The battle for the T

The battle for the T

In deze tips&tricks ga ik het hebben over de T. Het midden van de baan, precies daar waar alle hoeken van de baan even ver van elkaar zijn verwijderd. Wat heerlijk als je vanuit hier  het spel relaxed kan domineren zonder  te hoeven lopen. Dit zou betekenen dat je je tegenstander als een dolle hond , hijgend en puffend, met tong op de grond,  rondjes in het squashhok rond kunt laten rennen. Leuk voor jou maar geen prettige ervaring voor diegene die van hot naar her wordt gestuurd, ......ook daar weet ik alles van. Na heel wat afgerend te hebben begreep ik dat ik iets met die T moest. Ik was bekaf en had geen zin meer in elke keer het loodje leggen.

Een aanrader is om eens te gaan kijken naar goede spelers en dan vooral eens te letten op hun voetenwerk. Dan zie je continue zie je een soort cirkelende beweging van twee spelers die als bijen naar de honing worden getrokken. De T.

Er is maar een manier om de T te kunnen veroveren en dat is de bal weghouden uit het midden. De speler die de rallys vanuit daar controleert heeft tijd op de T, tijd om te denken, tijd om de volgende bal te halen en de tijd om te kiezen wat voor een volgend shot hij gaat spelen. De speler op de T controleert het spel, de richting en het tempo. Hij staat op de beste plek om de openingen te creëren.

Tijdens de rally, wordt de T normaliter om beurten weer ingenomen. De speler die de T het meest inneemt zal de rally domineren. Eigenlijk zou dat dan ook de eerste prioriteit van een speler moeten zijn: controle krijgen over de T, dan volgt de rest vanzelf.

Stuur je tegenstander achterin de baan door lange ballen achterin de hoeken te slaan. Dit is eigenlijk de basisstrategie van squash. De keer dat je je tegenstander diep in de achterste hoeken hebt geforceerd en je een zwakkere return  krijgt, meestal een bal die midden in de baan beland, kun je zonder veel risico rustig kort spelen en vaak de winnende bal slaan. YES!

Hoog op de voormuur

Alle beginners hebben wel enige moeite de bal uit de achterste hoeken terug te slaan, daarom is dat ook de plek om de bal naar toe te slaan. Bovendien is het vrij gemakkelijk. Er is maar een ding voor nodig : onthou....... Sla hoog op de voormuur!!. Misschien wel de belangrijkste tip. Open het racketblad en sla boven de servicelijn. Het verbaast mij  dat zelfs de redelijk goeie squashers nog slecht gebruik maken van de voormuur. Hij is niet voor niets zo hoog! Oefening baart kunst. Solopractise, alleen de baan op en proberen de bal hoog langs de muur ver achterin de baan te krijgen, achter elkaar.

Het eerste principe  van squash is wel het spel zoveel mogelijk rechtdoor te houden. Dit om een bal in het midden te voorkomen maar toch lijkt het vaak alsof de bal  door een magneet wordt aangetrokken om weer ergens in  het midden te belanden.. Natuurlijk tot grote frustratie van de speler want vanuit hier kan hij nooit meer terug naar de T en moet hij afwachten waar zijn tegenstander hem nu weer naartoe stuurt.

Sommigen van ons lijken op de squashbaan wel losgelaten gekken die met stoom uit de oren van de ene hoek naar de andere hoek rennen alsof hun leven ervan afhangt, om daarna gehaast een volgend shot te slaan dat door alle onrust zeker weer midden in de baan zal terugkeren. Juist daar waar je hem niet wil hebben.  Als je maar lol hebt........................ maar als je dat niet meer hebt dan zul je gecontroleerder moeten gaan bewegen en goed stil moeten staan tijdens het slaan. Zo min mogelijk beweging in het lichaam, alleen het racket laten werken. Zo kun je,  in samenspel met goed voetenwerk, de bal daar spelen waar je hem hebben wilt. In de hoeken , hoog naar achteren, laag en zacht naar voren. Alle hoeken gebruiken en je positie in het midden innemen.

De beweging over de baan is eigenlijk van en naar de T. Vanuit hier heb je de beste kans om alle ballen van je tegenstander te kunnen oppikken. Een goede oefening voor goed voetenwerk is "ghosting". Hierbij loop je, zonder bal, met racket op de baan en maak je uit alle hoeken slagbewegingen. Ja, de toeschouwer zal zich afvragen of U nu echt knettergek bent geworden maar toch leer je zo vanuit de T telkens weer het juiste voetenwerk te gebruiken en tegelijkertijd hoe je efficiënter kunt lopen.  De meesten van ons lopen nog veel te veel op de baan en zouden veel meer vanuit het midden ballen kunnen slaan door correcter voetenwerk. Buiten dat is het een prima oefening voor de conditie. De Nederlandse selectie begint elke training met een kwartier non-stop ghosting als warming up. Ik ben niet geliefd.

Eigenlijk kun je de op squashbaan in het midden een kleine rechthoek in het omlijnen waar je moet bewegen. In principe kun je met een goede stretch en rijkweidte van je arm met racket heel veel ballen slaan zonder echt uit het midden weg te hoeven. Wel naar voren en achteren blijven bewegen natuurlijk, maar lang niet zoveel naar de zijmuur. Zo verlies je ook zo min mogelijk het centrum van de baan en kun je veel sneller weer terug. Ook zul je beter gaan slaan omdat je jezelf meer ruimte geeft. Veelal staat men te dicht op de bal en kan daardoor ook geen goede diepe bal meer spelen omdat hij onherroepelijk de zijmuur zal raken en weer terug in het midden komt. Heel vervelend, maar dat ligt voor het overgrote deel aan onjuist voetenwerk. Dat is bijzonder belangrijk bij squash.

Enfin, er is dus werk aan de winkel. Solo op de baan. De hoogte van de voormuur gebruiken. Niet te dicht op de bal. Met zijn tweeën bv een game spelen waarbij alleen boven de servicelijn gespeeld mag worden. Dat zal absoluut een eyeopener zijn. Leg ook eens een bierviltje of iets anders achterin de baan, een racketlengte vanaf de achtermuur dicht bij de zijmuur als target en kijk welke ballen daar nou daadwerkelijk terechtkomen. Op deze manier wordt je veel bewuster van wat je eigenlijk doet en zul je zien dat dat je spel ten goede zal komen. Zo komt ook de weg vrij naar de T.

Succes!!

Nicole

cialis geweldige seks Kun je een zaadlozingviagra erectiepillen-bestellen.net check deze link hier nu zonder-recept-online.net

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?

Word nu abonnee van SquashLife MagazineSquashLife Magazine

SquashLife Magazine

SquashLife Magazine

SquashLife Magazine

In elke editie: (Inter)nationale topspelers, TMG-Jeugdtopper, de 11 stellingen met, achtergronden, columns en meer!