Let please 7

LET PLEASE 7

Rechte lijn naar de bal

In regel 12.2 van de Squash Spelregels staat: “Om hinderen te voorkomen, moet de tegenstander alle moeite doen om de speler ongehinderd rechtstreekse toegang tot de bal te geven”.

Nadat de tegenstander de slag heeft afgemaakt, heb je het recht om in een rechte lijn naar de bal te gaan. Als de tegenstander zich op deze lijn bevindt, ontstaat er hinder en afhankelijk hoe dicht de bal bij je  is en of je een goede slag kan maken, kan een let, stroke of een no let gegeven worden.

Bij topspelers zie je vaak dat ze van de rechte lijn afwijken om zo de hinder te ontwijken en de bal te spelen om zo het spel gaande te houden. Dit is echter geen verplichting en de scheidsrechter mag ook nooit zeggen dat de speler om de speler heen had moeten lopen.

Deze hinder komt bijvoorbeeld voor bij de zijmuur. De tegenstander geeft een drive langs de zijmuur en je schatte dit goed in en bent al snel met opgeheven racket bij de zijmuur ter hoogte van het serveervak. Als de tegenstander dan niet uit de weg is, moet de scheidsrechter een let of stroke geven. Hij mag niet met het argument komen dat je de bal ook achterin had kunnen spelen. Je mag zelf kiezen waar je de bal speelt.

Als dit soort situaties vaak voorkomen, moet de tegenstander zich gaan afvragen of hij wel de juiste slagkeuze heeft gemaakt. Misschien toch een cross bal of boast?

De keuze van waar je de bal speelt, houdt echter niet in dat je een let krijgt als je afwijkt van de rechtstreekse lijn naar de bal toe en dat je als het ware de tegenstander en daarmee de hinder opzoekt. Je ziet bijvoorbeeld dat je een dropshot niet rechtstreeks kunt halen. De tegenstander loopt op de juiste wijze weg van zijn gespeelde bal. Je mag dan hem niet met opgeheven racket opzoeken of tegen hem opbotsen. De scheidsrechter geeft je een no let en kan toevoegen “speel de bal en niet je tegenstander”.

Dit laatste komt ook voor als de tegenstander een lob geeft terwijl je een drop verwacht. Je beweegt naar voren, dus niet rechtstreeks naar de bal en als de tegenstander daar nog staat, is er sprake van hinder. In de meeste gevallen zal de scheidsrechter een no let geven.

Maar als je laat zien dat je alle moeite doet om bij de bal te komen (en dat is mogelijk bij een hoog gespeelde lob) maar niet kan bewegen omdat de tegenstander nu wel in de weg, zal de scheidsrechter een let geven. Deze laatste vorm van zelf je hinder veroorzaken staat ook wel bekend als “self created interference”.

Jacques Wielandt

cialis geweldige seks Kun je een zaadlozingviagra erectiepillen-bestellen.net check deze link hier nu zonder-recept-online.net

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?

Word nu abonnee van SquashLife MagazineSquashLife Magazine

SquashLife Magazine

SquashLife Magazine

SquashLife Magazine

In elke editie: (Inter)nationale topspelers, TMG-Jeugdtopper, de 11 stellingen met, achtergronden, columns en meer!