TMG Junior Series 2013-2014 Squash Almere

TMG bereikt magische deelnemersgrens

Afgelopen zondag (6 oktober) werd op de banen van Squash Almere het grootste TMG toernooi sinds de start in 2010 gespeeld. Maar liefst 103 jeugdspelers uit Nederland en België hadden zich ingeschreven voor het eerste TMG toernooi van dit seizoen.

Voor sommige spelers en ouders begon het TMG toernooi al om 6 uur s’ ochtends, de tijd dat onze Belgische squashvrienden (foto) zich verzamelden bij hun Squash club Recrean in het Belgische Oudenaarde. Na wat problemen met het door hun gehuurde mini busje arriveerden ze uiteindelijk 2,5 uur later op Squash Almere klaar voor de strijd. Zoals gewoonlijk op TMG jeugd toernooien werd gestreden in 4 gemixte categorieën, de rookies (24 spelers), beginners (36 spelers), gevorderden (27 spelers) en elite (16 spelers).

Rookies
De Rookies kende een kwalificatieschema van 16 spelers. De 8 winnaars hiervan stroomden door naar het 16 spelers tellende hoofdschema, terwijl de 8 verliezers door gingen in de Rookies play-offs. De als eerste geplaatste Fleur Roukens (Squash Drachten) bleek een goede dag te hebben en wist achtereenvolgens Martijn Micklinghoff, Bryan Ty en Eva Maas te verslaan voor zij uiteindelijk in de finale stond. Aan de andere kant van het schema zorgde Mohan Steenbrink voor een grote verrassing. Mohan won vroeg in de ochtend zijn eerste wedstrijd in de kwalificatieronde en wist vervolgens Raph Kuys, Quinten Verkaik en Sander Moes te verslaan voor hij in de finale mocht aantreden tegen Fleur. Fleur startte erg goed en won de eerste game met 11/2, de 2e game werd een stuk spannender maar opnieuw wist Roukens deze game te winnen met 15/13. De derde game liep gelijk op, maar uiteindelijk trok Fleur ook hier aan het langste eind en werd zij gekroond tot kampioene van de Rookies! De strijd om het brons werd gewonnen door Sander Moes die met 3/2 wist te winnen van de voor Victoria spelende Eva Maas. Luc Moetwil die zijn eerste squashtoernooi ooit speelde wist de plate te winnen.

Beginners
De Beginners kende een totaal van 36 deelnemers en was daarbij de grootste categorie van het toernooi. Ook hier werd een kwalificatie gespeeld met 8 spelers waarvan de beste 4 doorgingen naar het hoofdschema. Dit werden uiteindelijk Finley Murronmaa, Twan Lakerveld, Femke de Ridder en Bianca Tacconi die mochten aansluiten bij het hoofdschema. In het beginners schema stond ‘MeerSquasher Bram Spruit als eerste geplaatst terwijl ‘Victoriaan’ Damian Verkaik aan de andere kant van het schema als 2e stond geplaatst. Maar met de aanwezigheid van 3 Belgische spelers beloofde dit een spannende dag te worden. En niets bleek minder waar, in een schema met veel 3/2 wedstrijden wisten uiteindelijk Daniek Krukkert en Joel Hoogeveen de finale te halen. In deze finale won Daniek de eerste game na een tiebreak met 14/12. De 2e game bleek opnieuw spannend en werd nipt gewonnen door Joel met 11/9. Met een tussenstand van 1-1 werd begonnen aan de derde game. Opnieuw een zware game die werd gewonnen door Daniek. Daniek hield deze goede vorm vast en won uiteindelijk de 4e game met 11/6 en werd daarmee kampioene van de Beginners categorie. In de strijd om het brons wist Kevin Walst vervolgens Damian Verkaik te verslaan met 3-0. Jesse van der Toorn legde beslag op de plate.

Gevorderden
Ook de Gevorderden categorie kreeg een mooi schema. Maar liefst 27 spelers hadden zich ingeschreven voor deze categorie waarin Tom Schreurs en Levi Overkleeft door de organisatie als 1 en 2 werden geplaatst. Maar opnieuw door de aanwezigheid van 6 onbekende Belgen en een sterke 3 t/m 8 kon dit schema wel eens anders uitpakken. Ook dit bleek te kloppen en al in de 2e ronde kreeg de voor Squash Delft spelende Levi Overkleeft te maken met de Belgische Florian Bierkens. Florian wist nipt de eerste game te winnen met 11/9 alvorens Levi de 2e game sterk naar zich toe trok met 11/4. De derde en vierde game bleken ongekend spannend. Levi pakte de derde met het kleinst mogelijk verschil 15/13 waarna Florian de 4e game won met 12/10. Met een tussenstand van 2/2 gingen beide spelers de beslissende 5e game in. Levi bleek nog het meeste in zich te hebben en wist de wedstrijd knap te winnen met 3/2. De halve finales werden gespeeld tussen Tom Schreurs tegen de Friese Thijs Roukens  en Levi Overkleeft tegen de voor Squash Zwolle spelende Henrico van der Vegt. De wedstrijd tussen Henrico en Levi barstte uit in een ware titanenstrijd, waarin uiteindelijk Henrico in de 5e game met 11/8 aan het langste eind trok. In de andere halve finale wist Tom de eerste game nog wel te winnen van de sterke Fries, maar moest de daaropvolgende drie games toch buigen voor hem. Vanwege de mooie halve finales beloofde ook de finale tussen Henrico en Thijs een mooie wedstrijd te worden. Echter had Henrico te veel energie verloren in zijn zware halve finale dat Thijs de finale won met 11/6, 11/2 en 11/8. Hiermee werd Thijs Roukens kampioen van de Gevorderden. Uiteindelijk wist Levi nog beslag op brons te leggen door Tom met 3/1 te verslaan en wist Kobe vandermeiren de eerste prijs voor de Belgen te winnen door in de plate finale Joy Half met 3/0 te verslaan.

Elite
Dan de hoogste categorie van de TMG jeugdtoernooien, de Elite categorie. Ook hier een vol 16 spelers schema wat voor elke speler 4 wedstrijden betekende. Nick Kuys uit Den Bosch stond boven in het schema als nummer 1 geplaatst terwijl leeftijdsgenoot Niels van Leeuwen aan de andere kant als nummer 2 stond geplaatst. Guido Ploem en Bart Horstman maakte de top 4 plaatsing compleet, beide stonden ¾ geplaatst. Verrassend was daarnaast de deelname van Joram Metiary die na jaren van afwezigheid weer zijn rentree maakte bij de TMG toernooien. Bij de Elite bleken beide halve finales fantastische wedstrijden te worden.  Bovenin speelde Nick Kuys tegen Peter Fritsche terwijl onderin Niels van Leeuwen speelde tegen Guido Ploem. Peter begon erg sterk aan de wedstrijd en nam brutaal de leiding door de eerste game met 11/4 te winnen. Ook de volgende game leek erg makkelijk te gaan naar Fritsche die de leiding had nam 9/1, maar vanaf dat moment kantelde de wedstrijd. Peter wist de 2e game nog wel net te winnen met 13/11, maar moest in de daaropvolgende 3 game buigen voor Kuys. Kuys won de wedstrijd 4/11, 11/13, 11/4, 11/3 en 11/4. Een prachtige eerste halve finale. De andere halve finale werd een nog groter spektakel! Guido won de eerste game met 11/6, Niels maakte vervolgens gelijk door de 2e game te winnen met 11/5. Hij zette dit door, door ook de derde game te winnen met 11/6. Maar Ploem kwam terug en bracht de stand op 2/2 door game 4 te winnen met 11/7. De beslissende game haalde het beste naar boven bij beide spelers. Niels wist uiteindelijk net het verschil te maken en won met 12/10 de halve finale. De finale tussen Kuys en van Leeuwen werd uiteindelijk in 3 spannende games gewonnen door Kuys en hij werd daarmee gekroond tot kampioen van de Elite! In de strijd om het brons wist Guido Ploem met 11/6, 11/3 en 11/6 te winnen van clubgenoot Peter Fritsche. De plate finale tussen Frank Goossens uit Amsterdam en Anthony Schwab uit Dronten werd gewonnen door Frank met 3/0.

Naast de fantastische wedstrijden die de hele dag werden gespeeld konden de spelers en ouders genieten van een heerlijk stuk taart ter ere van eerste TMG toernooi boven de 100 deelnemers en konden de jongste kinderen zich vermaken op een springkussen. Kortom een fantastische TMG dag om niet te vergeten. Echter was het niet gelukt zonder het enthousiasme van spelers en ouders, de gastvrijheid van Squash Almere en haar personeel en de hulp van onze sponsoren MKB media, Saxon en HI-Tec.

Tenslotte, het is goed om te zien dat het jeugdsquash in Nederland positieve stappen maakt. In heel Nederland worden door samenwerkingen tussen clubs, gemeenten en scholen projecten opgestart. Samen met elkaar zorgen we ervoor dat we jeugd squash in Nederland naar een hoger niveau tillen. Zodat straks iedereen zegt: SQUASH, THAT’S MY GAME!!!

Het volgende TMG toernooi  is 10 november in Alphen ad Rijn. Kijk voor alle informatie op www.tmgsquash.nl. Voor alle overige resultaten kunt u kijken op toernooi.nl (zoek: TMG).

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?