Sportouders fase 3

Sportouders fase 3

Tijdens mijn afstudeerjaar voor de opleiding HBO-psychologie heb ik onderzoek gedaan naar de stimulerende invloed die ouders hebben op het talentontwikkelingsproces van een talentvolle sporter. Simpel gesteld bestaat de sportontwikkeling van kinderen uit een aantal fasen en in elke fase hebben ouders een andere rol. In een vierdelige serie zet ik deze ‘trappen’ chronologisch op een rijtje.

In mijn twee eerdere blogs heb ik gekeken naar fase 1, de kennismaking met de sport, en de tweede fase waar de technische en tactische scholing centraal staat. In deel 3 gaat het over de fase van de perfectionering: op weg naar meesterschap. Welke rol hebben de ouders daarin?

3. De fase van perfectionering: op weg naar meesterschap
Deze fase betreft het leren omgaan met je beperkingen en mogelijkheden. De puntjes op de i zetten ten aanzien van je eigen vaardigheden. Je leert te profiteren van spanning, in plaats van er last van te hebben. Je leert uitgaan van je eigen kracht, in plaats van onder de indruk te raken van de kracht van je tegenstander. Het gaat in deze fase om veel meer dan vaardigheden. Het gaat om de afronding van de ontwikkeling van een op topsport gerichte identiteit, waarmee de getalenteerde topsporter tot uitdrukking brengt, dat hij/zij (zelfstandig) in staat is sturing te geven aan de verdere ontwikkeling van zijn/haar sportloopbaan. Er mogen topprestaties verwacht worden. De sporter moet nu bewijzen op nationaal niveau of hoger te kunnen presteren.

De rol van de ouders: In deze periode komt het kind steeds meer los van het ouderlijk huis. De rol die de ouders spelen wordt dus ook steeds kleiner. Vaak hebben de sporters nu zelf een rijbewijs waardoor de ouders ook niet meer hoeven te brengen en halen van en naar trainingen/wedstrijden en ook hoeven ze er over het algemeen in deze fase niet zo veel geld meer in te steken. De sporter is nu van zichzelf afhankelijk en kan samen met zijn toptrainer en andere begeleiders zijn eigen loopbaan uitstippelen. De ouders blijven op de achtergrond erg belangrijk. Hun kind dient altijd bij hen aan te kunnen kloppen voor goede raad, een luisterend oor of een schouderklop.

Profielfoto van Margriet

Over Margriet H.

Margriet Huisman begon op haar tiende met squash en maakte al snel uit van de Nederlandse selectie. Ze speelde diverse kampioenschappen maar de profsquashster moest in 2007 stoppen vanwege een blessure. Omdat het toch weer begon te kriebelen waagde ze in 2010 nog een poging en werd dat jaar meteen Europees kampioen met het Nederlands team. Nadat ze...

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?