Geen subsidie meer

Geen subsidie meer deel 1

Om me heen hoor ik veel vraagtekens en ‘commentaar’ nu het NOC*NSF heeft besloten de subsidie voor squash drastisch te verlagen. Hoe moet dat nu met de jeugd? En ook komt het nu regelmatig naar voren dat de jeugd van een aantal jaren geleden het zo veel ‘makkelijker’ had dan tegenwoordig, doordat Squash Bond Nederland toen nog een aantal internationale toernooien betaalde. Natuurlijk was alles een stukje makkelijker wanneer Squash Bond Nederland nu een bak met geld had gekregen vanuit NOC*NSF om uit te geven aan de jeugd, maar ook zonder die steun zouden er nog steeds jeugdtoppers kunnen ontstaan.
Ergens is het natuurlijk ook wel logisch dat NOC*NSF een stuk minder geld stopt in de squashsport, aangezien de Nederlandse jeugd de afgelopen jaren niet zo veel meer heeft gepresteerd op internationaal niveau.
Als ik kijk naar de periode waarin ik zelf een jeugdspeelster was, dan hadden wij wel de mazzel dat er een paar internationale toernooien voor ons betaalt werden. Je moest dan echter wel in aanmerking komen voor het team om Nederland te vertegenwoordigen bij een EK en/of WK. We moesten dus eerst voor resultaten zorgen, en dan werden we beloond door mee te mogen naar de French Junior Open (voorbereiding EK onder 19 jaar) of de German Junior Open (voorbereiding EK onder 15 en 17 jaar). Daarnaast waren er uitzendingen voor de Belgium Junior Open en de Pioneer Junior Open.
Waarom kreeg squash toen wel de subsidie om de beste jeugdspelers naar deze toernooien uit te zenden en nu niet? Ik denk dat de resultaten daar de grootste rol in spelen! Met de verschillende jeugdteams behoorde Nederland tot de beste vier van Europa en ook individueel zorgde de Nederlanders voor goede resultaten. Tegenwoordig haalt Nederland al geen top-8 notering meer tijdens een EK en bij het WK teams was Nederland niet eens aanwezig, door gebrek aan goede spelers. Uiteindelijk is NOC*NSF ook geen vrijwilligersorganisatie die elke bond die wat geld nodig heeft zomaar een bak met geld geeft, ook zij willen resultaten zien.

Toen ik zelf overal internationale jeugdtoernooien speelde, ging ik altijd mee met Sjef van der Heijden, Ronny Vlassaks en/of Tom Harder. Ouders gingen er in die periode eigenlijk nooit mee. Dit om de kosten te beperken en ook omdat ouders gewoon moesten werken en niet zomaar altijd vrij konden nemen. Daarnaast gingen we heel vaak met een 9-persoons busje naar een buitenlands toernooi toe. Er waren altijd twee chauffeurs aanwezig en zo gingen we gezellig met zeven spelers en twee begeleiders met het busje naar Schotland, Zweden, Duitsland, Hongarije of waar dan ook! Ook sliepen we vaak in een Formule 1 hotel of brachten we de nachten door bij een gastgezin. Dit allemaal om kosten te besparen. En elk toernooi hadden we met z’n allen weer de grootste lol en hadden we het hartstikke naar ons zin! En daarnaast gingen we vaak weer naar huis met mooie resultaten, dus dat maakte de trip extra leuk.

Profielfoto van Margriet

Over Margriet H.

Margriet Huisman begon op haar tiende met squash en maakte al snel uit van de Nederlandse selectie. Ze speelde diverse kampioenschappen maar de profsquashster moest in 2007 stoppen vanwege een blessure. Omdat het toch weer begon te kriebelen waagde ze in 2010 nog een poging en werd dat jaar meteen Europees kampioen met het Nederlands team. Nadat ze...

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?