Jos, je snapt er nog steeds helemaal niets van"JOS, JE SNAPT ER NOG STEEDS HELEMAAL NIETS VAN!"

Dit is de favoriete zin van Lucas B. (volledige naam bij redactie bekend) als hij in de beslissende fase van een game of wedstrijd nog even wat extra tijd nodig heeft om weer op adem te komen. Mijn favoriete antwoord is dan meestal: "Dat weten we al 10 jaar maar we spelen toch een ...", what ever ik dan besloten heb. Maar goed, daar gaat het nu even niet om. Toch was die kreet van gisteravond voor mij reden om de aanleiding tot Luuk zijn uitbarsting eens in deze column te behandelen. En gelijk ook te vergelijken met een situatie in de daaropvolgende wedstrijd tussen Sander Kock en Niels Hoevenaars. Ten slotte is het hogere doel van deze stukjes nog  altijd: "ter lering en vermaak!" Je moet een columnist ook niet weer al te serieus nemen!

Goed, waar gaat het om. We zitten ver in de vierde game en Lucas staat 2/1 voor, maar Tom Hoevenaars maakt de rallies nog steeds lang. Tom speelt op een gegeven moment een, matige, drop die niet bij de muur blijft maar richting Tom naar binnen terug komt. Lucas komt in tot Tom en vraagt een let. Die hij vervolgens ook krijgt met de bovengenoemde uitbarsting uiteraard tot gevolg. Hij wil uiteraard een stroke want die is in deze fase meer dan welkom. Niet alleen fysiek maar uiteraard ook mentaal. En op het eerste gezicht lijkt het inderdaad een stroke, zeker gezien de reacties van het alwetende thuispubliek in mijn rug. Maar naar mijn mening was er nog voldoende ruimte tussen Tom en bal voor Lucas om om Tom heen te gaan en de bal te spelen. Let wel, dat was mijn inschatting, dus niet noodzakelijker wijze de juiste! Maar de laatste spelregelwijziging verplicht spelers juist om alle mogelijke moeite te doen, ondanks hinderen, om te proberen de bal toch te spelen. Daarnaast, en dat was voor mij ook belangrijk, was dit de eerste keer dat Lucas dus niet poogde om zijn man heen te gaan maar `voor de man ging`.

Goed, tijd om effe bij Sander en Niels te gaan kijken. Hier speelt Niels een lengte die via de voormuur nick terug naar het midden van de baan komt. Recht naar waar hij staat en ook dicht bij de T waar Sander staat te wachten. Niels probeert om zo snel mogelijk toch ruimte te maken en Sander vraagt een let. Ook hier is de beslissing van mij een let. En omdat een thuisspeler ernstig wordt benadeeld is wederom gejoel mijn deel! What´s new. Waarom speel ik let? Wederom naar mijn mening doet Niels, voor mij voldoende, moeite ruimte te maken voor Sander op het moment dat de bal bij Sander is. Dat was 1. 2 was ook hier weer dat Sander nu veel meer ruimte had om de bal te spelen dan waar hij eerder genoegen mee nam. En diegenen die de wedstrijd gezien hebben zullen dit zeker als HET understatement van de week noemen! Maar ook hier volgt de speler zelf ineens een heel ander patroon dan hij tot dusver had gedaan.

Als je allebei de situaties heel sec bekijkt zou je waarschijnlijk in allebei een stroke de meest waarschijnlijke uitkomst zijn. Toch mag je als ref wel degelijk het eerdere verloop van een match in je beslissingen meenemen. Spelers bepalen vaak in het begin van een wedstrijd zelf de standaard. Wanneer zij daar dan ook zelf weer van afwijken door voor een goedkope stroke te gaan is dat niet fair ten opzichte van de tegenstander. Althans, vind ik. En laat ik nou net daaaar voor zitten. Om een faire en eerlijke uitslag van een wedstrijd te krijgen.

Het valt me trouwens op dat buitenlandse spelers vaak, ruim, na afloop nog eens willen nababbelen over bepaalde beslissingen. Nederlandse spelers zelden of nooit. En toch is dat belangrijk. Als je niet weet hoe en waarom een bepaalde ref redeneert zul je elke keer weer tegen het zelfde probleem aanlopen. Een slimme speler weet volgens welke lijnen een ref redeneert en past zich daar eventueel op aan. Alle spelers zouden onderhand moeten weten dat ik bijvoorbeeld wangedrag, vloeken en rackets smijten, niet tolereer. Heb wat "oorlogen" uitgevochten met "de Hoevenaartjes"!  En het mag ook wel eens gezegd worden, dat is een stuk verbeterd. Daarom was het erg grappig om een paar weken geleden een partij te tellen van Niels waarbij zijn tegenstander verbaal nogal tekeer ging tegen mij, weer een oorlog dus.

Terwijl ik met zijn tegenstander bezig ben onder controle te krijgen, zie ik uit mijn ooghoeken Niels een beetje lacherig reageren.Ik kan het niet helpen op dat moment te denken dat hij moet denken "Was ik vroeger ook zo vervelendjQuery15201972423731015428_1426258405956

U begrijpt, mijn avond was weer goed!

Profielfoto van Jos

Over Jos Aarts

Jos Aarts speelt een actieve rol binnen de squashwereld. Zo reist hij niet alleen de hele wereld af om zijn kunsten als topscheidsrechter te vertonen, maar is hij ook eigenaar van een squashcentrum in Tilburg, (squash)fotograaf en bovenal ‘allesweter’.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?