Heldere regels

Heldere regels

Geef eens eerlijk toe… Toen u een maandje geleden las dat Sven Kramer bij het NK Schaatsen in het Olympisch Stadion van Amsterdam op de 5.000 meter was gediskwalificeerd voor een kickfinish, wat dacht u toen? En let wel, op de vijf DUIZEND, niet eens op de vijf HONDERD, waar een kickfinish nog enig verschil kan maken. Dacht u toen ook niet, dat is vast weer zo'n machtswellustelingetje die thuis of op kantoor geen flikker te zeggen heeft en daarom maar scheidsrechter is geworden? Zodat hij af en toe ook eens de baas kan spelen en dan zijn kans op zijn vijftien minuten eeuwige roem niet wil laten schieten? Zoiets in die richting was het wel, hé?

Bijna nergens las ik dat dezelfde scheidsrechter ook als referee actief was op de Olympische Spelen. Als je daar naar toe mag ben je dus echt geen pipo. Nee, de algemene teneur, van alle schaatsexperts, was: ‘Hij voelde de geest van wedstrijd niet goed aan’. Punt.

Schaatsexperts zijn er trouwens meer dan voetbalexperts op de zondagavond. Maar wat ze gemeen hebben is dat ze, hoewel kennelijk gespeend van elke basale spelregelkennis, wel vinden dat de scheidsrechters het altijd verkeerd zien, maar dat geheel terzijde.

Laten we, volgens goed journalistiek gebruik ook eens wederhoor toepassen en de desbetreffende brave man zijn beslissing laten toelichten. Iets wat al die zogenaamde experts naar mijn mening veel vaker zouden mogen doen, kunnen ze misschien nog iets leren. Komt ie:

De Koning: “In de regels staat dat het niet mag. Dit is een officieel kampioenschap en dus moet ik gewoon de regels volgen. Als ik hem niet diskwalificeer schep ik ook een precedent voor rijders van minder kaliber en dus voer ik dan mijn taken als scheidsrechter niet goed uit. Ik begrijp best dat ze een feestje willen houden na Sotsji, maar hang daar dan geen officieel NK aan vast. Dan ben ik simpelweg gebonden aan de regels, ik zit hier ook met een rotgevoel.”

Kramer zei zelf dat hij gehoopt had dat er meer in de geest van de wedstrijd gefloten had kunnen worden. De scheidsrechter van dienst herkende de kreet wel, maar gelooft dat het in bijvoorbeeld de voetballerij gemakkelijk toegepast kan worden dan bij het schaatsen: “Bij ons zijn de regels hartstikke helder!”

Lijkt mij inderdaad ‘crystal-clear’, maar dan heeft die goeie man zeker nog nooit van squash gehoord, Fok, hadden wij maar zulke heldere regels. Ik zal eerlijk zijn, de squashregels zijn klote. HET probleem is dat ze te veel ruimte laten voor interpretatie. Zonder enige twijfel heeft u ook al de nieuwe regels per van 1 januari 2014 gelezen en misschien zelfs al wel bestudeerd? HuhjQuery152033185286080482395_1397804444720 Nieuwe regels?? Daar weet ik niets van...!

Fok, hadden wij maar zulke heldere regels. Ik zal eerlijk zijn, de squashregels zijn klote.

De laatste regelwijziging dateerde uit 2004. Minimaal hinderen en alle mogelijke moeite doen de bal te spelen, dat waren instrumenten waar een ‘Harter Hund’, zoals ik inderdaad, best wel mee in z'n sas was. Nog beter dan een kerstcadeautje zelfs! Nu gingen we de goede kant uit met squash. Deze nieuwe regels, uit 2004 dus, waren een significante koerswijziging en dwongen spelers meer het spel te spelen zoals het ooit bedoeld was. Máák het punt zelf in plaats van te loeren op gemakkelijke strokes.

Er is toen vervolgens bij de Wereld Squash Federatie (WSF) een commissie echt tien jaar lang bezig geweest met een volgende regelwijziging. De hele squashwereld schreeuwde eigenlijk maar om één ding, verder gaan op de zelfde weg: ‘Speel de bal’. Minder ruimte voor interpretatie dus. Groot was dan ook de teleurstelling dat er, op wat kleine marginale veranderingen na, eigenlijk niets gewijzigd is. Dat had geen tien jaar hoeven duren, denk ik dan. Goed, er zijn 1500 woorden gesneuveld in de regels. Dat is wel lekker als je alles voor een Nederlandse vertaling moet overtypen, maar slecht voor een sport die nog steeds Olympische ambities heeft en dus ook gebaat is bij heldere regels! Zoals bij schaatsen dus!

Jos Aarts

Profielfoto van Jos

Over Jos Aarts

Jos Aarts speelt een actieve rol binnen de squashwereld. Zo reist hij niet alleen de hele wereld af om zijn kunsten als topscheidsrechter te vertonen, maar is hij ook eigenaar van een squashcentrum in Tilburg, (squash)fotograaf en bovenal ‘allesweter’.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?