AEDAutomatische Externe Defibrillator (AED)

Een aantal weken geleden werd er in het grootste tennis en squash centrum van Amsterdam iemand onwel. Een acute hartstilstand met gelukkig een aantal squashspelers om de persoon heen. De eerste schrik was overwonnen en een reanimatie in gang gezet.

Gelukkig was in het centrum een AED toestel aanwezig plus 2 mensen die er mee om kunnen gaan. Er wordt in het centrum een tweede AED set gereed gehouden om bij een toevallige tweede calamiteit ook te kunnen handelen! Ieder apparaat met een eigen team van 2 personen die er mee kunnen werken.

De getroffen persoon in kwestie heeft het na kunnen vertellen en in een eerste bericht de helpers bedankt. Het laatste nieuws over hem is dat het nog steeds goed met hem gaat. Ik sprak met de directie over dit voorval en die zei me: 'Hopelijk schaft ieder zichzelf respecterend centrum zo'n toestel aan'.  Het personeel doet eens per jaar een herhaling cursus om met deze problematiek om te kunnen gaan.

Er wordt toevallig de laatste weken veel aandacht besteed aan de AED en het nut van deze apparatuur en niet alleen in sportgelegenheden. Zelfs de acteurs en crew van de serie “Penoza” zijn gefilmd tijdens een geacteerde reanimatie om het kijkers publiek een reanimatie te tonen. Dit werd door het Rode Kruis bedacht om de werking van een AED te kunnen tonen aan een breed publiek.

Eredivisie CS Drachten  / Froconsur - 'MeerSquash

Door mijn werkzaamheden in het noorden van het land was ik in de buurt en besloot ik er te gaan kijken. Naast mij natuurlijk ook vele lokale toeschouwers die uit waren op een avondje sensatie. Ook waren er een groot aantal Groningers aanwezig die zich interesseerden voor een avondje topsquash.

Drachten is nieuw in de eredivisie maar deze "provincie club" etaleert zichzelf als topclub in spé. Sponsoren binnen halen en daardoor gerenommeerde spelers kunnen aantrekken.

Het affiche Daryl Selby versus Paul Coll was natuurlijk wel een lokker voor de echte liefhebbers. Paul liet zich weer zien als ‘Superman”: alles ophalend en duikend zoals we hem regelmatig zien! Daryl speelde zijn mooie variatie spel maar kon niet tegen de super fitte Paul op. De uitslag: 3-0 voor Paul.

Drachtens grote talent Thijs Roukens speelde een sterke eerste game maar moest het uiteindelijk afleggen tegen Bart Ravelli. Uitslag 3-0 voor Bart. Het was vervolgens even wennen om Manesh Mangaonkar (een Indiase speler) in een Fries shirt te zien spelen. Hij speelde tegen Tim Weber uit Duitsland. Uitslag 3-0 voor Manesh.

Al met al was de avond zeer geslaagd! De uitslag was helaas voor het thuispubliek in het voordeel van 'MeerSquash, maar het publiek winnaar!! Een goede Squash promotie plus ook nog eens livestream. Opvallend vond ik na afloop dat er een paar spelers uit het onder andere het tweede team van Drachten de bediening deden! Dat zie je niet overal en het eten bereid door Ruben ook van de club.

Die informele club sfeer sprak me wel aan…

Roel Tolner

Profielfoto van SquashLife

Over SquashLife

Lees hier de posts van onze gastbloggers, misschien inspireren ze je tot het schrijven van je eigen blog…

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?