Een kwarteeuw 'MeerSquash!

Het 25 jarig jubileum van ‘MeerSquash staat voor de deur en dat brengt vanzelf met zich mee dat ik stil sta bij het prille begin. Ik weet nog dat de plannen op mijn tekentafel lagen. Op 4 mei 1990, onder het goedkeurend oog van een zomers zonnetje en een groep vrienden en familie, sloeg Jan Lugtmeijer de eerste paal in de grond en werden de plannen werkelijkheid. Hierna brak er in huize Kooijman een hectische, 6 maandenbouwtijd aan. De laatste weken werd er door iedereen nog keihard gewerkt aan de laatste loodjes voor de opening van ‘MeerSquash.
Op 1 november 1990 om 11.00 uur kon ik samen met Caroline op baan 8 de eerste bal slaan. Om 11:30 uur was de allereerste boeking bij ‘MeerSquash een feit! Ik herinner me niet meer precies door wie.De allereerste competitieavond staat in mijn geheugen gegrift. Het centrum was nog niet helemaal klaar. Zo had het gasbedrijf nog geen tijd gehad om de gaskraan open te draaien, waardoor het binnen bijna net zo koud was als buiten. Onze leden gingen met hun tegenstanders snel de baan op en probeerden verwoed de bal en zichzelf warm te slaan. Vervolgens zaten ze verscholen in hun winterjas aan de bar om zich warm te drinken.

Nog geen 8 dagen na de eerste bal op baan 8 was ‘MeerSquash helemaal gereed voor de officiële opening op 9 november 1990. Met een ferme klap met een squashracket werd het centrum geopend door de toenmalige wethouder mevrouw L van Velsen-Nelissen.

In de visie van ‘MeerSquash stonden 2 P’s (met hoofdletters geschreven) centraal. De P van Plezier en van Prestatie. Ons motto was geen Plezier zonder Prestatie en geen Prestatie zonder Plezier. Onder leiding van de eerste trainer/coach Roel Tolner en later door Jason Morris groeide “onze club” binnen de kortste tijd uit tot één van de toonaangevende squashcentra in Nederland. Er zijn in de afgelopen 25 jaar heel veel hoogtepunten geweest waar ik met heel veel plezier, en ik denk dat ik niet de enige ben, aan terug denk. 

De gezellige clubavonden onder leiding van de clubavondleiders en waar iedereen met iedereen speelde. Dit was één van de wensen van de “Aalsmeerse squashclub” die als eerste overstapte en mede daarmee ‘MeerSquash uitstraling gaf. Vele van deze squashers van het eerste uur spelen nog steeds bij ‘MeerSquash.

Dozen vol met foto’s laten veel herinneringen weer boven komen. Zo waren er de toernooien die wij met zijn allen organiseerden. Toernooien als de Rulewave Open, EK voor clubteams, verschillendeNK’s, de Dubbel Dutch Opens en niet te vergeten het MeerZomer en Carnavalstoernooi. Met bovenaan de lijst het Junkies teamtoernooi, dat dankzij Jason Moris uitgegroeid is tot een internationaal top event. En ….. na de toernooien de, al gauw bekende en beruchte, feesten!

Met veel trots denk ik ook terug aan onze jeugdopleiding onder de bezielende leiding van Jason en dat vele van onze jeugdspelers zich ontwikkelde tot topspelers/speelsters.
Mede door de inzet van ons personeel en de vele vrijwilligers, Paul Dentz in het bijzonder, is ‘MeerSquash uitgegroeid tot een begrip in Nederland en ver daar buiten.

Eind 1994 breidde ‘MeerSquash uit met eensportschool, extra banen en een nieuwe inrichting. De naam werd ‘MeerSquash&Activity en ook onze slogan groeide meenaar “Je fit thuisvoelen”. Dit vertaalde zich verder naar een unieke ongedwongen sfeer en een combinatie van (top)sport en recreatie.

Maar ja, alles in het leven heb je maar te leen en aan alles komt een eind. Zo heb ik, exact 20 jaar nadat de eerste bal werd geslagen bij ‘MeerSquash, op 1-11-2010 de sleutel overgedragen. Ik zou over die eerste 20 jaar zeker een boek kunnen en ook wel willen schrijven (met beeldmateriaal voor de liefhebbers). Maar het leven gaat verder en ik ben blij te zien dat onder leiding van Tommy, Arno en Ruud “mijn kindje” verder groeit. In de 5 jaar dat zij nu aan het roer staan kom ik elke dag nog graag bij ‘MeerSquash&Activity en voel ik mij fit thuis. Ik werk er met plezier aan om een topmaster te worden en te blijven. En dat voor nog heel lang ‘MeerSquash&Activityhiervoor mijn thuis mag zijn. 

Erik Kooijman

 

Reacties

  • Fons P.
    Fons P.

    Mooi verhaal Eric. Ik kan me ook nog herinneren toen de fundering werd gelegd en jij naast je Meersquash acticiteiten in het bestuur van SBN zat en we de slogan "Squash de sport van de jaren 90" introduceerden. Je hebt het centrum 5 jaar geleden "overgedragen" aan Tommy bij wie het centrum vanaf 2010 in uitstekende handen is !!

    27 oktober 2015 om 0:20

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?