NabeschouwingNabeschouwing: seizoen 2015-2016

Nu het squashseizoen 2015-2016 erop zit is het tijd om de balans op te pakken. Hoe zag dit seizoen eruit?

Binnenland mannen

Een carrière bedreigende voetblessure zorgde voor de flinke daling van Laurens Jan Anjema op de wereldranglijst. Waar hij van 2008-2014 in de top-20 stond, staat hij nu op de 58e plek. De beste Nederlandse squasher aller tijden startte in december een crowdfunding campagne, waarin hij om financiële steun vraagt zodat hij mee kan blijven doen aan toernooien, nadat hij geen geld meer kreeg van het NOC*NSF. Een daverend succes, want het streefbedrag van €10.000, is met ruim 150% gehaald.

Piëdro Schweertman, speler bij Victoria Rotterdam, won dit seizoen meerdere toernooien, waarvan de één in Polen op de Euro Styl Open, in Canada op de White Oaks Court Classic en de andere wat dichter bij huis in Frankrijk op de Open International D'Angers. Schweertman begon dit seizoen op plaats 63 en staat nu op de 73e plek. 

Binnenland vrouwen
Er staan maar liefst twee Nederlandse vrouwen in de top-50 van de wereld. Milou van der Heijden, die op plek 46 staat, heeft een uitstekend squashseizoen achter de rug. In februari wist Van der Heijden de tweede plaats op het NK Squash te veroveren. De Brabantse liet op het EK landenteams in mei zien dat ze uitstekend in vorm is. Zo speelde ze onder andere een verdienstelijke partij tegen Camille Serme (PSA-4), waar ze zelfs een game wist te pakken. Tegenstander en winnares in de finale van het NK, Nathalie Grinham, staat momenteel op de 49ste plaats. Hiernaast behaalde Grinham dit seizoen twee overwinningen op PSA toernooien. 

De Nederlandse vrouwen hebben ook een topprestatie geleverd tijdens het EK Squash voor landenteams in het Poolse Warschau in mei. Ze wonnen van Denemarken en Ierland, waardoor de halve finale bereikt werd. Hier verloren de dames van Engeland, dat met Laura Massaro (PSA-2) in het team veel sterker was. De mannen wisten de halve finale nét niet te halen.

Nederlandse kampioenschappen
In februari was het zo ver, de Nederlandse Kampioenschappen squash, waar menig squash liefhebber naar uit heeft gekeken. Deze 73ste editie van het grootste nationale squashtoernooi heeft dit jaar een naamsverandering ondergaan. Het NK gaat verder als de Cloud66 Nationals, vernoemd naar de gelijknamige hoofdsponsor. De wedstrijden waren te volgen via een livestream, met live commentaar van onder andere squashduo Paul Coll (PSA-34) en Nele Gillis (PSA-39). De finales werden op Valentijnsdag gespeeld, waar de liefde voor de sport duidelijk aanwezig was. Laurens Jan Anjema veroverde voor de tiende keer de titel in zijn squashcarrière, na in drie games te sterk te zijn voor Piëdro Schweertman. De 38-jarige Natalie Grinham wist de titel bij de vrouwen te veroveren. Grinham heeft alle wedstrijden tijdens de Cloud66 Nationals zonder gameverlies gewonnen. 

Eredivisie
Voor de eerste keer in de historie werd een squashteam uit Dordrecht Nederlands kampioen. De landstitel ging dit seizoen uit naar Labee Group/SportCity Dordrecht. Door een 12-0 overwinning op ‘Meersquash wist het team uit Dordrecht het team van Coulisse Twente te passeren. In de eindstand van de eredivisie heeft Dordrecht 101 punten gepakt in tien wedstrijden. Coulisse/ Twente eindigde op plaats twee met 96 punten, en Grant Thornton Victoria Squash Rotterdam volgde met 81 punten.

SquashLife Magazine meldde in december ’15 al dat ‘de meisjes van Victoria’ favoriet waren voor de titel, en dat blijkt. Bij de dames eredivisie zegevierde het team van Victoria Squash Rotterdam, Victoria D1. Met de 142 behaalde punten had de club een voorsprong van maar liefst 47 punten op de nummer twee, Vuurlinie/MAX D1. Op 5 februari werd de titel veroverd, na de slotwedstrijd tegen Squash Zwolle D1.

Squashjeugd
Met de jongste generatie squashers in Nederland gaat het voorspoedig. De Jeugd Elite selectie bestaat nu uit 12 jongens en 5 meiden waaronder Fleur Maas, die op de Cloud66 Nationals de titel pakte bij de Dames B categorie. Ook pakte het Nederlandse team onder de 15 jaar de bronzen plak op het EK-jeugdteams. Een veelbelovende prestatie in het Belgische Hasselt. Het team was als achtste geplaatst, maar heeft dus beduidend beter gespeeld. Door de aandacht van de squashbolwerken in Zwolle, Hoofddorp en Rotterdam wordt de jeugd alleen maar beter. De TMG toernooien spelen hier ook een belangrijke rol in.

Nederlandse toernooien voor recreatie squash
Dit jaar zijn weer veel drukbezochte Dunlop Squash Circuit toernooien gespeeld, evenals de KEAN Tour toernooien. De editie van de HutSport Dubbelkampioenschappen 2016, is er een die de boeken in kan voor Squash Hillegom. Met een recordaantal teams, van 72, zat de sfeer er al vanaf de eerste minuut goed in. Zaterdagavond werd op de tribune gekeken naar de finale. Na meerdere kapotte rackets en ‘oeeh' uit het publiek vandaan, wist het Engelse team van broers Stefan en Ashley Stanton te winnen van Nico Piek en Nicolas Hermans. 

Ook werd er gesquasht voor het goede doel. Waaronder in Delft. Hier werd geld opgehaald voor Alpe d’HuZes. Squashter Mieke Deenen organiseerde in november de War Child Kili Challenge, een squashtoernooi voor het goede doel. Mieke beklom met de opbrengsten de Kilimanjaro, de hoogste berg in Afrika. Samen met alle 76 ‘Kilichallengers' hebben ze zelfs meer dan €300.000 euro opgehaald voor het goede doel dat oorlogskinderen helpt om hun heftige ervaringen te verwerken.

Buitenlands topsquash
De overwinning van Laura Massaro en Gregory Gaultier op de PSA Dubai World Series Finals maakte een eind aan een onvergetelijk squashseizoen van negen maanden lang. Fransman Gaultier, die nu op nummer twee van de wereld staat, won in november het PSA Men’s World Championship 2015. Een emotionele overwinning voor Gaultier, nadat hij vier verloren WK finales achter de rug had. Hierdoor zegevierde hij op de eerste plaats van de hele wereld. 

In januari stond Egyptenaar Mohamed Elshorbagy weer op de eerste plaats, onder andere door het winnen van de Hong Kong Open. Inmiddels staat hij al weer vijf maanden steevast op de eerste plek, met ruim 5.000 punten meer dan de nummer twee, Gaultier. 

Nour El Sherbini is de koploper bij de dames, waar de Britse Laura Massaro haar opvolgt op de tweede plaats. De 20-jarige El Sherbini heeft zich tot nummer één van de wereld ontwikkeld in het begin van 2016. Ze begon het seizoen op de zevende plaats. Na vele overwinningen, had ze het mooiste bewaard voor april, tijdens het Women’s World Championship in Maleisië. Een overwinning tegen Nicol David (PSA-4) bracht haar in de finale tegen Massaro. In 2013 won Massaro deze finale tegen El Sherbini, maar nu zegevierde de Egyptische door te winnen met een vijfsetter. 

Geen Olympische spelen
De zware klap voor squash kwam eind september, toen het organisatiecomité van Tokyo 2020 liet weten dat squash geen deel uitmaakt van de Olympische Spelen. De sport heeft veel ontwikkelingen doorgemaakt, voldoet aan de criteria, maar toch zullen de topsquashers hun Olympische droom nog even moeten uitstellen. 

Conclusie
Waar het squashseizoen met een negatieve lading begon wegens het opnieuw niet mogen meedoen aan de Olympische spelen én de aftasting van twee wereldkampioenschappen wegens terreurdreiging. Ook binnenlands begon het niet voorspoedig met teruglopende spelersaantallen en dalende prestaties van de beste Nederlandse squashers. Toch zijn er ook veel dingen gebeurd waar trots op teruggeblikt mag worden. De prestatie van de vrouwen tijdens het EK landenteams, de 73ste editie van de Nederlandse Kampioenschappen, de topprestaties bij de eredivisie, de groeiende squashjeugd en het squashen voor het goede doel. We hopen dat het volgende squashseizoen weer een goede zal zijn voor de gezondste sport van de wereld. 

cialis geweldige seks Kun je een zaadlozingviagra erectiepillen-bestellen.net check deze link hier nu zonder-recept-online.net

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Plaats nu als eerste je reactie.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie achter te kunnen laten.

Nog geen account?

Word nu abonnee van SquashLife MagazineSquashLife Magazine

SquashLife Magazine

SquashLife Magazine

SquashLife Magazine

In elke editie: (Inter)nationale topspelers, TMG-Jeugdtopper, de 11 stellingen met, achtergronden, columns en meer!