Nicole Beumer tips&tricks

Gedesillusioneerd

Vraag je je wel eens af waarom je juist die bal speelt? Gebeurt dat instinctief of heb je het zo uitgedacht? Beide kunnen. Het begint al met de service, want er is een groot verschil tussen 'gewoon de bal in het spel brengen' of 'serveren met een doel'. Het verschil tussen het initiatief weggeven of behouden zeg maar. En belangrijker nog, wil je er eigenlijk wel over nadenken. Want het is ook gewoon zo lekker om die bal een mep te geven zonder gedoe. Op zich natuurlijk prima, behalve als je merkt dat je alleen nog maar met een vuurrood hoofd oerkreten loopt uit te schreeuwen omdat jouw bal gelijk door je tegenstander wordt afgemaakt. En je dus geen schijn van kans maakt om ook nog maar een poging van een slagbeweging te kunnen maken naar een volgende bal. Ook ik kan me dit soort scenario's nog helder voor de geest halen.

In het begin van mijn carrière kwam ik evenzeer, superfit, atletisch en gesponsord met de mooiste spullen, de baan oplopen om mijn competitiewedstrijd te spelen. Zonder plan, gewoon die bal slaan en kijken wat er gebeurt. Mijn tegenstander is te zwaar, zeker tien jaar ouder, spullen uit het jaar 0 en een hele vreemde, bijna belachelijke techniek die niets met squash te maken heeft. Dat kon ik nooit verliezen. Dacht ik. Ik werd met wat hoge lobballen, en zachte prutsballen van de baan getikt en was compleet gedesillusioneerd. Ik was niet eens moe. Ik had keihard getraind. Mijn hartslag was niet boven de 100 slagen per minuut geweest. Ik snapte er niets van. Er ontbrak wat in mijn spel. Inderdaad, tactiek.

Waar speel ik de bal?

Helaas kun je niet je potje winnen met alleen maar geweldige nickballen. Je zult elke rally weer opnieuw moeten spelen, opbouwen en geduldig moeten schaken om uiteindelijk dan die opening te creëren waar je de bal kan neerleggen. Om zo een winnend einde aan de rally te maken. En dat vereist geduld. Veel spelers willen het liefst zo hard en laag mogelijk slaan, want dat is lekker. Maar het brengt je lang niet altijd de winst. Simpelweg omdat het bij squash niet gaat over hoe hard of hoe laag de bal de voormuur raakt, maar op welke plek precies hij daarna de grond zal raken. Dat is namelijk waar je je tegenstander naartoe stuurt. Zo ver mogelijk van de T om hem of haar te laten lopen en om voor jezelf de weg vrij te maken naar het midden van de baan. Want daar kun je het spel domineren!

Werken met een gameplan vereist training!

Tijdens een wedstrijd is er eigenlijk nog maar weinig tijd om na te denken. Dus moet je het meeste denkwerk over hoe je het best zou kunnen spelen, doen voordat je de baan opgaat. Hoe vaak gebeurt het niet dat je, vlak voor je de service van je tegenstander ontvangt, tegen jezelf zegt: "Ok, nu geen crosscourt meer slaan want hij maakt hem af. Dus sla een lengte!" En nog geen seconde later sla je de bal toch gewoon ... crosscourt. Je ontploft van onmacht, want je hebt niet kunnen uitvoeren wat je jezelf net hebt opgelegd. Menig mooie en dure rackets hebben op deze momenten vaak hun laatste bal geslagen. Uitingen van frustraties zijn ver buiten de squashbanen te horen. Maakt u zich geen zorgen, u bent niet gek. Er is simpelweg training voor nodig. Geen technische training of fysieke training, maar trainen om te kunnen en willen werken met een gameplan.

Sowieso ga je altijd uit van je eigen spel, van je eigen kracht. Zo zou een simpel gameplan eruit kunnen zien::

Lengtespel
Het spelen van goede lengtes, zo dicht mogelijk langs de muur en goed ver achter de serviceboxen. Dit om je tegenstander achter in de baan te duwen waardoor jij steeds meer de T kan gaan domineren.

Aanvallend
Door de bal wat eerder te nemen en goed achterin te plaatsen, creëer je kansen om te kunnen aanvallen naar voren. Je probeert een opening te forceren door je tegenstander zoveel mogelijk onder druk te zetten, daarna kun je in de aanval.

Ik hoor zelf, sinds de tijd dat ik gecoached werd door voormalig wereldkampioen en British Open kampioen Jonah Barrington, altijd dezelfde korte zinnetjes in mijn hoofd klinken wanneer ik op de baan sta: 'hunt the ball', 'apply pressure', 'create an opening' and 'shut out'. Wie weet hoor je ze binnenkort ook bij jou op de baan! Overigens is een aanval niet altijd direct succesvol. De rally kan ook keren. Kom je in de moeilijkheden, speel dan een lob, of speel de bal rustig en veilig langs de muur. Zo geef je jezelf weer tijd om terug te bewegen naar het midden en de rally opnieuw op te bouwen. 

Een gameplan kun je goed oefenen in oefenpartijtjes waar je jezelf een opdracht geeft, je leert hier jezelf de discipline op te leggen om je er aan te houden. Dit om te voorkomen dat je weer de baan opgaat en de bal gewoon lukraak terugslaat. Met wat oefening, wordt je er steeds beter in. 

Nicole

Terug naar Tips&Tricks

cialis geweldige seks Kun je een zaadlozingviagra erectiepillen-bestellen.net check deze link hier nu zonder-recept-online.net

Reacties

  • xander XAM mouthaan
    xander XAM mouthaan

    Als beginner speel ik af en toe een wedstijdje. Heb je tips voor mij waarmee ik kan proberen mijn ralleys iets langer te maken? Tanx

    21 september 2011 om 12:37

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?

Word nu abonnee van SquashLife MagazineSquashLife Magazine

SquashLife Magazine

SquashLife Magazine

SquashLife Magazine

In elke editie: (Inter)nationale topspelers, TMG-Jeugdtopper, de 11 stellingen met, achtergronden, columns en meer!