Pieken op het juiste moment

Pieken op het juiste moment

Ik weet als geen ander hoe moeilijk het is om goed te spelen tijdens belangrijke toernooien.
Als een jonge prof waren er eigenlijk maar twee grote evenementen, de British Open en het Wereldkampioenschap. Aan het einde van mij carrière, buiten de Wereldkampioenschappen waren er kleinere toernooien waar je toch altijd aan mee deed bijvoorbeeld Tournament of Champions en de Hong Kong Open. Toch was er qua spanning altijd een verschil tussen deze toernooien.
Maar wat is er nou anders?

Voor mij is elk toernooi wat belangrijker was meteen extra druk. Ik wou de Britsh Open winnen maar door alle druk die ik had heb ik in 5 jaar geen enkele wedstrijd gewonnen. Als ik druk op me zelf ging leggen was het altijd foute boel. Mijn tegenstander kon meteen zien dat ik zenuwachtig was en maakte daar natuurlijk gebruik van want ik stond stijf van de zenuwen.

Om dit probleem te verminderen ben ik aan het werk gegaan om mij mentaal ontspannen te maken. Ook moest ik de spanning accepteren en er niet over na denken. Op alle kleinere toernooien had ik nergens last van en waarom hier wel? Ik probeerde voor de wedstrijden te visualiseren wat ik moest doen en wanneer mijn spanning minder werd. Ik merkte vrij snel dat mijn ademhaling veranderde als ik zenuwachtig was en ben daar aan gaan werken. Ik probeerde mijn ademhaling onder controle te krijgen.  Door hier aan te werken kon ik steeds makkelijker op de baan staan en voelde ik minder druk. Om hier aan te werken moest ik mijn hele lichaam ontspannen en moest ik langzaam ademhalen en mij daar op focussen.

Toen ik dit eindelijk onder controle had haalde ik finales van grote toernooien. Het was frustrerend dat de techniek die ik gebruikte om ontspannen te blijven en beter te presteren mij op het eind altijd in de steek liet. Ik was niet een echte wereldkampioen in de finale om het evenement te winnen. Ik realiseerde me dat de spanning weer tijdens de laatste ronde terug kwam.

Een finale die ik nooit meer vergeet was tegen Rodney Eyles tijdens het Wereldkampioenschap in 1997 die ik verloor. Hij speelde bijna perfect squash en ik stond op de baan met de zelfde instelling en game plan wat niet werkte. Na deze zware nederlaag wist ik dit positief om te zetten in een winst tegen Jonathon Power tijdens de Commonwealth Games in 1998. Ik had 6 wedstrijden achter elkaar verloren tegen Power en ik won nu eindelijk goud. De wedstrijd voor deze wedstrijd heb ik ontspannen een film gekeken en heerlijk geslapen. De ochtend werd ik ontspannen wakker en vol met energy. Ik wist dat ik kapot zou zijn aan het eind van de wedstrijd dus ik probeerde zoveel mogelijk te relaxen. Zowel mentaal als fysiek.

Ik weet niet wat een sport psycholoog zou zeggen over mijn ademhalingstechniek. Het zijn vrij eenvoudige oefeningen. Ik denk dat iedereen ze kan gebruiken die problemen heeft met zijn zenuwen in bedwang houden. Ik haten het als ik nerveus werd voor een wedstrijd en nu voel ik me stukken beter.

Veel succes met het aankomende evenement en hou je zenuwen in bedwang!

Peter Nicol

cialis geweldige seks Kun je een zaadlozingviagra erectiepillen-bestellen.net check deze link hier nu zonder-recept-online.net

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?

Word nu abonnee van SquashLife MagazineSquashLife Magazine

SquashLife Magazine

SquashLife Magazine

SquashLife Magazine

In elke editie: (Inter)nationale topspelers, TMG-Jeugdtopper, de 11 stellingen met, achtergronden, columns en meer!