Bondscoach Ronny Vlassaks

Ronny Vlassaks over squashcoaching en training

Na eerder al scheidrechter Jacques Wielandt te hebben voorgesteld als vaste expert van SquashLife.nl, kunnen we nu ook bondscoach Ronny Vlassaks toevoegen aan ons 'panel'. Ronny zal in zijn artikelen een aantal aspecten van training en coaching binnen squash aan bod laten komen.

Squashcoaching en training
In mijn job als hoofdcoach van SBN heb ik iedere dag te maken met coaching en training. Je zal je nu afvragen wat is eigenlijk het verschil tussen die twee? Bij training spreken we vooral over de verbetering van skills en kwaliteiten van spelers. Bij coaching willen we die aangeleerde kwaliteiten zo goed mogelijk tot zijn recht laten komen vooral door de spelers te motiveren, tactisch bij te sturen en ze mentaal zo scherp mogelijk te krijgen. In squash zijn de coaches ook de trainers, dus in de naam coach zit alles inbegrepen.

Wanneer een clubspeler naar een coach gaat, wil hij vooral werken aan techniek, voetenwerk en misschien ook wel een beetje aan zijn fysiek. Het is dan de opdracht voor de coach/trainer om de speler van het juiste advies en trainingsinhoud te voorzien. Dit gebeurt dan op basis van een analyse die de coach maakt van de speler. Hier is het noodzakelijk dat de speler de nodige feedback geeft aan de coach. Wat zijn de doelstellingen? Op welk vlak wil de speler zich verbeteren? Zo wordt ieder onderdeel bekeken: techniek, tactiek, voetenwerk, fysiek, mentaal en lifestyle. Hoe hoger het niveau van de speler, hoe meer hij of zij aan alle aspecten zoals hierboven besproken zal werken.

Bij de beginnende spelers zal techniek zeker de overhand hebben. Bij de gevorderden komt er veel meer tactisch werk aan bod, dit gecombineerd met tactische oefeningen , de zogenaamde " paterns" , het inoefenen van bepaalde spelpatronen.

Belangrijk is om de juiste informatie aan de speler te geven, op basis van de kwaliteiten die deze speler bezit. Zo zijn er een zestal "speler stijlen", die typeren wat je sterktes en zwaktes zijn. Naar mijn mening moet de coach hier op inspelen door de juiste vorm van training te geven op basis van deze stijl. Indien een speler nog niet echt een stijl heeft zal dit later alsnog komen bovendrijven, vaak vanwege bepaalde fysieke kwaliteiten. Dat maakt het voor topcoaches juist zo uitdagend, want er wordt gewerkt naar het individu toe en men kan niet alle spelers op zelfde manier trainen. Enkele spelerstijlen zijn b.v. : The  counterpuncher ( Gregory Gaultier) of The complete player ( James Willstrop) . Bepaalde facetten in hun training zullen totaal verschillend zijn. Mijn advies voor spelers is om vooral te werken aan hun sterke kwaliteiten en die nog beter te maken, want het is duidelijk dat die kwaliteiten bij hun persoonlijkheid passen. Wat niet wegneemt dat je niet aan je zwaktes moet werken, natuurlijk komen die ook aan bod, maar staan volgens mij op de tweede plaats. De komende edities zal ik hier verder op ingaan.

Om echt goed te worden in een bepaalde sport is training het meest wezenlijke onderdeel. Als je veel oefent, ga je beter worden! Hoeveel beter, dat hangt o.a. af van het volume aan trainingsuren, de inhoud en de manier waarop je de informatie kunt verwerken. Om het maximale rendement uit b.v. het aanleren van een bepaalde techniek te behalen, moet je aan een 10000 uur (!) denken. Dan zit je theoretisch bij benadering aan het maximum voor die specifieke techniek. Natuurlijk is het ook belangrijk hoe het e.e.a. er inhoudelijk uitziet.

Om héél goed te worden in squash heb je nog meer nodig dan alleen die techniek. Je dient te werken aan al die andere factoren. Om dat te kunnen opbrengen heb je maar 1 ding nodig, namelijk "PASSIE" . Die passie zal zorgen voor je motivatie, voor je commitment, voor je wil om te trainen en om een professionele " lifestyle" te onderhouden. Dit probeer ik vooral aan de jeugdspelers mee te geven, dat de passie je héél ver kan brengen op de topsportladder. Wij als coaches proberen die motivatie nog meer te ondersteunen door de spelers op te peppen, door ze steeds te confronteren met bepaalde doelstellingen.

De komende edities zal ik verder ingaan op het proces dat nodig is om goed te worden in de verschillende facetten van squash.

Ronny

Hoofdpagina Tips & Tricks

cialis geweldige seks Kun je een zaadlozingviagra erectiepillen-bestellen.net check deze link hier nu zonder-recept-online.net

Reacties

 • olivier d godts
  olivier d godts

  Proficiat Ronny voor je aanpak en je persoonlijkheid. Ik wens je nog een mooie carrière als coach.

  Mooi dat iedereen zal kunnen genieten van je tips&tricks hier in squashlife.

  C U

  30 augustus 2012 om 0:44

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?

Word nu abonnee van SquashLife MagazineSquashLife Magazine

SquashLife Magazine

SquashLife Magazine

SquashLife Magazine

In elke editie: (Inter)nationale topspelers, TMG-Jeugdtopper, de 11 stellingen met, achtergronden, columns en meer!