Sportouders fase 4

Sportouders fase 4

Tijdens mijn afstudeerjaar voor de opleiding HBO-psychologie heb ik onderzoek gedaan naar de stimulerende invloed die ouders hebben op het talentontwikkelingsproces van een talentvolle sporter. Simpel gesteld bestaat de sportontwikkeling van kinderen uit een aantal fasen en in elke fase hebben ouders een andere rol. In een vierdelige serie zet ik deze ‘trappen’ chronologisch op een rijtje.

In mijn drie eerdere blogs heb ik gekeken naar fase 1, de kennismaking met de sport, en de tweede fase waar de technische en tactische scholing centraal staat. Fase 3 is de weg naar perfectionering. Vandaag kijken we naar de laatste fase, afscheid nemen.

Fase 4: afscheid nemen

In de laatste fase volgt de afbouw van de topsportcarrière en de (verdere) opbouw van de maatschappelijke loopbaan. Overigens geldt deze fase niet alleen voor de succesvolle sporters die merken dat de prestaties minder worden. Velen breken hun topsportcarrière af, omdat blijkt dat zij de absolute top nooit zullen halen. Voor iemand die zo lang aan een sportcarrière heeft gewerkt, kan de teleurstelling dat hij de top niet haalt, enorm groot zijn. De echte top is maar smal en er kan er maar een de beste zijn.

De rol van de ouders: Wanneer ouders tijdens de hele sportieve loopbaan hebben benadrukt dat plezier in sport voorop staat, is het gemakkelijker om te accepteren dat dingen anders kunnen gaan dan je graag zou willen. Ouders hebben in deze fase vooral de taak om de verhalen van de sporter aan te horen en hem/haar daarin te steunen.

Margriet Huisman

Profielfoto van Margriet

Over Margriet H.

Margriet Huisman begon op haar tiende met squash en maakte al snel uit van de Nederlandse selectie. Ze speelde diverse kampioenschappen maar de profsquashster moest in 2007 stoppen vanwege een blessure. Omdat het toch weer begon te kriebelen waagde ze in 2010 nog een poging en werd dat jaar meteen Europees kampioen met het Nederlands team. Nadat ze...

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?