Ronny

Ronny Vlassaks over de tactische kant van squash

Deze keer wil ik even stilstaan bij de tactische kant van het squash. Iedereen die een squashwedstrijd gaat spelen wil graag zijn of haar tegenstander overwinnen door héél goed te spelen. Maar hoe pak je een wedstrijd aan? Heb je een gameplan? Wat zijn de sterktes en zwaktes van je tegenstander? Wat zijn je eigen sterktes? De komende series ‘squashtips’, zal ik hier verder op ingaan.

Op ieder niveau is een vorm van tactiek merkbaar. Vaak niet altijd bewust, het is iets wat bij je past. Voor ons als coaches is het altijd zeer belangrijk dat we weten waar de kracht van onze spelers ligt. Want je begrijpt dat, als je een wedstrijdplan maakt, het ook uitvoerbaar moet zijn. Iets wat je zelf niet kan doen op de baan, zal ook je tegenstander niet in verlegenheid brengen. Het is ook altijd belangrijk dat je van je eigen sterktes uitgaat. Daar begin je altijd mee. Stel voor dat je een wedstrijd tegen een onbekende tegenstander speelt, dan vertrek je altijd met je eigen type spel. Naargelang de wedstrijd vordert kan je dan vaak wel bepaalde dingen ontdekken. Hoe hoger het niveau, hoe specifieker die ‘weak points’ zullen zijn. Maar ook bij beginnende squashers is het merkbaar. Bijvoorbeeld als je een korte bal speelt, merk je vanzelf wel hoe snel je tegenstander loopt, hoe snel hij reageert en of hij ook enige vorm van beweeglijkheid bezit. Deze informatie is belangrijk om je gameplan bij te stellen.

Als wij coaches een tegenstander analyseren gebruiken we bepaalde parameters om te zien waar de zwaktes en sterktes van de tegenstander liggen. Hierop baseren we dan een gameplan voor onze spelers. Om de juiste informatie aan onze spelers mee te geven is een stukje knowhow over de manier van spelen heel belangrijk. Eigenlijk kunnen we iedere speler onderbrengen in een bepaald type oftewel ‘stijl’. Net als in voetbal waar je spreekt over verdedigers, middenvelders en aanvallers, zo hebben we in squash ook een zestal ‘speelstijlen’.  De kenmerken die zo een speler dan heeft, kunnen we in kaart brengen en met die informatie kan er een gameplan opgesteld worden. De eerste stijl die ik wil voorstellen is de ‘HARD HITTER’.

A. Kenmerken

- Probeert je te ‘over-poweren
- Speelt met hoge intensiteit
- Probeert je in verdediging te duwen
- Brengt je uit balans
- Doet je overhaaste shots spelen
- Is vrij snel naar voren 

B. Zwaktes

- Vaak beperkte controle
- Slaat laag op voormuur, daardoor niet altijd diepte in spel
- Veel half court
- Slechtere positionering op court door wild spel

C. Advies

- Speel hoge ballen
- Varieer de snelheid van je shots
- Lob serve ( al meteen traag tempo om rally te beginnen)
- Forceer tegenstander om te boasten ( harde boast geeft veel mogelijkheden voor je)
- Blijf geduldig

D. Wat niet te doen

- Geen korte ballen, behalve wanneer de bal uit de achter hoeken komt
- Neem geen onnodige risico’s , alleen berekende
- Toon geen teken van frustratie ( wohw, die kan hard slaan…)
- Toon dat je niet onder de indruk bent van het powerspel

Je ziet dat de kenmerken van iemand zijn spel veel informatie oplevert hoe je het moet aanpakken en waar de gevaren liggen. Op die manier kan je een bepaald tactisch plan opstellen.

Een van de gouden regels is ‘KEEP IT SIMPLE’. Het is vaak belangrijker om op de uitvoering te letten in plaats van de keuze die je maakt. Want als je tactisch een perfecte keuze maakt, maar je voert het slecht uit, daar win je uiteindelijk ook niets mee. Ik wens jullie veel succes bij het opstellen van een gameplan. Volgende keer zullen we verder ingaan op de ‘Lob – Dropper’

cialis geweldige seks Kun je een zaadlozingviagra erectiepillen-bestellen.net check deze link hier nu zonder-recept-online.net

Reacties

  • olivier d godts
    olivier d godts

    Dank je Ronny. Zulke artikels over tactiek en spelinzicht zijn er veeeel te weinig.

    27 september 2012 om 0:53

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?

Word nu abonnee van SquashLife MagazineSquashLife Magazine

SquashLife Magazine

SquashLife Magazine

SquashLife Magazine

In elke editie: (Inter)nationale topspelers, TMG-Jeugdtopper, de 11 stellingen met, achtergronden, columns en meer!