Girl Power ‘Girl power!’

Voor wie het nog niet weet, ik ben opgegroeid in een tijdperk waarin squash ‘booming business’ was. Veel competitieteams, druk bezette toernooien en qua damessquash was het glorieus. We speelden toen nog damescompetitie op de donderdagavond en er waren toernooien enkel en alleen voor dames.
Anno 2016 ligt het allemaal iets anders.
Oké, dames raken zwanger en zien het gezin als prioriteit. Dames raken ook geblesseerd en herstellen niet of niet voldoende. Of, dames stoppen om wat voor reden dan ook met squash.
Maar, het gebrek aan dames in ons squashwereldje is niet alleen te wijten aan bovengenoemde oorzaken. Jammer genoeg krijgt damessquash maar weinig aandacht. Nog steeds is het samenvoegen van de heren en dames ranking een discussiepunt en een frustratie van vele dames. Weinig motiverend is het om je ranking te checken in de huidige lijst. Persoonlijk kijk ik niet eens meer naar de ranking. Want zeg nou zelf, een positie ergens in de 1300 (?) terwijl je ooit top 40 hebt gestaan is alles behalve leuk.
Daarnaast zijn er amper nog toernooien met een aparte damescategorie. Zonde! Want ik kan me nog de glorieuze tijden herinneren.
Tijdens het afgelopen NK is er volop gesproken over dit onderwerp. “Wat zou het toch leuk zijn als het weer gaat leven!” Het NK motiveert, we hebben er weer zin in. En, aangezien je het ijzer moet smeden als het heet is, is er speciaal voor de dames die squash nog steeds fantastisch vinden een groep aangemaakt op Facebook. De ‘Squash Ladies Community’ spreid zich als een lopend vuurtje en had binnen 2 dagen ruim 300 leden. Vandaag de dag groeit de groep nog steeds en bij het schrijven van deze column telt de groep 360 leden. Er ontstaan nu al leuke ideeën voor de toekomst. Dat het zo snel zo positief opgepakt zou worden had ik persoonlijk ook niet verwacht. Het is wel een teken dat damessquash onder de aandacht moet komen. En, wederom blijkt Facebook een krachtig medium om te communiceren. Ook al willen we het liever niet, we kunnen blijkbaar niet meer zonder.
Maar, ik vind het geweldig! Samen staan we sterk en motiveren we elkaar competitie en toernooien te spelen. Hopelijk hebben we binnenkort alle squashende dames in de groep. Sorry voor de mannen maar het betreft hier een besloten ‘ladies only’ groep! Als schrale troost is er wel een open Twitter account @SquashLadiesNL dus voel je vrij ‘ons’ te volgen en te tweeten.
Laten we van 2016 iets moois maken met damessquash in Nederland. Wie weet wordt er binnenkort een toernooi georganiseerd enkel en alleen voor de dames. Of, de wens van velen, terug een dames ranking! ‘Girl power!’

Claudia Sieben

Profielfoto van Claudia

Over Claudia Sieben

Squash is Claudia Sieben met de paplepel ingegoten door haar ouders. Opgegroeid in een squashcentrum begon ze op jonge leeftijd aan de sport. Met 5 NK titels op zak, praat en schrijft ze met passie over haar sport.

Reacties

 • Claudia Sieben
  Claudia Sieben

  @ Pierre, interessant! Ik heb de vraag gesteld in de groep. Ben ook benieuwd wat daar uit komt. Persoonlijk: ik merkte zelf als junior dat senioren het niet altijd leuk vonden om tegen me te spelen en zeker niet van me te verliezen! Want daar sta je dan met je 20 jaar squash ervaring.. Terwijl ik als junior het een uitdaging vond om van senioren te winnen. Nu als senior merk ik dat de rollen zijn omgedraaid. Ik verlies liever van een ervaren dame dan van een jong talent!

  @Stefan, leuk initiatief!! Helaas, kan ik er zelf niet bij zijn waar ik best van baal. Maar, ik zal het evenement delen in de groep.

  24 februari 2016 om 19:48
 • Pierre M.
  Pierre M.

  Hoi Claudia, een goed streven, hopelijk gaat het lukken.

  Echter toch een vraag. Hoe sta jij tegenover dat junior dames meedoen bij de senioren dames.

  Laatste NK waren bij de dames B op Wendy na alleen jeugd aanwezig. In de wandelgangen werd vernomen dat de senioren dames zich niet inschreven vanwege de jeugd of dat zij inschreven een categorie hoger of lager.

  Hoe staat jouw opgerichte groep hierin?

  Groetjes

  Pierre Maas

  23 februari 2016 om 21:12
 • Stefan W.
  Stefan W.

  Voor alle ladies die voor competatief dames squash zijn....26 maart organiseert SLS (Squash Love Syndicate) het vetste toernooi van het jaar MET EEN APARTE DAMES CATEGORIE!

  Het is een non-profit toernooi dus elke euro inschrijfgeld en sponsering wordt direct terug in het toernooi geïnvesteerd. Dat betekent exclusieve prijzen, gratis massages, leuke wedstrijden, een chillruimte voor verveling tussen wedstrijden en meer...

  Schrijf je in via http://toernooi.nl/sport/tournament.aspx?id=70FB16...

  Vol = vol

  23 februari 2016 om 14:29

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?