Trainingsarbeid en resultaat

Nog niet zo lang geleden heb ik de Europese kampioenschappen onder 19 gevolgd in Praag via live stream geweldig. Mooie finales en verrassend goeie finales mogen aan schouwen. Complimenten Tinne Gilis hoe je er stond, jammer dat de finale net niet lukte. Dan een onbekende Spanjaard in de finale tegen de Engelse favoriet tjee waar haalde die vent het vandaan om zo te spelen en zo geconcentreerd te blijven. Spanje toch geen echt top squash land, maar waar komt dat dan opeens vandaan.

Is dat toeval is dat werk van de trainer of is het toch het talent!
Met talent kan je ver komen en als je ook nog kan werken zoals in deze finale ben je een topper!
„Wij” hebben ook talenten natuurlijk, maar die zijn nu nog vaak klein van stuk. Maar als ze gaan groeien en ze blijven goed begeleid worden dan gaat ook dat goed komen. Zo links en rechts zijn weer wat toernooien beëindigd en daarbij staan natuurlijk de prestaties van de favorieten centraal.
Maar juist ook de prestaties van de grootste groep van de net niet favorieten verdienen zeker ook de aandacht. Natuurlijk hebben we onze eigen toppers die we koesteren en begeleiden. Is dat nu wel zo waar? We geven onze talenten in handen van de coaches, trainers en of vermeende specialisten om een top speler te kweken. Bij een aantal zal dat ook beslist lukken niets ten nadele van de begeleiders dan wel trainers dus!

De taak van de ouders blijft wel het vervoer regelen en het betalen van de toernooien ,afhankelijk waar de geselecteerd talenten trainen. Er wordt geeïst dat ze een minimaal aantal Europese jeugd toernooien moeten spelen. Arme ouders wiens kind talent blijkt te hebben en niet de munten.
Wel eigen trainer op de club kunnen betalen maar al die extra investeringen kunnen niet.

Een gebezigde term in de trainingsrangen is de ELITE groep. Een selecte groep uitgekozen spelers, maar de meesten echter trainen in de selectie groepen. Dit hoeft niet te betekenen dat een ELITE getrainde speler beter wordt dan een gewone selectie speler… Daarboven heb je nog de squash academie.

BELANGRIJK is het karakter van de  ouders en kinderen om op hun niveau te trainen en presteren en uiteindelijk gaat het racket de WAARHEID spreken!
Dus nooit opgeven: omdat zij wel dat krijgt…en hij wel daar in zit….!?

Meerdere trainers op een pupil was het advies dat zou en zal beter werken.
Nu als ik kijk naar de huidige Europese prestaties van onze top jeugd blijkt dat een aantal schijnbaar zijn blijven „hangen” Anderen komen wel naar boven die aanvankelijk misschien als  „minder” werden aangeduid.Het aantal jeugd spelers dat traint is gigantisch toegenomen en als je goed blijft presteren kunnen ze niet om je heen! De coaching krijgt ook vaak  een deuk omdat er te weinig zou zijn gewerkt aan de zwakheden en teveel aan kwaliteiten van anderen !?

Andere trainer gewenst ,andere aanpak nodig ,kortom een verandering moet uitkomst bieden.
Niets mis mee als het werkt! De andere trainer moet het dan waar maken maar dan moet er wel een klik zijn. Nu dit is geen garantie en als het niet goed gaat hebben we drie verliezers, als eerste de pupil als tweede de ouders en als derde de andere trainer heeft dan een verliezers rol omdat die niet genoeg door kan dringen tot de speler.
NB; De speler vind toch misschien zijn of haar ouwe trainer leuker en misschien daardoor ook beter.
Dan begint de afbrokkeling en ook  de ellende thuis toe te nemen stel ik me voor.

Mijn mening blijft staan dat er in de begin fase al teveel gewerkt wordt aan wereldkampioenen maken.

Wat voor mij minder belangrijk is in de begin fase wordt door anderen heel belangrijk gemaakt.
Maar dat is mijn ding en dat andere hun ding… Verschil van mening en inzicht mag.
De groep breed maken en lang genoeg samen blijven om daarna de volgende stap te maken.
Voor sommige spelers die niets eisen omdat ze bescheiden zijn of dat hun omgeving niet geïnteresseerd is, dan moeten de trainers het wel aan kunnen en aan durven die spelers ook te belonen.

Roel Tolner

Profielfoto van SquashLife

Over SquashLife

Lees hier de posts van onze gastbloggers, misschien inspireren ze je tot het schrijven van je eigen blog…

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?