SquashLife jaaroverzicht 2011: Nederlandse jeugd ondermaats

SquashLife jaaroverzicht 2011: de jeugd

Net als de afgelopen jaren was 2011 weer een jaar waar er op squashgebied genoeg gebeurde. Zo ook op jeugdgebied.

In 2011 werd door Squash Bond Nederland flink ingezet op talentontwikkeling. Met de aanstellingen van hoofdcoach Ronny Vlassaks en Talentcoach Jason Morris koos SBN in 2010 duidelijk voor de jeugd, een lijn die in 2011 werd doorgezet. Inmiddels zijn er naast het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) ook een drietal Regionale Trainings Centra (RTC) opgestart in Hoofddorp (‘MeerSquash), Rotterdam (Victoria) en Zwolle (Squash Zwolle). Bovendien is er een start gemaakt met nationale trainingsweekenden voor de beste jeugdspelers van Nederland in de leeftijdsklassen <15, <17 en <19.

Het ideale plaatje is echter nog lang niet compleet, aangezien een optimaal functionerende piramide van talentontwikkeling begint bij de clubs waar de eerste activiteiten met de jeugd plaatsvinden. En juist daar ontbreekt het nog vaak aan. Ook een (volle) jeugdkalender, met naast de uiterst succesvolle TMG Junior Squash Series een groot aantal andere toernooien, competitiewedstrijden en trainingen is nog niet voorhanden. Deze zaken en meer zal SBN in 2012 verder moeten oppakken.

Dat de focus van SBN op de jongste jeugd moet komen te liggen kwam in 2011 pijnlijk naar voren tijdens de grotere internationale jeugdtoernooien voor landenteams. Nederland speelde daarin geen enkele rol van betekenis en is zelfs voorbij gestreefd door landen die niet als squashnatie bekend staan, zoals Hongarije, Ierland, Zweden, Denemarken, Finland, Spanje en Israël. Een zorgwekkende constatering. De dertiende plaats bij het EK voor landenteams onder de 19 jaar was in 2011 het beste resultaat. De <17 en <15 ploegen eindigden tijdens hun EK als veertiende, net als de Nederlandse damesploeg onder de 19 jaar die in Boston mee deed aan de wereldtitelstrijd. Ook individueel was er weinig reden tot juichen. Alleen Ilona Lagerweij en Tessa ter Sluis kunnen Europees gezien mee met de subtop. Alle andere Nederlandse jeugdtoppers behoren niet tot de crème de la crème in Europa, laat staan mondiaal.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?