10.000 urenregel

10.000 urenregel

Een paar weken geleden vertelde Epke Zonderland aan een schoolklas dat hij zijn gouden medaille mede had te danken aan het feit dat hij had voldaan aan de 10.000 uren regel. Deze regel stelt dat je als talentvolle sporter op je achttiende minimaal 10.000 trainingsuren achter de rug moet hebben om een wereldtopper te kunnen worden. 10.000 uur komt neer op gemiddeld 3 uur per dag of twintig uur per week trainen gedurende tien jaar. Toen ik voor het eerst van deze regel hoorde, viel bij mij direct het kwartje, want alles bij elkaar heb ik zeker voldaan aan die regel. Ik begon echter pas op mijn zeventiende en dan haal je de opgelopen achterstand bijna niet meer in. Door mijn talent en doorzettingsvermogen ben ik ver gekomen, maar de echte wereldtop bleek een brug te ver. Een uitzondering op de regel bestaat trouwens wel en heet Laurens Jan Anjema. Op zijn achttiende vertrok hij naar Engeland waar hij onder leiding van topcoach Neil Harvey, heeft geprobeerd zijn achterstand goed te maken. Hij realiseerde zich dat hij niet in Nederland kon blijven als hij een kans wilde maken. Tegen alle geldende regels en met heel veel toewijding, discipline en doorzettingsvermogen staat hij inmiddels al weer een tijdje in de top-10 van de wereld. Ik heb Laurens Jan mogen coachen op internationale jeugdtoernooien en weet van hoe ver hij heeft moeten komen. Zijn prestatie is heel uitzonderlijk en ook de weg er naar toe is heel bijzonder en ik hoop dat ook andere Nederlandse spelers zich realiseren dat succes niet zo maar komt aanwaaien.

Wat betekent de 10.000 uren regel nu voor talentvolle jonge squashers? In de eerste plaats oefenen, oefenen, oefenen! Voor squash betekent dat heel veel solo practice. Op deze manier heb ik een groot deel van mijn achterstand kunnen goedmaken. Alleen op de baan staan is niet het allerleukste om te doen, maar je kunt het leuk maken door je een doel te stellen. Ik ben begonnen met 10x een lengte te spelen achter de servicebox, uiteindelijk ben ik geëindigd op 72 en dat is veel, want een fout is snel gemaakt en dan moet je toch weer opnieuw beginnen. Solo practice is niet alleen goed om de slagen onder de knie te krijgen, maar het verbetert ook je concentratievermogen. Dus hier een tip voor alle trainers in Nederland: Als je werkt met jonge spelers en je krijgt het voor elkaar dat jouw pupil met plezier alleen op de baan staat, dan heb je de eerste grote stap gezet op weg naar 10.000 uur.

Profielfoto van Babette

Over Babette Hoogendoorn

Babette heeft nog geen bio ingevuld.

Reacties

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?