestiende (<19).

Squash is in Egypte niet alleen de grootste individuele sport, maar zeker ook de meest succesvolle. Dit is een van de voornaamste redenen waarom ouders hun kind laten squashen. Zij zien dit als een mooie kans om internationaal te spelen en de wereld rond te reizen. Veel Nederlandse kinderen hebben nog nooit van squashen gehoord en squash is in Nederland zeker (nog) geen sport die als eerste bij kinderen op komt wanneer ze een sport mogen kiezen. Kortom: In Egypte is de squashsport veel groter dan in Nederland en zijn er veel meer kinderen die squashen. In Egypte ligt de focus veel meer op het voort brengen van wereldtoppers en leven de kinderen helemaal voor hun sport vanaf jonge leeftijd. Nederlanders maken veel minder trainingsuren, vinden het leuk om lekker een balletje te slaan, maar vinden andere dingen naast squashen ook heel erg belangrijk. Het resultaat: Egypte heeft de beste jeugdspelers ter wereld, Nederland telt internationaal gezien niet (meer) mee!

Margriet

Profielfoto van Margriet

Over Margriet H.

Margriet Huisman begon op haar tiende met squash en maakte al snel uit van de Nederlandse selectie. Ze speelde diverse kampioenschappen maar de profsquashster moest in 2007 stoppen vanwege een blessure. Omdat het toch weer begon te kriebelen waagde ze in 2010 nog een poging en werd dat jaar meteen Europees kampioen met het Nederlands team. Nadat ze...

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?