Topsport en studie

Topsport en studie

Veel ouders en jeugdspelers vragen zich af of een hogere opleiding wel past bij topsquash. Een tijdje geleden had Roel Zwagerman iets hier over geschreven. Er is een nieuwe stroom aan jeugdspelers bijgekomen in Nederland en dan is het ook extra belangrijk dat zij de mogelijk hebben om de beste keuze te maken.

Als een kind inmiddels de basisschool verlaat zijn er een aantal opties open. Zelf was ik heel ambitieus zowel met squash als school. Met een advies van HAVO/VWO greep ik gelijk al naar de hoogste ladder, Tweetalig VWO. Rond die leeftijd trainde ik ook maar 3 tot 4 dagen in de week, vrij gemiddeld wel voor die leeftijd, en dus ook prima te combineren met school. Naarmate je ouder wordt neemt de trainingsfrequentie natuurlijkerwijs toe. Vanaf het 4e schooljaar zat ik wel echt onder de pannen met urenlange opdrachten, presentaties etc. naast de lange schooluren. I.p.v. tweetalig ben ik overgestapt naar het vwo en zowel naar een andere school met topsport en talent status.

Ik zat in een situatie waarin het niet meer combineerbaar was met topsport. Het is belangrijk wanneer jij als speler de ambitie hebt om professioneel te squashen dat je dan ook genoeg ruimte krijgt voor trainingen en toernooien. Mocht je frequent in de knel zitten qua tijd, (en dan niet vanwege luiheid!!), dan is het belangrijk om in ieder geval een plan B te hebben en ook de mogelijk hebt om te kunnen switchen.

In tegenstelling tot een middelbare opleiding is een hogere opleiding niet verplicht. De diepste valkuil voor jeugdspelers is zonder nadenken te beslissen, want hoe aantrekkelijk is het wel niet om gelijk 'full-time' te gaan? Dit is een beslissing waar over zeer goed nagedacht moet worden. Zelfs al sta je top 50 in de wereld dan wil dat nog niet zeggen dat studeren niet de juiste keuze is. Een aantal Nederlandse topspelers hebben dan ook gestudeerd zoals bijv. Sebastiaan Weenink of Marc ter Sluis en hebben het ongetwijfeld wel anders ervaren. Daarom is deze keuze juist heel persoonlijk. Zelf ben ik blij dat ik studeer, omdat ik uit ervaring weet dat als ik mij alleen focus op squash ik squash denk, adem en zie. Op lange termijn schaadt mij dit zonder enige vorm van afleiding. Daarnaast blijft er voor mij genoeg tijd over om 2x per dag te trainen en hoeft er dus niet veel voor ingeleverd te worden en zit ik hopelijk binnenkort met een mooi diploma. 

Niet elke universiteit biedt de zelfde mogelijkheden qua tijd en flexibiliteit. Zoals Roel al aangaf is er het Johan Cruijff College wat een prima oplossing is. Echter mocht je niet in de buurt zitten dan kan het verre reizen toch een groot minpunt zijn, zeker als training niet daar toevallig plaatsvindt. In dat geval zijn er weinig mogelijkheden, voor zover ik weet zijn er maar weinig universiteiten of scholen met voldoende uitzonderingen om topsport mogelijk te maken. Alhoewel dit volop in verandering is, blijft het een lastig verhaal.

Als ik een bescheiden advies zou mogen geven; kijk goed naar je omgeving, vraag hoe andere topsporters het doen, maar kijk vooral naar jezelf. Ben je zelfstandig, gedisciplineerd en gemotiveerd genoeg dan is het waard om goed op zoek te gaan. Alhoewel ik het geen enkele speler toewens, kan na elk moment je carrière voorbij zijn door een blessure of dergelijks... Wees verstandig met de mogelijkheden die je hebt!

Roshan Bharos

Profielfoto van Roshan

Over Roshan Bharos

Roshan heeft nog geen bio ingevuld.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?