op een vervallen verlaten squashbaanOp een vervallen verlaten squashbaan

Weet u wat een sneeuwtje is? Zo’n bol van glas of plastic waarin, indien ermee geschud wordt, het kleine vlokjes sneeuwt. Volgens mijn ouders spaar ik sneeuwtjes of vind ik ze op z’n minst geweldig, terwijl ik zelf geen idee heb hoe ze daarbij komen. Toch krijg ik ieder jaar in december met de feestdagen een sneeuwtje. Gek genoeg ben ik ze wel leuk gaan vinden en heb ik inmiddels een verzameling in een kast staan.
In de sneeuwtjes staan huizen, dieren, mensen of landschappen afgesloten van de buitenwereld. Zoals ook te zien in een reclame van een loterij waarin in een winterlandschap een zomers paradijs te zien is in een soort koepel van glas.
Laatst droomde ik dat ik in zo’n koepel zat en de buitenwereld mij niet kon zien of horen. Ze konden enkel mijn wereld flink door elkaar schudden en het er laten sneeuwen. In mijn sneeuwtje stond ik op een squashbaan die er verlaten bij lag. Er groeiden paddenstoelen, onkruid en mos op de baan. Verlichting hing gevaarlijk los aan het plafond te bungelen. Het stucwerk zat vol gaten. Hier was duidelijk al jaren niet meer gesquasht. Ik kan dit beeld niet aan zien en schreeuw om hulp. Hallo? Is daar iemand?
Ik zie mensen lopen maar ze horen me niet. Ze zijn doof voor wat ik te zeggen heb en blind voor wat ik zie. Hoe hard ik ook roep niemand hoort mij.
Toen ik wakker schrok uit deze nachtmerrie besefte ik me dat ik er niet eens zo heel ver naast zit met mijn fantasieën.
Mijn wereld bevindt zich in het zuiden van Nederland en het gaat hier heel slecht met squash. Centra om ons heen hebben squashbanen weg gedaan. De één z’n dood is de ander z’n brood wordt vaak gezegd. Het klopt dat wij een opleving hebben gehad na het sluiten van squashbanen door onze concullega’s, maar persoonlijk vind ik de situatie om te huilen. Het is triest dat dit de ontwikkeling van squash is in het zuiden. Zeeland, Brabant en Limburg zijn provincies die reeds veel squashbanen hebben verloren. Helaas, kunnen we wat in het verleden is gebeurd niet ongedaan maken. Maar, de clubs die nog wel draaien en investeren in onze sport verdienen alle aandacht en steun die nodig is om squash (opnieuw) op de kaart te zetten.
Ik kijk in deze naar Squash Bond Nederland. De overkoepelende organisatie waarbij wij als club zijn aangesloten. De activiteit van onze bond is onder andere en ik quote: “Squash Bond Nederland zorgt voor de algehele promotie van de squashsport in Nederland.”
Het kan aan mij liggen maar volgens mij is Tommy Berden tot op heden nog het meest actief geweest als het gaat over algehele squash promotie in Nederland! SquashLife, NextSquash, SquashingKids, ik noem maar wat. En Tommy is geen Squash Bond Nederland.
En ja, alle squashclubs in Nederland hebben baat bij een landelijke squash promotie campagne! Namens alle squashbaan exploitanten zou ik willen roepen: wij willen een landelijke squash promotie campagne! Maar ja, ik zit gevangen in een sneeuwtje op een vervallen verlaten squashbaan helemaal alleen en niemand die mij hoort of ziet.

Claudia Sieben

Profielfoto van Claudia

Over Claudia Sieben

Squash is Claudia Sieben met de paplepel ingegoten door haar ouders. Opgegroeid in een squashcentrum begon ze op jonge leeftijd aan de sport. Met 5 NK titels op zak, praat en schrijft ze met passie over haar sport.

Reacties

 • Claudia Sieben
  Claudia Sieben

  Hoi Fons. Ik heb op deze column leuke reacties gehad van collega squashers, SquashLife zelf en wat centrum eigenaren. Maar zeker niet van Squash Bond Nederland. Dat had ik ook absoluut niet verwacht wat ook te lezen is in de column...

  2 april 2015 om 16:05
 • Fons P.
  Fons P.

  Ik ben benieuwd of Squash Bond Nederland hierop reageert of hebben ze dat 1 op 1 naar jou gedaan Claudia ??

  1 april 2015 om 15:48

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?