Squashtips Jacques Wielandt: Let Please 10

LET PLEASE 10

Vocht op de baan

Een snoekduik op de squashbaan is spectaculair voor het publiek, maar resulteert vaak in natte plekken op de baan, die dan weer door een baanassistent droog gedept moeten worden. Hoe ga je daar als scheidsrechter mee om?

Vocht op de vloer: Squash is een sport waarbij nou eenmaal veel wordt gezweet. De ene speler zweet meer dan de andere speler en dat zweet kan als druppels op de vloer terecht komen, vooral in gebieden rondom de serveervakken. Zweet van lichaamsdelen of kleding komt ook rechtstreeks op de vloer terecht als een speler naar de bal duikt.

Ook regenwater kan op de squashbaan terecht komen, o.a. door een lek in de dakconstructie. In het afgelopen seizoen werden ondermeer de halve finales van de Hong Kong Open (zie foto) en de kwartfinales van de British Open verplaatst naar een binnenbaan, omdat de glazen baan die buiten was opgebouwd onbespeelbaar was geworden door hevige regenval.

Natte plekken op de baan zijn een gevaar voor de spelers. Als ze er over uit glijden kunnen ze zich lelijk bezeren of een blessure oplopen. Op verzoek van een speler, moet je als scheidsrechter de baan dan ook laten droog maken, al maakt de andere speler bezwaar. Je kunt het risico als scheidsrechter niet nemen dat een speler uitglijdt en zich blesseert. Veiligheid staat hier voorop. Een trekker of bezem met een droge dweil daar omheen kan daar het beste voor gebruikt worden, een droge handdoek volstaat ook. In geen geval een vochtige doek gebruiken. Maan wel de baanassistent aan dit zo snel mogelijk te doen, want sommige spelers gebruiken de droogmaakactie om weer op adem te komen.

Vocht op de muren: Sommige squashbanen bevinden zich in ruimten waar het vocht uit de lucht zich onder bepaalde weersomstandigheden op de muren kan afzetten. Hoge crossballen die vochtige zijmuren achter in de baan raken, glijden dan af van de muur (skidden), waardoor de speler deze ballen gemakkelijk kan misslaan. Wat doe je daar aan als scheidsrechter?

Laat zo veel mogelijk vocht verwijderen met behulp van doeken. Als er een andere drogere baan beschikbaar is, kan je de partij naar die baan verplaatsen, maar heb je die luxe niet, dan moet je wel doorgaan op dezelfde baan. Per slot van rekening hebben beide spelers er last van. Voor het missen van een dergelijke bal wordt dan ook geen let toegestaan, mocht een speler hier om vragen.

Jacques Wielandt

cialis geweldige seks Kun je een zaadlozingviagra erectiepillen-bestellen.net check deze link hier nu zonder-recept-online.net

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?

Word nu abonnee van SquashLife MagazineSquashLife Magazine

SquashLife Magazine

SquashLife Magazine

SquashLife Magazine

In elke editie: (Inter)nationale topspelers, TMG-Jeugdtopper, de 11 stellingen met, achtergronden, columns en meer!