SquashLife jaaroverzicht 2011: Oranje

SquashLife jaaroverzicht 2011: Oranje

Net als de afgelopen jaren was 2011 weer een jaar waar er op squashgebied genoeg gebeurde. Zo ook met de nationale ploegen. De dames kenden dit jaar slechts een teamevenement (het EK), de mannen kwamen twee keer in actie (EK en WK).

EK-zilver voor Oranjevrouwen

Tijdens het EK voor landenteams in het Finse Espoo konden de Nederlandse squashvrouwen begin mei niet opnieuw voor een stunt zorgen. In de finale van het prestigieuze landenteamevenement verloor de titelhouder van favoriet Engeland, dat daarmee voor de 33e keer in 34 jaar de Europese squashtitel veroverde bij de dames.

Vorig jaar zorgde Oranje nog voor een sensatie door de Britse grootmacht voor het eerst in de historie van de Europese titelstrijd te verslaan. Een herhaling zat er dit keer nimmer in. Natalie Grinham ging in het openingsduel onderuit tegen Sarah Kippax, alvorens ook Vanessa Atkinson haar meerdere moest erkennen in Engelse oppositie in de persoon van Jenny Duncalf. Desondanks mogen de Oranjevrouwen tevreden zijn met de zilveren medaille, te meer daar de kans reëel is dat de squashsters in 2012 – door het afscheid van Atkinson - voor het eerst in tien jaar niet de eindstrijd zullen bereiken van het EK.

Geen medaille voor mannen op EK

De Nederlandse mannenploeg greep tijdens het EK net naast de medailles. Na zwaarbevochten zeges in de poulefase op Duitsland en Schotland, en kansloze nederlagen tegen Frankrijk (poule) en Engeland (halve finale), was Italië in de strijd om de derde plaats te sterk voor Oranje. Coach Lucas Buit keek ondanks de meest ondankbare positie (vierde) toch met een enigszins positief gevoel terug op het EK: “Overall gezien mogen we wel tevreden zijn,” aldus de 9-voudig nationaal squashkampioen. “De grote vorm ontbrak bij de meeste spelers, maar de boys hebben inzet en karakter getoond. Meer dan de vierde plaats zat er dit jaar gewoon niet in.”

Herenploeg terug in mondiale top-10

Eind augustus eindigden de Oranjemannen bij het WK voor landenteams op een verdienstelijke tiende plaats, vier plekken hoger dan vooraf was ingeschaald door de World Squash Federation (WSF). In het Duitse Paderborn boekten Laurens Jan Anjema, Dylan Bennett, Piedro Schweertman en Bart Ravelli zeges op Zuid-Korea, Argentinië, Denemarken en Hong Kong. Toplanden Frankrijk en Australië, en gastland Duitsland, waren  daarentegen sterker dan de equipe van Lucas Buit en Ronny Vlassaks. De eindklassering van Nederland stemde de bondscoaches tot tevredenheid: "Als je het toernooi als de nummer veertien van de plaatsingslijst begint en toch als tiende eindigt, dan heb je het gewoon goed gedaan. Zeker als je weet dat we door de loting realistisch gezien niet hoger konden eindigen dan de negende plaats."

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?