Meditatie

Afgelopen periode was een pittige voor mij en mijn omgeving. Om een lang verhaal kort te houden ben ik er even tussenuit gepiept om tot rust te komen. Op doktersadvies welteverstaan. We hebben het druk, druk, druk en gaan maar door en door. Voor je het weet heb je een burn-out te pakken. Dat gevoel dat je opgebrand bent en nergens zin meer in hebt.

Om beter te kunnen slapen kreeg ik medicatie toegediend. Met moeite accepteerde ik de voorgeschreven pillen met namen die amper uit te spreken zijn. Niet dat ik tegen de medische wetenschap ben, maar als ik hoofdpijn heb zal je mij niet snel naar een paracetamol zien grijpen. Dat heeft niets met stoerdoenerij te maken, meer met mijn persoonlijke mening over de helende kracht van het menselijk lichaam.

Het niet goed in slaap kunnen komen had onder andere te maken met alsmaar voortdurende gedachtes die ik niet stil kreeg. Een stemmetje in mijn hoofd die mij van alles wijs maakte. Gedachtes waar je eigenlijk niets aan hebt. Die niet van toepassing zijn op de huidige situatie. Dat soort gedachtes zorgden ervoor dat ik de slaap niet kon vatten. Met als gevolg dat mijn brein overactief was. Een vermoeid brein functioneert minder goed.

Dat slaappilletje met een kalmeringstablet zou de uitkomst zijn. Nou, vooruit dan maar. Ik zat op de rand van het bed toen ik de pillen innam en dat was maar goed ook. Binnen een half uur was ik knock-out. Heerlijk! Voor het eerst in lange tijd had ik een hele nacht doorgeslapen. De volgende dag werd ik vroeg in de ochtend gewekt. Normaal gesproken had ik dan de wekker uit het raam gegooid. Niets voor mij dat vroege opstaan, ik ben geen ochtendmens, ochtend voelt aan als midden in de nacht. Nu, werd ik uitgeslapen wakker en voelde ik me fit.

De artsen lieten me weten dat de medicatie een tijdelijke oplossing was. Het middel is namelijk erg verslavend. Dat snap ik! Je hoofd even uit kunnen zetten, even niet nadenken, direct in slaap kunnen vallen, een hele nacht doorslapen en de volgende ochtend fit wakker worden, wie wil dat nou niet?! Onder toezicht heb ik vooral veel geslapen. Mijn moeder jaloers, mijn vader een beetje pissig; “lekker slapen hè Clau, word je beter van.” Nou en of ik dat deed!

Na ruim twee weken mocht ik terug naar huis. Een verblijf elders, wat totaal niet als vakantie aanvoelde, had mij toch goed gedaan. Nu, ben ik van de slaapmedicatie af en val ik weer op de natuurlijke manier in slaap. Ik ben ook weer wat wijzer over de werking van ons brein waar we nog zo weinig van begrijpen.

Van mijn broertje kreeg ik een boek over meditatie. Niet dat zweverige ‘ohmmen’en ‘hummen’ in lotushouding, maar informatie over de hersenen en wat meditatie nou precies is. Meditatie is ontzettend goed voor ons. Voor het slapen gaan maakt het je brein rustig, kan je heerlijk ontspannen en in stressvolle situaties helpt het ons te kalmeren. Ook het vele piekeren en je zorgen maken wordt aangepakt. Daarbij, helpt het je negatieve gedachtes los te laten en juist de positieve dingen aandacht te geven. Iets wat ieder mens wel kan gebruiken in de huidige maatschappij. Het advies: Rustig aan en mediteer voor het slapen gaan.

Een monnik stond aan de oever van een rivier voor zijn meditatieles met zijn zenmeester. Aan de overkant van de rivier zag de monnik zijn zenmeester staan. “Meester”, riep de monnik. “Hoe kom ik nu aan de overkant van de rivier?” Waarop de zenmeester antwoordde, “je bent er al.”

Claudia Sieben

Profielfoto van Claudia

Over Claudia Sieben

Squash is Claudia Sieben met de paplepel ingegoten door haar ouders. Opgegroeid in een squashcentrum begon ze op jonge leeftijd aan de sport. Met 5 NK titels op zak, praat en schrijft ze met passie over haar sport.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?