Keuzes en de resultaten van (kleine) veranderingen deel 2

Hoe komt het dat mensen alleen beginnen met sporten als ze te horen hebben gekregen dat ze er fysiek echt slecht voor staan? En waarom veranderen mensen pas hun manier van trainen nadat ze een blessure hebben opgelopen? Een van de onderdelen in het Athletes’ Conditioning programma is ‘pre-hab’ in plaats van ‘re-hab’. Inderdaad voorkomen in plaats van genezen. Als een prestatietrainer heb ik altijd veel tijd gestoken in het analyseren van mijn atleet, en zijn of haar sport, met als doel de mogelijke zwakke plekken vooraf te bepalen. Ik ben ervan overtuigd dat dit een belangrijke reden is geweest dat mijn cliënten in de afgelopen 15 jaar weinig blessures hebben gehad.

Als ik denk aan toppers die zich de afgelopen jaren drastisch hebben verandert, denk ik gelijk aan Andre Agassi. Herinnert u zich nog zijn knalroze neon Nike broekjes en zijn lange haren? Maar Andre realiseerde zich ook dat hij zijn spel, en daarbij de manier waarop hij trainde, moest veranderen om aan de top te blijven. En wat dacht u van Madonna? Hoeveel gedaantewisselingen heeft zij ondergaan om aan de top van de muziekindustrie te blijven? Ook mensen als David Beckham en Oprah Winfrey hebben zichzelf verschillende keren aangepast om de concurrentie een stap voor te blijven.

Dichterbij huis vraag ik mij vaak af waar Raemon Sluiter, een van de beste tennisspelers uit ons land, had gestaan als hij de laatste 3 of 4 jaar een aantal veranderingen had doorgevoerd. Ik ken Raemon persoonlijk en hij is een van de aardigste jongens die ik ken. Maar hij had minimaal top 30 van de wereld kunnen en misschien wel moeten halen. In mijn ogen is Raemon echter te lang in zijn ‘comfort zone’ gebleven en heeft hij de kans laten liggen om het maximale te halen uit zijn mogelijkheden. Zijn carrière heeft dan ook, tot nu toe, meer dieptepunten gekend dan hoogtepunten. Voornamelijk door blessures. Maar misschien is dit wel toe te schrijven aan het feit dat zijn conditietraining voornamelijk bestaat uit voetballen, zoals hij in een interview met Sportweek onlangs aangaf?

Comfort zoner: een persoon die binnen de grenzen blijft van zijn familiaire levensstijl en ervaringen, en daardoor problemen heeft om ‘uit te breken’. Een belangrijk symptoom is de weigering om nieuwe dingen te proberen en rituelen te veranderen.

Ik ben van mening dat inadequate specifieke fysieke training, een (te) lange relatie met zijn coachingsstaf en een (te) comfortabele levensomgeving ervoor gezorgd hebben dat Raemon niet het maximale uit zijn talent heeft gehaald. En dat dit de redenen zijn voor zijn blessures, en zijn niet constante prestaties, gedurende de laatste vier jaar. Zijn team moet de credits krijgen voor zijn goede resultaten, maar ik denk dat er veel en veel meer ingezeten had.

Laten we de zaken even omdraaien, zodat we kunnen kijken waar Raemon’s Davis Cup teamgenoot Martin Verkerk nu had gestaan als hij zijn coach Nick Carr niet had afgeserveerd. Nick was een belangrijke reden dat Martin de finale van Roland Garros bereikte en twee ATP titels wist te veroveren. De discipline van zijn coach was precies wat hij nodig had om goede prestaties te leveren. Sinds Nick’s vertrek heeft Martin het moeilijk. Ik zag hem onlangs spelen tijdens het ABN AMRO toernooi in Rotterdam, waar hij de laatste wildcard kreeg van Richard Krajicek. En ik vroeg mij tijdens de wedstrijd veelvuldig af wat er in de gedachten van de toernooidirecteur zou rondspoken, toen hij Martin een aantal kilo’s te zwaar, en onfit, zag verliezen van een onbekende Zuid Afrikaanse qualifier. Martin heeft nog een lange weg te gaan als hij de top weer wil bereiken. Als je dezelfde resultaten wilt behalen, dan moet je blijven doen wat je altijd hebt gedaan.

cialis geweldige seks Kun je een zaadlozingviagra erectiepillen-bestellen.net check deze link hier nu zonder-recept-online.net

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?

Word nu abonnee van SquashLife MagazineSquashLife Magazine

SquashLife Magazine

SquashLife Magazine

SquashLife Magazine

In elke editie: (Inter)nationale topspelers, TMG-Jeugdtopper, de 11 stellingen met, achtergronden, columns en meer!