High voltage, cool head

High voltage, cool head

Het is zaterdagavond 24 mei, de avond van de Champions League finale én de Play-Offs van de Belgische Kampioenschappen voor clubteams. Nu was ik in Brugge voor het laatste (squash)evenement, maar gelukkig hoefde ik ook niet perse de wedstrijd te zien tussen elf egocentrische en over het paard getilde BV-tjes met allemaal hun eigen kapsalon, tegen het uit elf (zéér vakbekwame) slagerszonen bestaande destructiebedrijf Atletico.  Van de wedstrijd heb ik dus geen seconde gezien. En dat was toch wel heel jammer, want ik was vooraf super benieuwd hoe onze eigen Björn Kuipers het in deze Champions League finale zou doen. Zou hij op het allerhoogste niveau en onder de hoogste druk overeind blijven?

Vooraf aan de finale stonden in alle Nederlandse kranten meer artikelen over de scheidsrechter dan over de finalisten, en iedereen haalt uit dergelijke artikelen natuurlijk de dingen die hij of zij interessant vindt. Er zijn echt hele pagina's volgeschreven wat ‘onze Björn’ wel of juist niet in zijn toilettas had zitten. Ongetwijfeld zijn er dus voldoende mensen die geen zinvol leven meer hadden kunnen leiden als ze die informatie niet tot zich hadden kunnen nemen. Voor mij als referee was de opmerking dat Kuipers én zijn teamleden uren hadden besteed aan videoanalyses van de beide teams veel interessanter. Alle zes de wedstrijden die Atletico en Real dit seizoen tegen elkaar hebben gespeeld bleken te zijn geanalyseerd. Ik ben er, helaas, niet bij geweest, maar de tactiek van beide ploegen en alle individuele trucjes van de spelers zijn aan bod gekomen. Wie doet wat, waarom en vooral hoe? Alles werd bekeken. En als ik dan zoiets lees, dan kan ik alleen maar denken dat wij met squash nog mijlenver achter lopen!

Ik ben al heel blij als we bij grote toernooien overdag de wedstrijden van de vorige avond analyseren, maar wat is er op tegen om dat vooraf ook te doen? Luister: dit zijn je spelers voor vanavond. Let hier en hier op, maar weet ook dat hij of zij vaak dit of dat doet. Dan ga je toch een stuk voorbereider zo'n match in. Een bekend maar onschuldig voorbeeld is bijvoorbeeld collega columnist LJ. Sinds hij senior is, zoekt hij het liefste, zeker na een lange rally, alle vier de hoeken op om zijn handen aan af te vegen. Er is niks mis met zijn handen, maar het gaat uiteraard alleen maar om tijd te winnen om zijn hartslag naar beneden te krijgen. LJ ‘steelt’ zo op die manier ongeveer 20 seconden na elke rally en komt daar bij de meeste refs ook nog mee weg.  Maar soms komt er ineens weer zo'n speler uit Verweggibekistan, en voor je al zijn trucjes door hebt, ben je halverwege de match. Ik heb dat bij zo’n videoanalyse-ochtend wel eens gevraagd aan Alex Gough, de CEO van de PSA. Antwoord: "We don't want to put any thing inside your head", oftewel, we willen jullie niet beïnvloeden. Ok, kan ik begrijpen, maar zeur dan ook na afloop niet dat we iets gemist hebben, denk ik op mijn beurt dan weer!

Want, even terug naar vriend Björn, heeft die analyse vooraf bijgedragen aan zijn puike optreden in de finale? Ik denk het wel. Ergens in het begin is er een Real speler gevaarlijk onderweg naar het strafschopgebied en die wordt van achteren neer gemaaid door een Atletico man. Niet eens een doodschop, maar wel een duidelijke kaart die ook prompt en zonder aarzelen wordt gegeven. Vervolgens is de centrumverdediger van Real met slechts anderhalve hersencel, Sergio Ramos inderdaad, op de plek des onheil gearriveerd en die begint gelijk het vuurtje op te stoken zoals hij altijd doet. Bijna in dezelfde beweging dat de dader de gele kaart krijgt voor zijn overtreding, krijgt ook Ramos de gele kaart voor zijn duw en trekwerk. De verbazing op Ramos zijn gezicht is te kostelijk voor woorden. Maar Kuipers wist dus dat dit ging gebeuren. Het belangrijkste was de (non-verbale) boodschap van Kuipers, die was crystal clear: "Luister, grappenmakers, jullie zijn hier alleen om te voetballen en verder ben ik op deze akker gewoon de baas!"

In het verdere verloop van de wedstrijd zie je uiteraard nog wel genoeg overtredingen, maar geen opstootjes of discussies meer.

Je durven manifesteren als het moet, dat onderscheidt de toppers van de rest.

Jos Aarts

Profielfoto van Jos

Over Jos Aarts

Jos Aarts speelt een actieve rol binnen de squashwereld. Zo reist hij niet alleen de hele wereld af om zijn kunsten als topscheidsrechter te vertonen, maar is hij ook eigenaar van een squashcentrum in Tilburg, (squash)fotograaf en bovenal ‘allesweter’.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?