Dylan Bennett under pressure

Under pressure

Wat moet ik doen als mijn tegenstander mij zo onder druk zet dat ik niet meer de kans krijg om nog naar adem te happen? Of überhaupt nog de mogelijkheid krijg om iets van mijn kunsten te laten zien? De tactiek die je toepast heeft heel veel te maken met wat voor een soort speler je tegenstander is. Je plan moet namelijk altijd iets hebben waarmee je je tegenstander kan frustreren. En dat is niet altijd gemakkelijk. Hele goede en ervaren spelers kunnen verschillende tactieken uitvoeren in een game. Zo zul je soms je 'gameplan' meerdere malen moeten aanpassen tijdens de wedstrijd om zo weerstand te kunnen blijven geven aan je tegenstander.

You have got a problem

Indien je tegen een speler komt te staan die de bal zo hard slaat dat je ogen niet snel genoeg kunnen focussen om hem te volgen, laat staan te kunnen retourneren, dan heb je een probleem. Of te wel 'you have got a big problem'. Wat nu? Je zult dan moeten proberen het spel te vertragen. Je shots zullen dus goed achterin de baan moeten landen om zo je tegenstander wat te kunnen limiteren in zijn of haar 'power shots'. Als er zich dan vervolgens een mogelijkheid aandient, speel dan een drop of een boast. De meeste spelers hebben vaak ook een kant waarmee ze harder kunnen slaan. Meestal is dat de forehand, dus is hier het antwoord te spelen naar de backhandkant.

De lob

De lob is een super effectieve slag, zeker als je onder druk staat. Deze shot wordt nog veel te weinig goed gebruikt. De lob kan zowel aanvallend als verdedigend worden ingezet. Aanvallend om zo een 'loose return' te forceren. Verdedigend om uit de problemen te komen en tijdwinst te creëren. De hoek waarin de bal wordt gespeeld is daarbij cruciaal. De meeste spelers slaan de bal te wijd waarmee hij vervolgens 'out of court' vliegt of de zijmuur te vroeg raakt en zo weer in de baan stuitert. Met als gevolg een makkelijke bal voor je tegenstander. Langzaam en hoog, waar de bal in de achterste hoek dood valt, is de meest effectieve lob. Een goed voorbeeld van iemand die deze slag zeer goed gebruikt is onze huidige nationale kampioene Annelize Naudé. Zij gebruikt de lob verdedigend, maar nog veel vaker aanvallend. Door de tempowisselingen, harde lengtes, boasts, drops en dan de lob krijgt de tegenstander maar weinig grip om in een ritme te komen. De lob, gespeeld vanuit alle posities in de baan, is een prima antwoord als je onder druk staat. En door deze tempowisselingen wordt je spel ook moeilijker leesbaar.

Strongest mind

Het slaan van de bal op 75% van de maximumsnelheid zal je shots zuiverder maken. Tevens bespaar je energie en vertraag je het spel, zodat je meer controle zult krijgen. Het is niet makkelijk te spelen tegen iemand die je gigantisch onder druk kan zetten. Het vereist een enorme zelfdiscipline en geduld om zuiver te blijven spelen en je niet te laten verleiden door mee te gaan rammen. Doch door vol te blijven houden en te vertrouwen op je plan 'vertragen' en de uitvoering hiervan, kun je het spel draaien. De tegenstander raakt gefrustreerd aangezien hij (of zij) zijn (of haar) snelle spel niet meer lekker kan spelen doordat je hem (of haar) dwarsboomt met je tempowisselingen. Zijn of haar geduld wordt nu flink op de proef gesteld en je tegenstander zal door meer te willen gaan forceren onnodige fouten gaan maken. Hierna is het wel wie het het langst kan volhouden. 'The strongest mind will win!'

Even in het kort de belangrijkste punten op een rijtje

  • Beweeg na elke bal terug naar de T.
  • Gebruik de 4 hoeken van de baan.
  • Speel de bal goed langs de muur om te voorkomen dat je tegenstander kan volleren.
  • Gebruik de lob als je onder druk staat.
  • Varieer het tempo van je shots wat je spel moeilijker leesbaar maakt.
  • Heb geduld en discipline. 

Terug naar tips&tricks

cialis geweldige seks Kun je een zaadlozingviagra erectiepillen-bestellen.net check deze link hier nu zonder-recept-online.net

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?

Word nu abonnee van SquashLife MagazineSquashLife Magazine

SquashLife Magazine

SquashLife Magazine

SquashLife Magazine

In elke editie: (Inter)nationale topspelers, TMG-Jeugdtopper, de 11 stellingen met, achtergronden, columns en meer!