Squash Bond Nederland

Squash Bond Nederland

Algemeen
SBN is de enige door de overheid (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, afgekort Ministerie van VWS) en de stichting De Nationale Sporttotalisator erkende squashbond en is lid van het Nederlands Olympisch Comité en de Nederlandse Sport Federatie (NOC*NSF). De bond is op 1 november 1938 in Rotterdam opgericht door drie al bestaande squashverenigingen. Dit waren de verenigingen Squash Rackets Rotterdam, Squash Rackets Amsterdam en Squash Rackets Utrecht. Op dit moment is SBN gevestigd te Zoetermeer.

SBN is de officiële belangenbehartiger en het internationale boegbeeld van squashend Nederland. Van origine is SBN het administratie en organisatiebureau dat verschillende producten levert en in diverse zaken een ondersteunende rol biedt aan de squasher en de aanbieder van de squashsport. Het doel van de bond is het bevorderen van de squashsport. Dit tracht zij te bereiken door het vormen van een hechte band tussen alle beoefenaars van de squashsport, het promoten van de squashsport, het steunen van alle initiatieven, welke de ontwikkeling van de squashsport bevorderen, het bekend maken van de regels van de squashsport, het uitschrijven, organiseren, regelen en steunen van squashwedstrijden en vertegenwoordiging van de Nederlandse squashsport. SBN is als enige organisatie in Nederland gerechtigd kampioenschappen (zowel nationale als internationale) te organiseren en vertegenwoordigende teams af te vaardigen, ranglijsten te maken en spelers in toernooien te plaatsen.

Het eerste bestuur van de bond bestond uit:

  • J.M. Fentener van Vlissingen; voorzitter
  • Mr. J.C. van Laer; secretaris-penningmeester
  • P. Goedkoop; bestuurslid.
  • D. Croll; bestuurslid
  • J.W. Bartelds; bestuurslid

Geschiedenis
In Nederland is squash in 1934 geïntroduceerd door de heer J. Fentener van Vlissingen. Hij liet de eerste squashbaan in Utrecht neerzetten. Amsterdam volgde met een squashbaan in het Polmanshuis naast Krasnapolsky. Daarna volgden er drie squashbanen in Rotterdam (VSSR – later Victoria) en ten slotte twee op "Klein Zwitserland" in Den Haag. Squash Bond Nederland (SBN, toen nog NSRB - Nederlandsche Squash Racket Bond geheten) werd in 1938 opgericht. De oorlog bracht stilstand en pas in 1973, bij de heropening van de Haagse banen na de uitbreiding, was het duidelijk dat squash weer (en zelfs hard) zou gaan groeien. Groei werd pas mogelijk toen bleek dat het bedrijfsleven bereid was in squash te investeren. Sindsdien is het aantal squashbanen gestegen van negen banen op vier complexen naar zo'n 1427 banen in 311 squashcentra in 2008.

Stand van zaken
Op het moment spelen ongeveer 400.000 mensen regelmatig squash, hiervan zijn ongeveer 15.000 personen lid van SBN. Dat niet iedere squashspeler lid is van SBN heeft te maken met het feit dat squash in Nederland voor 95% in handen is van commerciële baaneigenaren die werken met baanverhuur of lidmaatschappen. Baanhuurders zijn geen lid van de squashbond en mensen met een lidmaatschap kunnen op vrijwillige basis lid worden van SBN. Dit lidmaatschap geeft desbetreffende speler een registratienummer waardoor het mogelijk is deel te nemen aan competitie, toernooien en de nationale ranglijst.
Onder de squashspelers bevinden zich veel mensen die in de samenleving een actieve rol spelen en een goede maatschappelijke positie bekleden. Daarom wordt squash vaak een "managerssport" genoemd. Dit wil niet zeggen dat squash bij uitstek een elitesport is. Onderzoeken hebben uitgewezen dat squash beoefend wordt in een brede laag van de Nederlandse samenleving. Gezien de verschuiving van veld- naar zaalsporten en de grote belangstelling voor individuele sporten en fitness is de verwachting dat squash ook in de komende jaren nog zal blijven groeien.

Doelstelling
De doelstellingen van de SBN zijn het bevorderen van de squashsport. Zij bereiken dit doel door;
Een hechte band te krijgen tussen de squashers in Nederland. Zowel topsporters als recreatief squashers. De SBN wilt ook alle initiatieven steunen die temaken hebben met het verbeteren van de squashsport. Denk hierbij aan bijvoorbeeld toernooien en meetings. De SBN organiseert zelf toernooien en de competitie. De SBN is de enige vertegenwoordiger van de Nederlandse Squashsport

Bestuur
Het bestuur van de SBN bestaat uit 6 leden.
De voorzitter van de SBN is Hans Arends. Hans Arends word ondersteund door Joan van Belzen als secretaris. De penningmeester van de SBN is Paul Gardner. Jos Overdijk is van de relatiemarketing en regelt de sponsoring voor de Squashbond. Raymond Scheffer is regelt te Sporttechnische topsport en Marchel Bardis stimuleert de breedtesport.

Bondsbureau

Marcel Borst is de algemeen directeur van de Squashbond. Marc Veldkamp is vaak in beeld in de squash wereld omdat hij de directeur sport is. De toernooien die de squashbond organiseert worden ondersteunt door Bas Martino en Gerben de Groot. Manon Zwakenberg zet zich in voor de sportontwikkeling. Michelle Sluiters is de ondersteuning voor de topsporters in de squash en probeert iedereen die op hoger niveau squasht zo goed mogelijk te ondersteunen.
Remco van Hulst regelt de financiële administratie binnen de SBN. Wianka Overbeeke heeft contact met de media en communiceert veel met centra eigenaren. Nanning van der Hoop is de projectleider van veilig sportklimaat.

Topsport Technische staf

Marc veldkamp is de directeur sport. Hij is dus het vaakst in beeld in de squash wereld.
De hoofd coach van Nederland is Ronny Vlassaks. Hij word ondersteund door Lucas Buit. Dit duo is meestal aanwezig tijdens de Europees/Wereld kampioenschappen. Zowel voor de jeugd als senioren.
Dagmar Vermeulen is assistent talent coach. Ze coach spelers uit Squash Zwolle. Vanessa Atkinson is dames bondscoach en is aanwezig bij verschillende evenementen.

Buiten bestuursleden en coaches heeft de SBN ook opgeleiden scheidsrechters. Voor meer informatie klik hier.

Lidmaatschap
Om lid te worden van de Squashbond kan je je opgeven op deze website. Dit is als individuele sporter en je krijgt hier een bondsnummer. Als je lid bent van de Squashbond is het mogelijk om het Nederlands kampioenschap te spelen en je krijgt een plaats op de Nederlandse ranglijst.

Als squash club kan je ook lid worden van de Squashbond. Dit kan via deze website.
Als je lid bent van de Squashbond zijn er meerder voordelen die je als centra krijgt.
Je komt bijvoorbeeld als centra op de squash website, de club mag mee doen in de landelijke competitie en er kunnen toernooien gehouden worden die mee tellen voor de ranglijst.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?

Word nu abonnee van SquashLife MagazineSquashLife Magazine

SquashLife Magazine

SquashLife Magazine

SquashLife Magazine

In deze editie: Interviews Paul Coll en Nele Gilis, Danieck vs Dennis Krukkert, 11 stellingen met Rutger-Jan Kamperman en diverse columns.