Concentreren

Het is vrijdagavond, competitieavond op de Diepput in Den Haag, buiten zijn er nog voetbaltrainingen aan de gang. Zo hier en daar hoor je wat geschreeuw van de velden en een fluitje gaan, maar het geluid van de squashballen die op banen 1,2 en 3 geslagen worden overheerst binnen. Ik ben 15 jaar oud en een vriendje van mij staat op de baan in te slaan. Voor degene die de Diepput niet kennen, deze banen hebben geen glazen achterwand, en wordt er dus vanaf bovenaf gekeken. Hier sta ik dan ook met de vader van dat vriendje. Nog tijdens het inslaan roept de vader opeens ‘CONCENTREREN’. De wedstrijd was nog niet eens begonnen.  

Het was waarschijnlijk goed bedoelt en op dat moment dacht ik er niet zo bij na, maar om één of andere reden is dit moment mij wel bijgebleven. Vorige week begon ik pas in te zien wat er gebeurde of wat die vader bedoelde. Het is maar een woord ‘concentreren’, maar wat wordt er dan mee bedoelt? En helpt het om dat te zeggen op dat moment, ook al komt het voort uit liefde? Het antwoord bleek al snel, dat vriendje van mij verloor de wedstrijd 3-0 niet omdat hij slechter was, maar meer omdat hij zich op dat moment niet kon concentreren. Verloor hij door die opmerking, ik denk het niet. Speelde die opmerking mee in de prestatie, ik denk het wel.  

Vorige week pas ontdekte ik voor mijzelf wat er met concentreren wordt bedoelt. Uiteraard begreep ik wel wat het woord in grote lijnen voor mij betekende, zoiets van; ‘even écht opletten waarmee je bezig bent’. Maar het écht eigen maken, dat deed ik nog niet.Het voor jezelf onderscheiden van wat er bedoelt wordt met bijvoorbeeld ‘concentreren’ in eigen woorden maakt het krachtiger. Mijn betekenis zal hoogstwaarschijnlijk anders zijn dan die van jou. Niet beter, niet slechter, gewoon anders. 

Waarom verloor hij dan wél de wedstrijd? Mijnsinziens omdat hij zich liet afleiden. En je laten afleiden gaat een stuk dieper dan ik mij voor mogelijk hield. Het laten afleiden heeft volgens mij alles te maken met in het ‘nu’ zijn. En het ‘nu’ is natuurlijk ook maar weer een woord. Ook die heb ik voor mijzelf onderscheidden; zonder oordeel of verwachting, met vol vertrouwen in jezelf het op je af laten komen van de situatie die zich presenteert. En om dat visualiserend voor je te schetsen, denk dan eens aan het voor het eerst spelen van een spelletje op je telefoon of iets dergelijks waarna je je verbaasd over het behaalde resultaat in je eerste poging hierin, ook wel beginnersgeluk genoemd  

Maar wat wil ik hier nou mee zeggen? Aan de ene kant wil ik jou een inzicht geven in wat mij fascineert en wat mij dagelijks bezighoudt, aan de andere kant wil ik de jongere en oudere lezers behoeden voor de kracht van woorden. Maak het eigen, het zijn maar woorden. 


Seb Weenink

Profielfoto van Sebastiaan

Over Sebastiaan Weenink

Sebastiaan Weenink is er klaar voor de squashwereld te veroveren. Hij traint veel met Laurens Jan Anjema en wil zo snel mogelijk de top-100 van de internationale ranglijst binnenstormen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?