Olympus has fallen

Olympus has fallen!

Squash gaat dus de Olympus voor de derde keer op rij niet beklimmen. Het was natuurlijk ook een slecht voorteken om vooraf als favoriet aangekondigd te worden. Dan komt de klap des te harder aan als squash gewoon weer als laatste eindigt. Zoals gewoonlijk heeft het IOC voor het grote geld gekozen. Wat wij hier in West-Europa niet schijnen te begrijpen, is dat het IOC er niet voor de sport zit. Allesbehalve dat! Het IOC is gewoon een ordinaire ‘money factory’. Hun allereerste doelstelling is alleen maar om zo veel mogelijk geld te genereren! Kan dat met squash? Nee. Als squash op televisie komt, kan een zendgemachtigde dan veel reclame verkopen? Nee. Had squash dus een kans? Nee, nada, jamais! Zo simpel was het vooraf en zo simpel is het nu nog steeds.

Hier in West-Europa is worstelen een minder dan marginale sport. Maar wat bij ons soft- of honkbal is bij de gymles op school, is dat in een land als Amerika op elke school worstelen. Ook in Oost-Europa en Azië is dat een megagrote sport. En als trouwens worstelen niet was verkozen, dan was het altijd nog eerder honkbal geworden dan squash. Want ook die sport trekt in dezelfde reeds genoemde landen honderden keren meer kijkers dan squash. Als het niet meer is! Wat hier het Dienst-, Kijk- en Luisteronderzoek is, is dat wereldwijd bijvoorbeeld een bedrijf als Nielsen. Kijk de kijkcijfers voor worstelen en honkbal in die contreien er maar op na. Squash? Nooit meer dan één procent kans gehad. Voor IOC zijn de kijkcijfers heilig! Want de kijkcijfers, en de kijkcijfers alleen, bepalen hoeveel geld er binnen komt. En op het moment dat president Poetin het IOC een schenking deed van 50 miljoen dollar, vlak nadat worstelen uit de Olympische Spelen was geknikkerd, kon je al op je Hollandse klompen aanvoelen dat het spel eigenlijk al gespeeld was!

Dat het IOC de keuze maakt die het heeft gemaakt, kun je ze eigenlijk nog niet eens echt  kwalijk nemen. Wat je ze wel kwalijk kunt en ook moet nemen, is dat het IOC een sport als squash al ruim tien jaar aan een lijntje houdt en squash echt miljoenen dollars in die tien jaar laat uitgeven in een poging de Olympus te beklimmen. Geld dat de Wereld Squash Federatie (WSF), en de PSA/WSA, de organisaties voor mannelijke en vrouwelijke profspelers, niet zelf hebben! Dat geld is hoofdzakelijk voorgeschoten door zakenlieden die hoopten geld te kunnen verdienen wanneer squash olympisch zou worden. Nu dat niet gaat gebeuren willen zij natuurlijk hun geld terug. Nogmaals, geld dat er niet is. Dus gaat dat geld gevonden worden door op andere zaken te bezuinigen of zelfs helemaal weg te snijden. Topsport, jeugd, breedtesport, scheidsrechtersopleidingen, daar zal het wel gehaald worden. De eerste drie kunnen misschien nog in belangrijkheid wisselen en aldus zal getracht worden de grootste schade af te wentelen op...... juist, inderdaad! Aangezien scheidsrechters altijd als laatste pas aan de beurt komen als er een beetje geld verdeeld kan worden, lijkt het mij duidelijk dat er wat scheidsrechtersopleidingen betreft de ‘Dark Ages’ weer terug komen! Volgens mij lagen de plannen om met professionele referees te gaan werken een kwartier ná de beslissing van het IOC al in de prullenbak. Kan ook best iets eerder geweest zijn.

Nu kun je natuurlijk ook nog discussiëren of  je überhaupt wel moet willen dat squash een olympische sport moet zijn. Want dan zou, naar mijn bescheiden mening, squash zodanig moeten veranderen dat het meer op darts of beachvolleybal zou gaan lijken. Het showelement zou dan dus belangrijker moeten worden dan het spel zelf. Willen we dat?

Of hebben we de ballen om een kleine, niet olympische, sport te blijven?

Jos Aarts

Profielfoto van Jos

Over Jos Aarts

Jos Aarts speelt een actieve rol binnen de squashwereld. Zo reist hij niet alleen de hele wereld af om zijn kunsten als topscheidsrechter te vertonen, maar is hij ook eigenaar van een squashcentrum in Tilburg, (squash)fotograaf en bovenal ‘allesweter’.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?