How to become a hero: sportdranken

How to become a hero: Drinken

Drink op tijd; als je DORST krijgt ben je te laat!

Vocht is de allerbelangrijkste voedingsstof voor sporters. Wanneer je sport stijgt je lichaamstemperatuur door de verhoogde energieproductie. Bij de stofwisseling komt 75% van de geproduceerde energie vrij als warmte. Als je lichaam de warmteafgifte niet verhoogd, blijft de temperatuur oplopen en kan oververhitting ontstaan, een levensbedreigende situatie! Er zijn drie wegen waarlangs het lichaam de overtollige warmte af kan voeren:

  • via het rechtstreeks uitstralen aan de omgeving, zoals je lichaam ook de straling van een kachel of zonnestraling kan opnemen
  • via geleiding, door direct contact van de huid met de omgeving (lucht, water en dergelijke)
  • door verdamping van zweet (vochtverlies)

Het uitscheiden van zweet/transpiratie vormt de belangrijkste weg voor het afvoeren van warmte. Dit betekent veel vochtverlies! En denk nou niet dat dit alleen voorkomt bij duursporters als marathonlopers en triatleten. Ook squashers die intensieve partijen spelen verliezen veel vocht. Daarom moet je extra aandacht besteden aan wat en hoeveel je drinkt, wanneer je sport.

Al bij een gering vochtverlies van meer dan 1% van het lichaamsgewicht wordt de stofwisseling negatief beïnvloed. Bij een verlies van 3% zijn de eerste tekenen van uitputting waarneembaar. Dit is dus al wanneer een persoon van 70 kg 2,1 liter (= 2,1 kilo) vocht verliest. De hoeveelheid vocht is soms moeilijk in te schatten, maar is eenvoudig te meten met behulp van een weegschaal.

Naast vochtverlies verbruikt het lichaam energie. Door het innemen van koolhydraatrijke producten (brood en graanproducten, aardappelen, rijst, groente en fruit of bijvoorbeeld een energiedrank) wordt dit ‘verlies’ weer aangevuld. De vraag is dan natuurlijk bij welke training je wát moet aanleveren? Vocht is altijd nodig. Koolhydraten kun je vaak gewoon door middel van het gebruik van een maaltijd of tussendoortje aanvullen. Alleen wanneer de duur en/of intensiteit van de inspanning hoog is (bijvoorbeeld bij het spelen van een toernooi) wordt er eventueel voor, tijdens en/of na de inspanning een energiedrank geadviseerd.

Algemeen advies
Neem altijd bij het squashen een bidon ‘dorstlesser’ mee en drink deze ook leeg gedurende je inspanning. Water kan ook maar wordt iets minder snel opgenomen dan een drank met een beetje koolhydraten (4-6%) en natrium. Drink 600–1000 ml per uur intensieve inspanning. Je kunt het beste elk kwartier een flinke hoeveelheid drinken dan telkens maar een slokje. Grotere hoeveelheden passeren de maag sneller, mits van juiste samenstelling. Daarnaast is het minder slecht voor je gebit (kans op tanderosie). Energiedranken zijn handig na afloop van zeer intensieve inspanningen en eventueel tijdens toernooien. Drink ze!

cialis geweldige seks Kun je een zaadlozingviagra erectiepillen-bestellen.net check deze link hier nu zonder-recept-online.net

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?

Word nu abonnee van SquashLife MagazineSquashLife Magazine

SquashLife Magazine

SquashLife Magazine

SquashLife Magazine

In elke editie: (Inter)nationale topspelers, TMG-Jeugdtopper, de 11 stellingen met, achtergronden, columns en meer!