Let Please 16 by Jacques Wielandt

LET PLEASE 16

Minder strokes en no lets

Hoe vaak overkomt het je tijdens een wedstrijd niet dat je hinder ondervindt van je tegenstander? De scheidsrechter heeft dan als taak de situatie te beoordelen en er een let, stroke of no let voor te geven.

Er zijn situaties waarbij je tegenstander een bal voor in de baan als dropshot heeft gespeeld maar niet op tijd weg is om je vrije toegang tot de bal te verlenen. De scheidsrechter zal bepaalde punten meewegen in zijn beslissing. Hoe hoog komt de bal omhoog, maar ook hoeveel moeite doet de speler om bij de bal te komen en hoe snel doet hij dat? Was de bal meteen bespeelbaar dan meestal een stroke, moest de speler toch nog reiken naar de bal een let en was de bal niet haalbaar een no let. Maar je moet als scheidsrechter ook kijken of de tegenstander moeite doet om vrij baan te maken. Als hij dat niet doet, blokkeert hij de doorgang. Dit gedrag tot blokkeren is bij sommige spelers duidelijk zichtbaar, maar is ook soms erg moeilijk te herkennen. Hoe moet je hierbij optreden als scheidsrechter?

Als een speler blokkeert, dan pas je de beslissing toe zoals hierboven beschreven. De scheidsrechter kan de speler daarvoor gaan waarschuwen, hij moet vrij baan maken, “clear the ball”. Als het nogmaals gebeurt dan kan de scheidsrechter de speler een straf opleggen, conduct warning, conduct stroke enzovoorts.

Nu zijn de topscheidsrechters, zeker degenen uit Engeland, meer gecharmeerd van het idee om niet een conduct aan de blokkerende te geven, maar meteen een stroke te geven aan je tegenstander. Dus als je als speler blijft blokken krijg je een punt tegen, zelfs als je bal in de nick valt. De scheidsrechter ziet het als onsportief gedrag en bestraft je met een stroke tegen. Het effect is dat je als speler meer moeite gaat doen om de bal op tijd ‘te clearen” of om een andere bal te slaan dan de dropshot die je voor ogen had.

Bij de British Open scheen er ook opeens een andere wind door de squashgalerijen heen te waaien. Laura Massaro schreef zelfs “Why weren’t we told about new Lets rule?”. 10 minuten na het interview kreeg ze van de scheidsrechters te horen dat er in de meeting ervoor besloten was geen goedkope of makkelijke lets te geven. Geen verandering van de regels maar strikter toepassen. Stop dus niet te snel en zeker niet bij minimale hinder. Ga voor de bal, zoek niet je tegenstander op. Ben je uit balans gebracht door het contact van je tegenstander en je kunt dit niet op tijd herstellen, dan zal je hoogstwaarschijnlijk wel een let krijgen.

cialis geweldige seks Kun je een zaadlozingviagra erectiepillen-bestellen.net check deze link hier nu zonder-recept-online.net

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?

Word nu abonnee van SquashLife MagazineSquashLife Magazine

SquashLife Magazine

SquashLife Magazine

SquashLife Magazine

In elke editie: (Inter)nationale topspelers, TMG-Jeugdtopper, de 11 stellingen met, achtergronden, columns en meer!