Vanessa Atkinson

Strength en conditioning voor squash

Jan Willem Koopman is een van de nieuwe experts op SquashLife.nl. Koopman was conditietrainer bij de tennisbond, bondscoach dames bij Squash Bond Nederland en de persoonlijke strength & conditioning coach van toppers als Tommy Berden en Vanessa Atkinson, toen zij in 2004 wereldkampioene werd. Bovendien was Koopman coach in de strength & conditioning staff van NOC*NSF Olympische spelen 2008.
 

Inleiding

Een goede squasher op regionaal- of topniveau beweegt slim en economisch. Een term die veel wordt gebruikt is "functional movement ". Sommigen zijn wat meer 'gifted" dan anderen, maar uiteindelijk kan iedereen beter leren bewegen. Spelers smijten vaak met energie en maken veel te veel meters op de baan.

Bij het slaan van een kwalitatief goede bal is het belangrijk dat je er zo bij uitkomt dat je er nog iets goeds mee kan doen. Het tempo bepaalt het technisch breekpunt. Wanneer gaat iemand fouten maken of wordt tot een mindere keuze/oplossing gedwongen? Een goede squasher is een duizendpoot. Behalve de technische en tactische aspecten vraagt het spel veel van de fysieke en mentale eigenschappen van de speler.

In mijn trainingen met diverse internationale topspelers kies ik er altijd voor om eerst een solide basis te bouwen van waaruit een atleet verder kan worden ontwikkeld. Als deze basis onvoldoende is bereik je te vroeg het plafond, en kun je minder snel het functioneel bewegen verbeteren. Er zullen dan compensaties optreden die tot mindere prestaties en vervelende blessures zullen leiden.

Het is nodig veelzijdig te scholen en als eerste de zwakke schakels in het bewegingspatroon op te sporten. Dus de oorzaak aanpakken zodat er ruimte ontstaat voor verbetering. De komende periode zal ik in deze artikelen aandacht gaan besteden aan meerdere fysieke componenten, dat doe ik graag met de bezoekers van SquashLife. Heb je een vraag over bewegen op de baan, stel die dan via Twitter aan @Squashlife en/of @RCSteenwijk

Volgende keer gaan we in op de component Kracht.

Veel plezier op de squashbaan.

Jan Willem Koopman

cialis geweldige seks Kun je een zaadlozingviagra erectiepillen-bestellen.net check deze link hier nu zonder-recept-online.net

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?

Word nu abonnee van SquashLife MagazineSquashLife Magazine

SquashLife Magazine

SquashLife Magazine

SquashLife Magazine

In elke editie: (Inter)nationale topspelers, TMG-Jeugdtopper, de 11 stellingen met, achtergronden, columns en meer!