Van Joggingspak naar Pak

 Heel mijn squashleven heb ik in een joggingspak gelopen, die heerlijke warme wijde joggingbroek, het liefst met een hoodie erboven, die beiden zo comfortabel zijn dat je ze het liefst dag en nacht zou dragen. Niemand die er veel om gaf hoe jij je buiten de baan om presenteerde (qua kleding), en jij je dus daar ook niet druk om maakte. Functioneel en comfortabel is key. Wat een omschakeling was dat toen ik besloot om te stoppen met squash.

Ongeveer een week voor mijn allereerste sollicitatie ooit, drong het tot mij door dat ik mijn o zo geliefde joggingspak moest vervangen. Jawel, ik zou aan een ‘echt’ pak moeten beginnen. Help!! Hoe werkt dat? Dus op pakkenjacht met mijn vader en moeder. Terwijl wij de eerste winkel inlopen, komt een verkoper naar mijn vader toe en vraagt hem wat hij zoekt. Dit was het begin van één van de voor mij meest ongemakkelijke gesprekken die ik in een kledingwinkel gehad heb.

“Goedemiddag meneer, waar bent u naar op zoek?” “Het is niet voor mij, maar voor mijn zoon”. “Ah, pardon jongeman, waar kan ik u mee van dienst zijn”. Ik durfde het bijna niet te zeggen, nadat ik aangestaard werd alsof ik verdwaald was en in de verkeerde winkel stond (dit was ook precies hoe ik mij voelde). “Ik uhhh, ik ben op zoek een pak.” “Die hebben wij hier meneer, het heet niet voor niets Suit Supply. Waar heeft u een pak voor nodig?” “Ik moet solliciteren binnenkort, dus voor werk”. “Zo gaat u nu al werken, dan bent u wel erg snel klaar met uw, euhm, middelbare school?”. “Nee, ik ben al 2 jaar geleden afgestudeerd van de universiteit…” Nu was het tijd voor de verkoper om zich licht ongemakkelijk te voelen, aangezien hij waarschijnlijk dacht dat ik een jaartje of 18 was (ik was 24). “Ah, oke, pardon, wat zoekt u precies”. Bijzonder dacht ik, dat heb ik hem net verteld. “Ik uh, ik zoek een pak”. En toen kwam het. “Dat begrijp ik meneer, maar wat voor pak zoekt u precies. Bruin, zwart grijs, blauw, misschien een combinatie? Streep, ruit, effen? Enkele split, dubbele split? Welke stof? Wilt u een zomers pak of een winterpak? Heeft u enig idee wat voor maat jasje u draagt? U moet er dan natuurlijk ook een aantal overhemden bij, weet u uw boordmaat? Ow en schoenen, en een bijpassende stropdas, weet u hoe u die moet strikken? Draagt u manchetknopen? Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om sokken te hebben in dezelfde kleur van uw pak en dat uw riem matched met uw schoenen.”

Wacht, WAT? Ik wil gewoon een pak… Compleet lost, kijk ik mijn vader aan voor hulp, maar het enige wat hij zegt is: “Ja, wat wil je eigenlijk?”. Lekker is dat, daar heb ik niet zoveel aan. “Ja weet ik veel, misschien iets blauws?”. De verkoper ziet de paniek in mijn ogen en geeft aan dat hij wel gewoon wat jasjes pakt zodat ik deze kan proberen. Opgelucht begin ik een aantal jasjes te passen tot ik er een paar zie die goed zitten en die ik mooi vind. Maar nu kwam het grootste probleem. Al die jaren squash hebben ervoor gezorgd dat ik een redelijke been en bilpartij heb opgebouwd, wat ervoor zorgde dat de broeken die qua maat bij de jasjes hoorden, niet veel verder omhoog kwamen dan mijn bovenbenen. Met lichte gene stap ik het pashokje uit “Euhm, pardon, maar ik krijg geen een van de broeken aan… Ik pas ze niet.” Een grotere broek is echter geen optie bij een pak, kwam ik snel achter... De broek hoort qua maat namelijk bij het jasje en als je er dus niet in komt dan heb je een probleem. Dit resulteerde er zelfs in dat mij ooit is verteld door een verkoper, dat ik nooit van mijn leven een pak zou kunnen kopen, omdat mijn verhoudingen niet kloppen. Een maatpak zou daarom de enige oplossing zijn… Gelukkig is het uiteindelijk allemaal goed gekomen en heb ik meerdere pakken kunnen kopen waar ik zowaar in pas (al moet de broek wel altijd uitgelegd worden). Zo’n twee jaar later, waarin ik bijna elke dag een pak heb moeten dragen ben ik erachter dat zo’n pak gelukkig ook niet heel oncomfortabel is. En mijn joggingsbroek? Die heb ik nog, en draag ik helaas veel te weinig. Maar ik realiseer mij dan telkens weer: Er gaat niets boven een joggingspak!!

 Frank Hartkoren

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?