Coaches zeer te spreken over zomertrainingen voor de jeugd

Coaches zeer te spreken over zomertrainingen

Voor de derde opeenvolgende week verzorgt Squash Bond Nederland (SBN) voor de Nederlandse talenten zomertrainingen in het Frans Otten Stadion in Amsterdam. Op maandag, dinsdag en woensdag bieden zij de jeugd de gelegenheid met elkaar te trainen onder begeleiding van jeugdbondscoach Jason Morris, herenbondscoach Lucas Buit en regiotrainster Dagmar Vermeulen. Margriet Huisman bracht een bezoek aan het grootste centrum van ons land en sprak daar met Morris en Buit.

Buit: "Ik ben onder de indruk wat er allemaal komt! Gemiddeld komen er rond de twintig kinderen per sessie. Dit is een stap in de goede richting hoe het de komende jaren moet gaan. De kinderen vinden het allemaal erg leuk, dat is belangrijk. Je ziet dat ze het onderling leuk hebben en ze kunnen elkaar motiveren om elke keer naar de training te komen. Het niveauverschil tijdens de trainingen is best groot, maar dat maakt niet uit. Iedereen traint met iedereen en dat is alleen maar goed. Ik hoop dat dit een vervolg krijgt. De goede dingen die gebeuren in de regio bij de verschillende regiocentra versterken elkaar en het resultaat zie je hier in een grote opkomst tijdens de trainingen. Persoonlijk vind ik het ook leuk om steeds meer van de jeugd te zien, ik ben mee geweest naar de EK, ik was als coach aanwezig tijdens de Dutch Junior Open en nu ben ik ook hier weer bij betrokken. De enorme achterstand die we hebben, moeten we gaan inlopen. Dit is een goede start, maar dit heeft tijd nodig!"

Met de grote achterstand doelt Buit op het aantal kinderen dat in Nederland squash speelt. "In Nederland hebben we veel te weinig kinderen die vanaf jonge leeftijd squashen. Die vorm begint nu te komen. Jarenlang is er geen competitie geweest voor de jeugd en ook ontbrak het voor hen aan toernooien en regiotrainingen. Die structuur is erg belangrijk. Er is in het verleden te weinig gedaan met de successen die werden behaald, maar we moeten nu naar de toekomst kijken en dan zijn we nu de goede weg ingeslagen", aldus de negenvoudig Nederlands kampioen.

Ook Morris is zeer te spreken over de zomertrainingen. "Wat ik merk is dat de kinderen die regelmatig komen heel erg veel vooruit gegaan zijn. Ze motiveren elkaar, spelen met elkaar en gaan vooruit. Dat is geen 'rocket science'. De spelers zijn niet gewend aan dit soort trainingen en de hoeveelheid werk dat ze nu verrichten. Ze beginnen er nu een beetje aan te wennen en gaan het ook steeds beter berijpen."

Na afloop van de zomervakantie gaat de squashbond kijken welke kinderen ze opnemen in de nationale jeugdselecties. Er is al aangegeven dat zij niet alle kinderen kunnen selecteren. De kinderen die nu net buiten de boot vallen, moeten sowieso door de regiocentra worden uitgenodigd om deel te nemen aan de regionale trainingen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?