Interview Tom LucasInterview Tom Lucas

Nederland heeft er lang op moeten wachten, maar op dinsdag 9 april 2019 is het zover. Bijna zeven en een half jaar na de door Nicol David en Nick Matthew gewonnen WK-finales in Rotterdam, begint dan in Eindhoven en Oirschot de DPD Open Squash waaraan een groot deel van de wereldtop mee doet.

Tom Lucas fungeert tijdens het nieuwe PSA World Tour Gold evenement als toernooidirecteur. Een positie die de Amsterdammer toekomt gezien zijn verdiensten voor de sport in de afgelopen jaren. Daarnaast is Lucas mede-verantwoordelijk voor de overeenkomst die DPD Nederland een jaar geleden sloot met de Professional Squash Association (PSA) om een squashtoernooi van internationale allure in Nederland te organiseren.

“In december 2016 kwam ik via Michel Lindner in aanraking met Eric Dietz, de algemeen directeur van DPD Nederland, en heb ik met hem een aantal gesprekken gevoerd over squash in Nederland. Tijdens deze sparringsessies kwam ook de opening van de nieuwe HUB van DPD in Oirschot ter sprake, net als het feit dat squash een sport is die je op vrijwel elke locatie kan spelen. Eric zag de mogelijkheid om de opening van het nieuwe hoofdkantoor en distributiecentrum van DPD op te luisteren met een groot squashevenement”, aldus Lucas.

Ruim vijftien maanden na dato wordt de visie van Dietz en Lucas werkelijkheid, want van 9 t/m 14 april zijn achttien mondiale top-tien spelers (acht heren en tien dames) te bewonderen in ons land.

“Het deelnemersveld heeft mijn verwachtingen overtroffen”, laat Lucas desgevraagd weten. “Ik had verwacht dat er bij de heren vijf top-tien spelers mee zouden doen en bij de dames een stuk of zeven. Het zijn er echter flink meer geworden en met Ali Farag, Nour El Sherbini, Mohamed ElShorbagy en Raneem El Welily doen zowel bij de mannen als bij de vrouwen de twee beste spelers ter wereld mee.”

Naast het grote aantal mondiale toppers, zijn in het damestoernooi ook Milou van der Heijden (PSA-29) en de met een wildcard toegelaten Tessa ter Sluis (PSA-91) van de partij. Bij de heren gaat een felbegeerd startbewijs naar Thijs Roukens (PSA-265) of Roshan Bharos (PSA-206). De twee jonge Nederlanders spelen zondag 31 maart om 13:00 uur bij Houtrust Squash in Den Haag een onderling kwalificatieduel om uit te maken wie er in april mee mag doen aan de DPD Open Squash.

Naast het ijzersterke deelnemersveld, is de DPD Open Squash ook op diverse andere gebieden uniek. Zo vindt het evenement plaats op een glazen squashbaan in het nieuwe distributiecentrum van DPD Nederland dat tijdens het toernooi operationeel blijft. Dit betekent dat de bezoekers straks kunnen zien hoe het logistieke proces van het versturen van een pakket er uitziet.

Ook aan de beleving rondom de wedstrijden zal worden gedacht tijdens de DPD Open Squash. Zo komt er een horecaplein, zijn er diverse promotiestands en is er een showprogramma om de bezoekers te vermaken.

Tot het zover is moeten er nog genoeg operationele zaken geregeld worden. Toch is het al aftellen geblazen naar het toernooi waar veel over gepraat wordt. Het is ook te merken aan de aandacht op social media dat het toernooi echt begint te leven. “Al voordat de kaartverkoop begonnen was ontving ik berichten van squashliefhebbers die kaarten wilden kopen. De animo van de fans is dan ook erg groot. Dat zorgt voor veel positieve elan binnen de squashsport”, aldus de toernooidirecteur.

Of Lucas nog iets wilt zeggen tegen de squashers die twijfelen om te gaan kijken? “Ja zeker. Het is bijna acht jaar geleden dat er zo’n groot squashevenement in Nederland plaatsvond. Het is een unieke kans om de wereldtop van dichtbij aan het werk te zien op een zeer bijzondere locatie. Ik zou als squashliefhebber dan ook zeker minimaal één dag komen kijken in Oirschot”, sluit Lucas af.

DPD Open
Met een totale prijzenpot van $212.000, evenredig verdeeld over de mannen- en damesdivisie, is de DPD Open Squash in 2019 het op één na grootste squashtoernooi in Europa. Vrijwel alle wereldtoppers zijn daardoor van dinsdag 9 tot en met zondag 14 april aanwezig in Nederland. De eerste ronde partijen worden op dinsdag 9 april gespeeld bij Squashtime (adres: Vijfkamplaan 22 te Eindhoven) en in het nieuwe hoofdkantoor en distributiecentrum van DPD Nederland (adres: Westfields 1410 te Oirschot). Vanaf 10 april worden alle wedstrijden gespeeld op de ASB Glass Show Court die in het pand van DPD wordt opgebouwd.

De wedstrijden bij Squashtime zijn vrij toegankelijk voor het publiek. Voor alle partijen die in het pand van DPD Nederland plaatsvinden is een toegangsbewijs benodigd. Deze zijn te koop via Ticketmaster en kosten tussen de €17,50 en €50,00. Alle ontwikkelingen rondom het evenement zijn te volgen via dpdopensquash.com en de Facebook en Instagram pagina’s van het evenement.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?