Jonah Barrington

Keep on driving

Het "survival" shot binnen squash is wel de "drive". Een bal die de voormuur ter hoogte van de servicelijn raakt en stuitert achter de serviceboxen. De "drive" zou , wil het een goede zijn, een goede lengte moeten hebben en "tight" moeten zijn; dicht langs de zijmuur.

Een goede lengte zorgt ervoor dat de bal in de achterste hoeken beland waar de tegenstander zijn mogelijkheden om iets aanvallends te produceren dramatisch afneemt.

Speedy Gonzales

Een goede lengte bereik je door wat hoger op de voormuur te spelen, zo krijg je makkelijker lengte in je shots. Harder slaan zal  de lengte marginaal doen verbeteren.  Juist het aanpassen van de hoogte op de voormuur zal duidelijker effect sorteren. Een ander voordeel van het hoger slaan is de tijdwinst die je krijgt om weer trug te gaan naar de T. Als je hard slaat en je lengte valt te kort kan je tegenstander de bal onderscheppen, met als gevolg dat je achterin de baan alleen nog maar machteloos kan toekijken en hopen dat je de snelheid bezit van "speedy gonzales" om het volgende shot nog te kunnen oppikken. Frustrerend!

Een lengte die "tight" is of goed dicht langs de muur, forceert je tegenstander de bal van de muur te schrapen. Ofwel hij breekt zijn racket in twee en flipt of hij kan alleen nog een zwakke return uitvoeren waarop jij je totaal kunt uitleven. Dat is fijn!!

Het is dus duidelijk dat "tightness" en goede lengte de keuzes van je tegenstander minimaliseren. Daarom zie je ook bij de pro's eindeloze rally's die zij langs de muur spelen.

Overhit

In mijn tijd met Jonah Barrington (foto) leerde ik tijdens de training iets nieuws over lengte. In plaats van te trainen de bal achter de serviceboxen te mikken wilde hij de bal direct naar achtermuur hebben en wel het liefst in de nick. Dat was volgens hem de perfecte lengte. Dat was totaal nieuw voor mij want ik had in al die jaren geleerd dat de bal een eerste keer achter de servicebox moest stuiteren en dan daarna richting nick achterin. Maar ja, hey, Mr. Barrington was de coach, de werelkampioen , de legende, dus dan neem je dat aan. In de solopractise sloeg ik zo,  bal na bal,  ongeveer op de servicelijn, langs de muur zo dicht mogelijk bij de nick. Jonah vertelde erbij dat het beter is om  je lengte te overdrijven tijdens de training en soms "to overhit", dan te kort te slaan. Dit om twee redenen; tijdens de wedstrijd vallen de lengtes vaak korter door spanning etc., maar ook omdat een bal die kort is meer problemen zal veroorzaken dan een bal "overhit". Het is veel moeilijker zo'n bal (overhit) goed te controleren.

Dubbele salto flip

Na hier een tijdje mee aan de slag te zijn geweest merkte ik dat mijn lengtes tijdens wedstrijden veel beter werden. Zelfs nu nog! Ik begon te voelen dat ik mee kon op topniveau, kreeg steeds meer tijd en forceerde mijn tegenstanders achterin. De bal viel ook regelmatig in de nick achterin en rolde er dan alleen nog maar uit. Yes!  Vele squashers verontschuldigen zich voor zo'n bal, "sorry".

Maar hey, ik had daarop getraind en het is gewoon een goeie bal. Meestal produceerde ik dan ook wel een soort van "sorry" maar wel met een binnenpret van jewelste, alleen al de gedachte aan Jonah die bij het zien van mijn bal waarschijnlijk een dubbele salto-flip achterover maakte van vreugde omdat hij ook wist dat dit geen geluk was maar simpelweg "zijn" lengte.

Enfin, het is dus zaak om die lengtes goed diep en tight te kunnen spelen wil je niet weer als een idioot die baan over moeten.

Tijdens de trainingen van de meidenselectie gaf ik dit ook door en merkte ik dat ze zich nog beter bewust moet worden goed te focussen op diepere lengtestijdens de training en hierin te overdrijven.

Enfin, voor U, weer die voormuur goed gebruiken. Niet meer keihard meppen maar iets meer doordacht wat hoger op de voormuur.  Succes.

Nicole

cialis geweldige seks Kun je een zaadlozingviagra erectiepillen-bestellen.net check deze link hier nu zonder-recept-online.net

Reacties

  • Marjolein H.
    Marjolein H.

    O was dat het, en ik maar denken dat het geluk aan jouw zijde was hahaha ;-))

    x

    14 maart 2012 om 22:20

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?

Word nu abonnee van SquashLife MagazineSquashLife Magazine

SquashLife Magazine

SquashLife Magazine

SquashLife Magazine

In elke editie: (Inter)nationale topspelers, TMG-Jeugdtopper, de 11 stellingen met, achtergronden, columns en meer!