Ideale squash leeftijd

Alle topsporters sporten vaak intensief van jongs af aan. Ze belasten hun lichaam fysiek jaren achter elkaar. Maar tot welke leeftijd kan je dit blijven doen? Tijdens mijn studie las ik in verschillende sportartikelen dat je rond je achtentwintigste fysiek het sterkst bent. Als ik naar bijvoorbeeld atletiek kijk geloof ik daar wel in, maar bij turnen zie ik weinig wereldtoppers van rond de dertig. Voetballers takelen vaak af na hun dertigste, is dit met squash ook zo?

Als ik naar de top-20 bij de mannen kijk wordt de wereldranglijst aangevoerd door de 33-jarige Gregory Gaultier. In de top-20 zijn er in totaal zeven spelers die dertig jaar of ouder zijn. Daarbij moet wel gezegd worden dat het merendeel van die zeven gezakt is de afgelopen maanden op de wereldranglijst door blessures of mindere resultaten vergeleken met het jaar ervoor. De overige dertien mannen zijn tussen 20-30 jaar oud.

Bij squash (mannen) klopt die uitspraak dus wel redelijk dat je fysiek het sterkst bent rond je achtentwintigste levensjaar. Je kunt sneller herstellen en dus harder trainen. Tijdens toernooien herstel je sneller van een zware wedstrijd en sta je er de volgende dag weer. Regelmatig lees ik in interviews met (oudere) squashers dat ze minder trainen omdat ze 'slimmer' trainen. Als je ouder bent kan je geen gekke dingen uitproberen of doen omdat de kans op blessures groter wordt.

Als ik naar mezelf kijk, en dan behoor ik niet eens tot de wereldtop, heb ik het idee dat ik fysiek nog steeds harder kan trainen. Ik mix mijn trainingen goed af met veel rust. Ook heb ik het gevoel dat ik tactisch het spel steeds beter begrijp en dat ik in ieder geval slimmer speel dan een paar jaar geleden. Ervaring komt met de jaren. Ik snap dat een speler van in de twintig fysiek beter is maar ik denk dat een speler van rond de dertig mentaal stabieler is, mede door ervaring. Deze (oudere) spelers zijn al een aantal keer in een situatie geweest en weten beter hoe ze hier mee om moeten gaan. Er zullen altijd uitzonderingen bij zitten; natuurlijk van jonge spelers die ineens doorstomen naar de wereldtop. De andere kant van jonge spelers is dat ze eigenlijk lak hebben aan de gevestigde orde en heel brutaal hun eigen plan trekken. Waar ik vroeger heel veel naar de ‘oude’ garde keek doe ik dat nu steeds vaker naar de jongere opkomende spelers. Iets wat verfrissend kan werken en zelfs de kijk op het spel kan veranderen.

Het waren voor mij altijd hele leerzame wedstrijden als ik in de competitie tegen oude toppers uitkwam. Ze beheerden elk truckje in het grote squashboek om jou en de scheids uit hun comfortzone te halen. Mocht ik zo’n wedstrijd verliezen dacht ik altijd: 'Hoe kan ik dit verliezen? Ik ben jonger, sterker en sneller!' Ik verloor zo’n wedstrijd puur op inzicht, ervaring en scherpte. Dit zijn hele duurzame lessen die je niet kunt leren door te trainen, maar mee moet maken en ervaren.

Piëdro Schweertman

Profielfoto van Piëdro

Over Piëdro Schweertman

Piëdro Schweertman zijn grootste doel is ooit Nederlands Kampioen te worden, zijn internationale carrière laat hij wegens gebrek aan financiële steun voor wat het is. Hij richt zich nu volledig op de wedstrijden en toernooien in Nederland maar blijft wel uitkomen voor het Nederlands team.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?