Squashen voor Dummies

Squash is een ontzettend uitdagende, intensieve maar vooral leuke sport. De sport heeft zo veel te bieden! Ik ben een achttienjarige mediastudente en ik loop nu stage bij SquashLife. Op de squashbaan zag ik altijd SquashLife magazine liggen, en ik bedacht me: ‘Dit is dé stageplaats voor mij!’ En dat is het uiteindelijk ook geworden. Iedereen heeft wel iets met squash, collega’s doen toernooitjes met elkaar, vrienden dagen elkaar uit en noem maar op.  

Zelf squash ik al twee jaar, waarvan ik nu één jaar lang wekelijks les neem. Verder stap ik vaak zelf de baan op om een balletje te slaan en doe ik mee aan de ladderwedstrijden bij de club waar ik train. Squash is voor mij een manier om mijn energie kwijt te kunnen maar het biedt ook een zekere uitdaging. 

Voor sommige mensen is het moeilijk om er aan te beginnen omdat ze er niet genoeg vanaf weten en niet weten hoe makkelijk je er aan kan beginnen. Tennis wordt toch vaker gezien als een meer toegankelijkere sport dan squash, omdat mensen hier bekender mee zijn. Niet-squashers hoor je vaak zeggen dat ‘de bal je om de oren vliegt’ en ‘dat het veel te snel gaat’, maar daar zitten ze naast. Ja, squash is een snelle sport, maar dat betekent niet dat het niet toegankelijk is voor iedereen; want dat is het wel! Het lijkt zo snel te gaan, maar dat is het op professioneel niveau. Als beginner hoeft het helemaal niet snel en kan je gewoon rustig een balletje overslaan. Naarmate je beter wordt gaat je spel ook sneller, dat heb ik ook bij mezelf gezien. Het enige wat je nodig hebt om te beginnen is een squashracket en een paar squashballetjes en je kunt beginnen. Bij elke vereniging is er wel een squashleraar, die het je maar al te graag wilt leren. Tijdens toernooien van de vereniging kan je makkelijk nieuwe mensen leren kennen en daar tegen squashen. 

Als beginner kan je vaak al een aardig partijtje spelen en is het ook makkelijk om te leren. Het is een snelle sport, maar je kan het zo intensief maken hoe je het zelf wilt. Een partijtje spelen tegen een andere beginnende squasher is leerzaam, omdat je elkaar helpt met beter worden. Als beginnende squasher is het belangrijk om tevreden te zijn met hoe je op dat moment squasht, en kijkt naar wat beter kan. Je zal niet meteen wedstrijden gaan winnen, maar wanneer je de punten probeert te verbeteren wat niet goed gaat zal je zien dat dit komen gaat. Het is veel belangrijker om je als beginner eerst op je eigen vooruitgang te focussen, winnen komt later wel.

De motivatie die ik krijg wanneer ik een goede wedstrijd tegen iemand speel zorgt ervoor dat ik meer en meer wil oefenen en mijn spel alleen maar wil verbeteren! Ik focus op mijn vooruitgang, niet op doelen die voor nu nog onmogelijk voor me zijn. Een focus hebben op dingen die in de korte termijn verbeterd kunnen worden is belangrijk, omdat je op deze manier telkens weer je doelen kunt halen. In je achterhoofd mag je natuurlijk wel dromen dat je een topsquasher wordt, maar dit wordt je pas na alle haalbare doelen te behalen! 

Amber Swier

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?