Nabeschouwing 2015

Net als voorgaande jaren gebeurde er in 2015 weer genoeg op squashgebied in binnen- en buitenland. Helaas waren de gebeurtenissen niet overwegend positief. SquashLife blikt terug op dit roerende jaar. 

Binnenland mannen 

Voor de Nederlandse topsquashers was 2015 geen overweldigend succesvol jaar, maar toch wist Piedro Schweertman zich hier van te onttrekken. De speler van Victoria Rotterdam won die internationale toernooien, in Frankrijk, Canada en Polen. Mede hierdoor staat Schweertman op plek 68 op de PSA World Ranking. Door een carrière bedreigende voetblessure is Laurens Jan Anjema flink gedaald op de wereldranglijst. De Hagenaar stond vanaf 2008 tot 2014 in de top-20, maar zakte door zijn blessure weg naar plek 50. De beste Nederlandse squasher aller tijden is inmiddels opgeklommen naar plek 41, maar won geen prijzen dit jaar met slechts één finaleplaats in Canada en een halve finale in Hong Kong. Sebastiaan Weenink had ook last van fysieke ongemakken, vooral van een enkelblessure. Het jaar begon veelbelovend nadat Weenink voor het eerst de nationale squashtitel veroverde en plek 82 op de PSA World Ranking behaalde. Hierna boekte Weenink geen bijzondere resultaten meer en verloor zijn plek in de top-100 van de wereld. 

Binnenland vrouwen

In de top-150 van de wereld behoren drie Nederlandse vrouwen: Nathalie Grinham, Milou van der Heijden en Tessa Ter Sluis. Na de geboorte van haar tweede kind, maakte de 37-jarige Grinham een comeback in het damescircuit. De Hoofddorpse won twee van de laatste vier PSA toernooien die ze dit jaar speelde, waardoor ze nu op de 35e plek staat op de wereldranglijst. Voor Van der Heijden was 2015 een goed jaar. In februari werd ze voor het tweede jaar op rij Nederlands kampioene en won twee toernooien op de PSA World Tour, maar zakte toch een aantal plekken op de wereldranglijst. Ze begon dit jaar als nummer 42 van de wereld, steeg naar plek 38, maar eindigde dit jaar op plaats 46. Ter Sluis, die aan het begin van haar squashcarrière staat, moet zich vrijwel elk toernooi kwalificeren voor het hoofdtoernooi. Dit jaar slaagde ze hier acht keer in, en steeg zeventien plekken waardoor ze nu nummer 147 van de wereld is. 

Nederlandse kampioenen

Weenink en Van der Heijden zijn in februari gekroond tot nationaal kampioen squash. Voor het eerst in zijn carrière was Weenink de beste van Nederland. Van der Heijden heeft dit jaar de titel behouden, die ze vorig jaar voor het eerst in ontvangst mocht nemen. Traditiegetrouw werd er ook in lagere categorieën gestreden om de nationale squashtitel. Johan Jongeneel (Heren B), Miantha Kries (Dames B), Joost Klein (Heren C), Fleur Maas (Dames C), Jos Meerman (Heren D), en Laurie van Daal (Dames D) bleken ieder op hun eigen niveau de beste van Nederland. 

Eredivisie

De landstitel van de hereneredivisie 2015 is wederom naar Grant Thornton Victoria Rotterdam gegaan. de Rotterdammes waren op de slotavond te sterk voor naaste concurrent ‘Meersquash, dat daarmee voor het tweede opeenvolgende seizoen naar de tweede plaats is verdrongen. De squashers van Victoria, onder andere Cameron Pilley, Borja Golan, Schweertman en Stephen Cooke, zijn voor de zevende keer landskampioen geworden. 

WK jeugd in Eindhoven

In de zomermaanden zou het WK jeugd voor spelers onder de negentien plaatsvinden in Caïro, maar dit werd in april verplaatst naar Eindhoven. Ons land was daarom wederom het decor van een absoluut topevenement. Op de banen van Squash Time werd bijna twee weken lang gestreden om de hoogste eer op jeugdgebied. De wereldtitels gingen naar Diego Elias (jongens), Touran Gohar (meisjes) en de Egyptische meisjes (teams). 

Annulering WK’s 

Nadat Koeweit door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) werd uitgesloten van deelname aan mondiale sportevenementen, werd het WK voor de herenteams op het laatste moment verplaatst naar Egypte. Door de terroristische aanslagen in Parijs en de bomexplosie in een Russisch vliegtuig in het Egyptische Sharm El Sheikh, trokken een aantal toplanden, waaronder Frankrijk en Engeland, zich terug uit angst voor nieuwe aanslagen. Nadat een molotovcocktail in een nachtclub in Caïro veel slachtoffers eiste, heeft de Egypische squashbond samen met de Wereld Squash Federatie (WSF) besloten om het evenement in zijn geheel te verplaatsen naar 2016. De annulering van het dames-WK was een grote smet op een verder zeer succesvol jaar voor het professionele vrouwensquash (zo werd de Women’s Squash Association (WSA) dit jaar onder leiding van Tommy Berden volledig geïntegreerd in de PSA). De reden voor de afgelasting riep veel vragen op. Hallmark Events Group, rechtenhouder voor het evenement, liet eind november weten dat ze het toernooi niet willen organiseren vanuit veiligheidsoverwegingen. Nadat een onafhankelijk onderzoek uitwees dat er geen sprake was van terreurdreiging, en de Maleisische overheid in de lokale media fel van leer trok tegen de promotor, weigerde Hallmark het toernooi alsnog te organiseren. 

Buitenlands topsquash

Voor Gregory Gaultier werd 2015 een jaar om nooit meer te vergeten. De Fransman werd voor het eerst Europees kampioen met zijn land, won voor de negende keer het EK-individueel en veel belangrijker… werd voor het eerst wereldkampioen. Na vier verloren WK-finales slaagde de flamboyante squasher er op 33-jarige leeftijd eindelijk in om de enige nog ontbrekende prijs op zijn palmares binnen te slepen. Door zijn langverwachte WK-zege nam Gaultier in december ook de nummer één positie op de PSA World Ranking weer over van Mohamed Elshorbagy. Voor Nicol David was 2015 een ongekend zwak jaar en ze won ‘slechts' twee toernooien in 2015. De in Amsterdam woonachtige Maleisische eindigde voor het eerst in een decennium niet als nummer één van de wereld. In september verloste Rameen El Wilely haar aan de kop van de PSA World Ranking. El Wilely wist vier prestigieuze toernooien te winnen, maar boekte geen aansprekende resultaten meer sinds ze de wereldranglijst aanvoert. In de laatste vier toernooien werd ze in de finale uitgeschakeld. Laura Massaro en Camille Serme profiteerden het meeste van de ‘vormdip' van David en El Wilely. Serme won in mei de British Open, en Massaro was aan het einde van dit jaar de beste tijdens de Macau Open, de US Open en de Qatar Classic. Massaro mag zich nu mondiale lijstaanvoerster noemen. 

Olympische hoop

De hardste klap voor squash kwam eind september. Het lokale organisatieomité van Tokyo 2020 liet toen weten dat squash over vijf jaar geen deel uitmaakt van de Olympische Spelen. Hoewel de squashsport het afgelopen decennium een geweldige ontwikkeling heeft doorgemaakt, en ruimschoots voldoet aan de gestelde criteria voor toetreding tot het grootste sportevenement ter wereld krijgen de squashtoppers (voorlopig) niet de kans om hun kunsten te laten zien op het belangrijkste sportpodium

Jong Nederlands talent

De vooruitzichten zijn goed voor de Nederlandse jeugd. Fleur Maas, Daniek Krukkert, Tom Schreurs en Sebastiaan Hofman staan inmiddels in de top-6 op de Europese ranglijst in hun leeftijdsklasse, en behoord de in Amerika woonachtige  Elena Wagenmans ook tot de wereldtop bij de meisjes onder de vijftien jaar. De beter wordende prestaties zijn een gevolg van de aandacht die diverse squashbolwerken in Zwolle, Hoofddorp en Rotterdam geven aan de jeugd. De TMG-toernooien spelen ook een belangrijke rol. Deze worden bezocht door een groot aantal enthousiaste jongelingen. Deze positieve ontwikkeling bij de jeugd is niet alleen bemoedigend, maar ook noodzakelijk voor de sport. De laatste jaren is een duidelijke terugloop waarneembaar op breedte-sportniveau. 

Conclusie

2015 was geen best jaar voor squash. Opnieuw geen toetreding tot de Olympische spelen, de afgelasting van twee wereldkampioenschappen, teruglopende spelersaantallen in Nederland en stagnerende prestaties van onze nationale toppers. Toch ziet de toekomst voor squash er niet zo somber uit. Vooral op jeugdgebied gebeuren veel positieve dingen. Wellicht dat het verstand de komende jaren ook bij het IOC terugkomt, zodat we de huidige toptalenten in 2024 eindelijk kunnen aanmoedigen op de Olympische Spelen. 

cialis geweldige seks Kun je een zaadlozingviagra erectiepillen-bestellen.net check deze link hier nu zonder-recept-online.net

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?

Word nu abonnee van SquashLife MagazineSquashLife Magazine

SquashLife Magazine

SquashLife Magazine

SquashLife Magazine

In elke editie: (Inter)nationale topspelers, TMG-Jeugdtopper, de 11 stellingen met, achtergronden, columns en meer!