Damessquash in de lift

Damessquash in de lift

Met het WK voor dames in Egypte is het squashjaar 2014 tot een einde gekomen. De eindstrijd in Cairo tussen de ongeëvenaarde Nicol David en de extreem goed spelende Raneem El Weleily was een passend einde van een historisch jaar voor het vrouwensquash.

In januari 2014 werd het volledige bestuur van de Women’s Squash Association (WSA) door de profspeelsters weggestemd, nadat ze er in de voorgaande jaren een ‘puinhoop’ van hadden gemaakt. Het totale prijzenpot van alle professionele damestoernooien was sinds 2010 met bijna vijftig procent gekelderd, en in 2013 vond het individuele dames WK voor het eerst in de geschiedenis NIET plaats.

Na de installatie van het nieuwe bestuur, waar o.a. de Nederlandse Marjolein Houtsma-van Heusden deel van uitmaakt, en de nodige interne herstructurering, draait de damestoer inmiddels beter dan ooit. In dit jubileumjaar - de WSA bestaat exact dertig jaar - werd er een recordbedrag van 1,6 miljoen dollar uitgekeerd tijdens 74 damestoernooien en vonden er twee WK’s plaats.

In maart veroverde Laura Massaro de wereldtitel in het Maleisische Penang tijdens het ‘uitgestelde’ WK van 2013, en afgelopen weekend ‘heroverde’ de in ons land woonachtige David in het holst van de leeuw ‘haar’ titel door in een ongekende thriller publiekslieveling El Weleily van haar eerste wereldtitel af te houden door ondermeer vier matchballen af te weren. Op YouTube kun je de WK-finale in z’n geheel dan wel in samenvatting terug zien. En geloof me… het is de moeite meer dan waard!

Ondanks het (uiteindelijk) zeer succesvolle jaar voor de WSA houdt de organisatie in 2015 op met bestaan. Over ongeveer een maand gaat de WSA op in de Professional Squash Association (PSA) en ontstaat er één spelersvakbond voor de plusminus achthonderd spelers (550 mannen, 250 vrouwen) die momenteel achter hun beroep de term squashspeler hebben staan. Deze fusie bespaart op jaarbasis ruim honderdduizend euro aan ‘overhead’ kosten, maar zal (nog belangrijker) zorgen voor legio andere voordelen dat moet leiden tot gelijkheid tussen mannen en vrouwen, groei van prijzengeld voor beide sexen en toenemende media-exposure.

De aangekondigde fusie komt bovendien op een uitstekend moment. Eerder deze maand veranderde het Internationaal Olympisch Comité (IOC) haar ‘spelregels’ waardoor de kansen voor squash om in 2020 alsnog deel uit te maken van de Olympische Spelen in Tokyo flink zijn gestegen. En dat had niemand een jaar geleden gedacht toen de machtige IOC-leden tot mijn grote frustratie het aloude worstelen verkoos boven squash.

Kortom: het toekomstperspectief om profsquasher te worden is het afgelopen jaar flink verbeterd, in het bijzonder voor de jonge meiden die nu iedere maand mee doen aan de fantastische TMG-jeugdtoernooien. Het beschikbare prijzengeld voor de beste dames ter wereld zal de komende jaren alleen maar groeien, en meedoen aan de Olympische Spelen is inmiddels een stip aan de horizon geworden.

Hopelijk doet dit spelers en hun ouders er toe besluiten om in de voetsporen te willen treden van Vanessa Atkinson en/of Natalie Grinham. Dat kan alleen maar een positief effect hebben op het Nederlandse squash!

Merry Xmas & Happy New Year!

Profielfoto van Tommy

Over Tommy Berden

Tommy Berden is een voormalig topsquasher. Berden werd in 2001, 2003, 2004 en 2005 Nederlands kampioen en bereikte de 22e plaats op de wereldranglijst. Na drie keer aan zijn slaghand geopereerd te zijn, om (af)gescheurde pezen te 'repareren', besloot de destijds 27-jarige Almeerder in 2007 zijn profloopbaan op te geven. Sindsdien houdt Berden zich ...

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?