In the spotlight: Ali Farag

Het leven lacht Ali Farag toe. Met een Harvard diploma op zak begon de Egyptenaar iets meer dan vier jaar geleden aan zijn profcarrière. Sinds 1 maart is hij de nummer één van de wereld en een dag later veroverde de 26-jarige squasher voor het eerst de wereldtitel. Bovendien is Farag getrouwd met de liefde van zijn leven, Nour El Tayeb, de nummer drie van de wereld bij de dames. SquashLife zet vijf redenen uiteen waarom Farag zo goed is.

 1. Kennis van zaken
Farag is een wandelende squashencyclopedie. Als je met hem spreekt en over squash praat is dat gewoonweg fascinerend. Niet alleen begrijpt hij hoe je ongelooflijk goed kan spelen, zijn kennis en inzicht rond de geschiedenis van de sport is eveneens geweldig. Je kan duidelijk zien dat hij oprecht houdt van de sport.

2. Speelt het spelletje wat bij zijn fysiek past
Bijna alle goede spelers kennen hun sterke punten, maar lang niet allemaal weten ze wat hun zwaktes zijn. In een interview met SquashSkills, eerder in het jaar, sprak Farag zich hierover uit. Hij benadrukte de noodzaak om je fysieke kwaliteiten effectief te gebruiken en altijd op zoek te gaan naar de zwaktes van je tegenstander en deze uit te buiten.

3. Hij is slim
Je studeert natuurlijk niet af bij Harvard zonder een stel gezonde hersenen te hebben. Farag is in staat om zijn intelligentie ook op de squashbaan te gebruiken en slim te spelen. Hij gebruikt alle hoeken van de baan en brengt zijn tegenstanders voortdurend in moeilijke posities. Hij speelt als een schaker en is voortdurend op zoek om zijn tegenstander ‘schaakmat’ te zetten.

4. Hij beweegt efficiënt
Farag beweegt op de squashbaan ongelofelijk makkelijk. Hij is lang en mager, maar zeer snel. Hij is daardoor niet alleen in staat om zich onder de druk uit te spelen van zijn tegenstanders, maar kan zijn natuurlijke snelheid ook gebruiken om aan te vallen wanneer de gelegenheid zich voordoet.

 5. Hij heeft een uitstekende techniek
Farag speelt met een ‘open racket face’ en slaat de ballen met zeer veel ‘spin’. Door deze techniek is hij in staat om de ballen zowel voorin als achterin de baan in de hoeken te houden waardoor de loopafstanden voor zijn tegenstanders toenemen. Hierdoor moeten zijn tegenstanders meer arbeid verrichten, komen ze vaak net iets later bij de bal en kunnen ze hem dus ook minder druk zetten.

Volgende week begint Farag als topfavoriet aan de DPD Open Squash 2019 in Oirschot en Eindhoven. De als eerste geplaatste Farag heeft in de openingsronde een bye en speelt woensdag 10 april om 18:45 uur op de ASB Glass Squash Court in de DPD Hub (adres: Westfields 1410 te Oirschot) tegen de winnaar van de partij tussen James Willstrop en Cameron Pilley.

Met een totale prijzenpot van $212.000, evenredig verdeeld over de mannen- en damesdivisie, is de DPD Open Squash in 2019 het op één na grootste squashtoernooi in Europa. Vrijwel alle wereldtoppers zijn daardoor van dinsdag 9 tot en met zondag 14 april aanwezig in Nederland.

De eerste ronde partijen worden op dinsdag 9 april gespeeld bij Squashtime (adres: Vijfkamplaan 22 te Eindhoven) en in het nieuwe hoofdkantoor en distributiecentrum van DPD Nederland (adres: Westfields 1410 te Oirschot). Vanaf 10 april worden alle wedstrijden gespeeld op de ASB Glass Show Court die in het pand van DPD wordt opgebouwd.

De wedstrijden bij Squashtime zijn vrij toegankelijk voor het publiek. Voor alle partijen die in het pand van DPD Nederland plaatsvinden is een toegangsbewijs benodigd. Deze zijn te koop viaTicketmaster en kosten tussen de €17,50 en €50,00. Alle ontwikkelingen rondom het evenement zijn te volgen via dpdopensquash.com en de Facebook en Instagram pagina’s van het evenement.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?