FocusFocus

Mijn doel dit jaar was, na twee keer de onder 17 gewonnen te hebben, dit jaar de onder 19 titel te pakken.

Net als vorig jaar werd het NK <19 in Zwolle gehouden. Ik was best wel zenuwachtig van tevoren. Best normaal natuurlijk, maar ook omdat de laatste keer dat ik tegen een paar van mijn tegenstandsters had gespeeld toch al weer een jaar geleden was. Ik wist dus niet wat ik kon verwachten en hoeveel iedereen vooruit was gegaan. Daarbij kwam nog dat ik de laatste keer van zowel Joy als Suzanne had gewonnen, die dit NK mijn grootste tegenstandsters waren. Zij waren er nu extra op gebrand om van mij te winnen. Het is ook lastig als je als eerste geplaatst staat! Natuurlijk moet je met de druk om kunnen gaan, maar iedereen verwacht dat je wint en af en toe is dat best vervelend.

Het NK was voor mij vooral mentaal een zwaar toernooi. Ik wist dat ik me niet blind moest staren op het winnen van het NK. Ronny Vlassaks had die dinsdag nog gezegd “Je kan wel alleen naar de overkant van de rivier kijken, maar je moet er eerst komen.” Oftewel ik kon wel zenuwachtig zijn en denken van “ik moet winnen” of ik kon de wedstrijd in gaan en die spelen, daarop gefocust zijn en dan komt het resultaat vanzelf wel.

Zaterdag had ik maar een wedstrijd, tegen Megan. Ik was goed gefocust en maakte weinig fouten en ik was vooral blij dat ik niet zo gespannen was. Daar ben ik de laatste tijd veel mee bezig geweest om meer rust in mijn spel te krijgen.

Zondag moest ik in de halve finale tegen Joy spelen. De vorige keer dat ik tegen Joy had gespeeld, was ook op de NK onder 19 die ik toen met moeite met 3-1 wist te winnen. Ik was toen ook gevallen met pijn aan mijn been, en het schoot door m'n hoofd “wat als het deze keer weer gebeurt, en wat als het op dezelfde baan is.” Stom bijgeloof want dat gebeurt meestal geen twee keer.

Ook mijn moeder was er die wedstrijd bij, wat best bijzonder is aangezien ze het altijd veel te spannend vindt om naar mijn wedstrijden te kijken. Zeker als het niet gaat, heeft zij bij het kijken nog meer stress dan ik zelf op de baan heb. En dat is dan al met heel veel spanning en stress..

Ik was erg goed gefocust in de wedstrijd tegen Joy. Ik wist dat ik niet teveel naar haar forehand moest spelen, aangezien ze een goede kill en boast heeft. De eerste twee games won ik vrij makkelijk 11-4 11-4 maar in de derde game ging Joy beter spelen en wilde ik het te snel af maken en begon ik te gehaast te spelen. Ik won de game en de wedstrijd uiteindelijk met 11-9.

De finale was tegen Suzanne. Ik was goed gefocust en de eerste twee games gingen heel snel 11-1 11-2. Daarna begon ik weer wat ongeduldiger te spelen maar ik kon me beter herpakken dan tegen Joy en won de game met 11-6 en dus de wedstrijd en de titel !!

Ik ben vooral heel blij dat ik het hele toernooi gefocust ben gebleven, want het was vooral mentaal. Als ik de wedstrijden mentaal niet goed in was gegaan, had ik het mezelf veel moeilijker kunnen maken. Met het winnen van de NK heb ik me geplaatst voor de EK onder 19 in Praag dit jaar. Daar ben ik heel blij mee en ik heb er heel veel zin in.

Sanne Veldkamp

Profielfoto van SquashLife

Over SquashLife

Lees hier de posts van onze gastbloggers, misschien inspireren ze je tot het schrijven van je eigen blog…

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?