gelukkig nieuw jaar

Gelukkig nieuw jaar

Allereerst de beste wensen voor 2014. Dat het voor iedereen maar een mooi, sportief, gelukkig en vooral gezond jaar mag worden!

In 2013 is er op squashgebied weer veel gebeurd, zoals we hebben kunnen lezen in de meest recente editie van SquashLife Magazine. Vooral het mislopen van de olympische status sprong er vorig jaar uit. In mijn vorige blog heb ik fel uitgehaald naar het IOC. Ik was zeer teleurgesteld in de besluitvorming van de sportbobo’s, en dan in het bijzonder in het feit dat squash mijns inziens geen eerlijke kans heeft gekregen. Mijn open brief aan de leden van dit machtige sportorgaan heeft veel stof doen opwaaien in squashend Nederland. Duizenden mensen hebben de brief gelezen en ik heb echt bizar veel reacties gekregen. Klaarblijkelijk waren er dus meer squashers die mijn gevoel deelden!

Het lijkt me niet dat mijn brief een rol heeft gespeeld, maar aan het einde van het vorige kalenderjaar kwam naar buiten dat het IOC alsnog gaat kijken of het extra sporten kan toevoegen aan het programma van de Olympische Spelen van Tokyo in 2020. De nieuwe Duitse voorzitter Thomas Bach gelooft blijkbaar ook enigszins in rechtvaardigheid. We moeten er nog een klein jaar op wachten, maar in december 2014 is het dus opnieuw D-Day voor squash. Het grote voordeel daarbij is dat squash dit keer geen miljoenen aan campagnegeld hoeft te investeren, maar dat het vooral Bach is die ‘zijn leden’ voor zich moet winnen. Als dat lukt, dan is de toetreding van onze sport een stuk dichterbij gekomen.

Uiteraard zou het voor squash geweldig zijn als we de olympische status weten te bemachtigen, maar ook zonder plek op het programma van het grootste sportevenement ter wereld heeft de sport een prima toekomst. Weliswaar zijn de uitdagingen groot, maar er zijn voldoende positieve aanknopingspunten om als squasher optimistisch door het leven te gaan.

Op deze plek wil ik ook nog even stilstaan bij een flink aantal tragische gebeurtenissen die de squashsport in 2013 hebben geteisterd. Het jonge Engelse squashtalent Harry Faulkner (18 jaar) overleed in februari op de squashbaan als gevolg van een hartstilstand, iets wat de Duitse topscheidsrechter Peter Zöbelein drie maanden later ook overkwam in de ontbijtzaal van het Van der Valk Hotel langs de A4 tijdens het EK Squash voor landenteams in Amsterdam.

De Belgische squashwereld moest op 14 november gedwongen afscheid nemen van de pas tweeëntwintigjarige Gaëtane Hitchins die op weg naar haar werk van haar fiets werd gereden en op slag dood was. Hetzelfde lot overkwam de slechts één jaar oudere Canadees Adrian Dudzicki zes dagen later. Op weg naar zijn (dagelijkse) training kon hij een roekeloze automobilist niet ontwijken. Squash Canada kreeg het sowieso zwaar te verduren. Tien dagen later was ook de zeer bekende squashcoach Mark Sachvie aan de beurt. Nota bene tijdens de ‘memorial’ van Dudzicki kreeg hij voor het oog van de 1,500 aanwezigen een fatale hartstilstand, waardoor zijn vrouw met drie kinderen alleen achterblijft. Nog eens twee weken later kwam daar het overlijden van Riley Spencer overheen, een vijftienjarige squasher die leidde aan een zeldzame vorm van hersenkanker.

Voor 2014 hoop ik dan ook vooral dat we verstoken blijven van nieuwe tragedies zoals het overlijden van bovengenoemde personen en Adri van Noort die ons helaas in oktober 2012 al ontviel als gevolg van een hartstilstand.

Uiteraard hoop ik ook dat de IOC-leden inzien dat het besluit om worstelen op het olympische programma te houden niet de schoonheidsprijs verdiende, en dat de professionele damesbond (WSA) en herenbond (PSA) nauw gaan samenwerken. De topvrouwen verdienen meer erkenning dan ze op dit moment krijgen, zeker in tegenstelling tot hun mannelijke collega’s die de laatste jaren door deskundig optreden van hun organisatie een geweldig toekomstperspectief hebben gekregen.

In eigen land wens ik Marc Veldkamp veel succes in zijn nieuwe rol als Directeur Sport van Squash Bond Nederland. Hopelijk slaagt hij er wel in om alle squashcentra te laten inzien dat de sport een enorme groei kan doormaken als we een manier kunnen vinden om het grote aantal squashers in ons land centraal te laten registreren. Ook veel succeswensen voor Laurens Jan, Natalie, Sebastiaan, Milou, Bart en Marc die ons land in het internationale squashcircuit vertegenwoordigen. Hopelijk kunnen we in 2014 weer volop genieten van hun squashkunsten en prestaties!

Tegen de steeds groter wordende groep jeugdsquashers in dit land wil ik het volgende zeggen: doe iedere keer dat je op de baan staat 100% je best, heb respect voor je tegenstanders en de scheidsrechters en geniet vooral van het spelletje. Deze drie elementen zijn bij alle topsquashers aanwezig en vormen dan ook de basis als je succesvol wil zijn. Dit advies geldt natuurlijk ook voor alle andere squashliefhebbers in ons land. Heb vooral veel plezier tijdens de momenten dat je op de baan staat!

Laten we er met elkaar weer een mooi (squash)jaar van maken!

Tommy Berden

Profielfoto van Tommy

Over Tommy Berden

Tommy Berden is een voormalig topsquasher. Berden werd in 2001, 2003, 2004 en 2005 Nederlands kampioen en bereikte de 22e plaats op de wereldranglijst. Na drie keer aan zijn slaghand geopereerd te zijn, om (af)gescheurde pezen te 'repareren', besloot de destijds 27-jarige Almeerder in 2007 zijn profloopbaan op te geven. Sindsdien houdt Berden zich ...

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?